Ellen DeGeneres får kritik från anställda för arbetsmiljön på hennes TV-program.
Ellen DeGeneres får kritik från anställda för arbetsmiljön på hennes TV-program. Bild: Mark Von Holden

”Ellen DeGeneres Show” får skarp kritik av anställda

Ellen DeGeneres är en av USA:s mest omtyckta programledare, men nu larmar anställda på stjärnans populära eftermiddagsprogram om en arbetsplats som genomsyras av rasism, rädsla och skrämseltaktiker.

ANNONS
|

LÄS MER:Chefredaktör på brittiska Vogue stoppades i dörren

LÄS MER:Larmet: Lågt i tak och hårdare ton mot anställda i Göteborg

I en granskning gjord av Buzzfeed News vittnar nuvarande och före detta anställda på ”The Ellen DeGeneres Show” om en arbetsmiljö som ligger långt från stjärnans motto ”var snäll”.

Enligt de anonyma vittnesmålen ska anställda ha fått sparken efter att ha varit sjukskrivna eller för att ha tagit ledigt för en närståendes begravning. En före detta anställd hävdar att hon var så trött på kommentarer om hennes etnicitet att hon slutade självmant. Producenter och mellanchefer ska även ha uppmanat anställda att inte prata med Ellen DeGeneres själv när hon befann sig i lokalerna.

Vill att Ellen DeGeneres ska ta ansvar

Det är framför allt de tre huvudproducenterna som pekas ut som ansvariga för arbetsmiljön, även om viss kritik även riktas direkt mot DeGeneres.

ANNONS

”Hon har sitt namn på det här programmet, och borde ta mer ansvar för arbetsmiljön”, säger en före detta anställd till Buzzfeed News.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres fick sitt genombrott som skådespelare i komediserien ”Ellen” på 1990-talet.

Hon blev historisk när hon kom ut som lesbisk i serien – likväl som privat – och blev den första öppet homosexuella rollfiguren på amerikansk TV.

2003 startade hennes talkshow ”The Ellen DeGeneres Show”, som snabbt blev mycket populär. Programmet har ”var snäll” som ledord och har en mjukare framtoning än många av sina konkurrenter.

Ellen DeGeneres är gift med Portia de Rossi, bland annat känd från TV-serierna ”Arrested Development” och ”Ally McBeal”.

I vittnesmålen framkommer att en före detta anställd fick höra att dennes position inte längre fanns kvar, efter att hen tagit en månads sjukledigt för att hämta sig från ett självmordsförsök.

En svart anställd hade vid upprepade tillfällen fått höra diskriminerande kommentarer, som att en producent var rädd att inte kunna se skillnad på henne och en annan svart kvinna eftersom de båda hade flätor. Hon fick även höra från en manusförfattare att han bara mindes namnet på vita anställda.

”Förkrossade och ledsna”

Den samlade bilden från flera av vittnesmålen är att högt uppsatta chefer bryr sig mer om varumärket än om de anställdas hälsa och välmående.

Programmets tre huvudproducenter Ed Glavin, Mary Connelly och Andy Lassner säger till Buzzfeed News att de tar de anställdas berättelser på största allvar.

”Vi strävar efter att skapa en öppen, säker och inkluderande arbetsmiljö. Vi är förkrossade och ledsna över att höra att personer i vår jobbfamilj haft negativa upplevelser här. Det är inte vilka vi är eller strävar efter efter att vara, och det är långt från Ellens målsättning för produktionen.”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS