Författaren Karl Ove Knausgård
Författaren Karl Ove Knausgård Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Att välja bort en författare är inte deplattformering

Att välja bort konstnärskap på grund av tveksamma ideal och hållningar kallas ibland för deplattformering eller censur. Men America Vera-Zavala menar att det kan finnas goda skäl att inte läsa en författare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Och så hände det sig att jag stod i sommarhusets bibliotek och tittade på hyllorna och en bok kom liksom farande mot mig och eftersom det var sommar hade jag tid att ta emot den. ”Maria och Artur” av Jan Arnald, publicerad 2007. Den handlar om författarna Maria Wine och Artur Lundkvist och som baksidestexten påpekar är det en roman om Sveriges motsvarighet till Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre.

En kärlekshistoria, ett par som lever i ett så kallat öppet förhållande under ett halvt sekel på 1900-talet. Båda debuterar som poeter, båda skriver så småningom romaner, Lundkvist skriver också mängder med essäer och översätter många böcker. Det är en fin bok, kanske alltför hövisk skriven på sina håll men med en lyrisk prosa.

ANNONS

Under läsningen inser jag att jag känner till Artur Lundkvist stora, kanske avgörande, betydelse för den latinamerikanska litteraturens inträde i Sverige, hans möte med Pablo Neruda som blir betydelsefullt för hans litterära utveckling, att det förmodligen är han som driver på för att Gabriel Garcia Marquez ska få Nobelpriset.

Att välja bort en viss typ av män på grund av deras beteende handlar för mig inte om att moralisera.

Trots allt detta har jag aldrig läst hans egna böcker. Det har med hans kvinnosyn att göra, och det som förut varit en förnimmelse får bekräftelse i boken jag läser. Kvinnor låg han med, männen var hans samtalspartners. Trots att han alltid hade minst en kvinna vid sin sida som med stor sannolikhet hjälpte honom på alla upptänkliga vis, även litterärt, erkänns de inte denna position.

Jag har gjort den här typen av bortval hela mitt liv. Jag har till exempel aldrig läst Karl Ove Knausgårds ”Min Kamp”. När hans ex-fru Linda Boström till slut uttalar sig om boksviten där hon flitigt figurerar säger hon: ” Idag undrar jag om han inte bara är en av alla dessa manliga författare som inte riktigt kan skriva om kvinnor.” Vilket bekräftade min känsla och mitt bortval.

Detta med att välja bort leder i vår tid allt som oftast till initierade angrepp och an-klagelser om censur och det som kallas för deplattformering. Samtalet skiftar fokus från det väsentliga till det oviktiga. Lite som när debatten om statyerna blir viktigare än den om rasismen.

ANNONS

Att välja bort en viss typ av män på grund av deras beteende handlar för mig inte om att moralisera. Jag hade kunnat vara oärlig och säga att det är deras konstnärskap jag inte tycker om. Inte heller finns det en principiell hållning. Kanske handlar det allra mest mest om att markera insikt om alla kvinnor som blev bortvalda. Mästerre-gissören Ingmar Bergman hade en minst sagt problematisk kvinnosyn privat, samtidigt som det på vita duken framträder de mest fantastiska kvinnoporträtt som skådats. Men det finns en tredje bild som är dold, den om alla kvinnor som valdes bort till att bli hans skådespelerskor, med förevändning om talang, konstnärlighet men som lika gärna kunde vara något annat. Ett helt godtyckligt bortval som bestämde en annan människas hela framtida karriär.

Boken om Maria och Artur har undertiteln en nittonhundratalsroman. En av Arturs första kvinnor han lever med säger till honom att ”ingen kvinna vill ha ett öppet förhållande såsom världen ser ut nu”. Ser det annorlunda ut idag på tjugotalet, har världen förändrats?

Läs mer av America Vera-Zavala

LÄS MER:Antisemitismen är rasism

LÄS MER:Öppet brev till studenter i en tid som inte är som den borde vara

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS