Arrangerad bild av misshandel.
Arrangerad bild av misshandel. Bild: Anders Wiklund/TT

Går det att vara vän med en förövare?

När någon i en grupp anklagas för övergrepp väljer många antingen att ta avstånd, eller låtsas som ingenting för att kunna behålla vänskapen. Men det går att både bryta demoniseringen och ställa krav på ansvar. Det menar GP Kulturs sommarkrönikör, Arazo Arif.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Här är GP:s sommarkrönikörer

Jag är på en kulturfest med en manlig vän och hans killkompis. Vi sippar vin, de pratar om sin polare, en manlig skådespelare jag hört ryktas om som kvinnomisshandlare. Jag kan inte låta bli att kommentera deras bromance-snack: Det är inte är okej att vara vän med en kvinnomisshandlare! säger jag. Stämningen förstörs. Vårt sällskap lämnar bordet.

Den skådespelare jag såg som kvinnomisshandlare, sågs av sällskapet som en vän. För mig som styrdes av ett hårt dömande, var vänskap med en förövare fullständigt oförenligt med att säga sig stå för jämställdhet. Men tydligt är det, att även uttalade feminister inte alltid ”lever som de lär”.

ANNONS

Jag har varit arg på folk i min bekantskapskrets, som valt att fortsätta jobba eller umgås med män som gjort sig skyldiga till övergrepp. Jag har hört av mig, berättat om anklagelser och förväntat mig en aktion. Sedan förbannats varje gång aktionerna uteblivit och relationerna behållits. Nu, efter många oförstående år, börjar jag inse bristerna i mitt förhållningssätt.

Män som begår brott mot kvinnor bevarar ofta sitt sociala nätverk, omgivningen vill inte överge dem och därmed förnekar eller förminskar man anklagelserna. Det som lett mig mot en mjukare approach till engångsförövare är insikten om hur demonisering av dem som gjort enstaka misstag faktiskt inte leder någonvart. Team offer eller förövare skapas, välj sida, offret får ändå ingen rättmätig upprättelse. De som inte vill bryta med sin anklagade vän låtsas sopa anklagelserna under mattan.

GP Kulturs sommarkrönikörer

Poddaren Anna Björklund, poeten Arazo Arif och författaren Lydia Sandgren är alla krönikörer på GP Kultur i sommar. Våld, utopier och platser i Göteborg är ämnen som kommer att avhandlas.

Så händer det otänkbara. Jag lär känna en man (X) som anklagats för övergrepp. Jag får reda på det först efter att vi klickat. Jag nämner X för en vän vi kan kalla Lina. Lina berättar att hon sagt upp hans vänskap, efter mötet med en kvinna på en fest. Kvinnan berättade för Lina att X tidigare hade utsatt henne för ett övergrepp. Du borde ta avstånd, säger Lina. Hon vet att jag tar anklagelser om sexualbrott på största allvar.

ANNONS

Min impuls är att bryta med den som utpekas för (sexual)förövarbeteende. Så har jag gjort med en gemensam vän till mig och Lina. Lina, som tycker att jag ska undvika X, har behållit sin relation med den andre mannen, som jag däremot tagit avstånd från. Det visar hur vi människor väljer våra strider. De flesta, även jag inser jag, är selektiva med stöd och bestraffning.

Det är förståeligt att vilja behålla sina vänner, även vänner kan göra fel och skada andra. Istället för att fastna i tvivel, kan vi utgå från att bådas upplevelse är legitima? Våldtäkt definierades enligt lag som sex utan samtycke i juli 2018. Det innebär att en del våldtäktsfall från före dess, är mer komplicerade än att en man med uppsåt skadade en kvinna, när han helt säkert visste att hon inte ville ha sex. Den som väljer att fortsätta en relation med en anklagad, bör däremot medvetet försöka påverka denne att ta ansvar, istället för att låtsas som om brottet aldrig hänt. Att bryta demonisering kan på så vis leda till att fler tar ansvar, vilket i slutändan är målet med kampen. Livet är sällan så enkelt som att någon är genomgod eller genomond.

Läs fler texter av Arazo Arif:

ANNONS

LÄS MER:Nu behöver vi ompröva vår syn på förövaren

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS