Sveriges energipolitik är usel

Kostnaden för el rusar. Det är resultatet av politiska beslut grundade på orealistiska drömmar som inte är till någon nytta för klimatet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

För några dagar sedan drabbades 87 000 hushåll i Göteborg av strömavbrott. Enligt kommunala Göteborg Energi orsakades det av en brand i Vattenfalls spänningstransformator i Kortedala. Utöver att folk inte kunde laga mat och hålla den kall i kylskåpet drabbades flera spårvagnslinjer. Avbrottet åtgärdades hyfsat snabbt.

Men det är lika bra att vänja sig. Sverige har försummat elförsörjningen under lång tid. De senaste veckorna har landet drabbats av elbrist – trots att vi befinner oss mitt i sommaren. En årstid som inte direkt är känd för strömbrist. Priserna rusar i södra Sverige. Ringhals reaktor 1 har kickats i gång i mer eller mindre panik och oljekraftverk har dragits igång.

ANNONS

Den här trista situationen har flera förklaringar. Dels är elnäten i för dåligt skick. Det gör att det inte går att transportera el från de norra delarna av landet, som tack vare vattenkraften har elöverskott, till de södra. Svenska kraftnät, den myndighet som ansvarar för elöverföringssystemet, bygger ut stamnätets kapacitet. Men det kommer att ta flera år då upprustningen inte har påbörjats i tid. Stamnäten byggdes på 1930-talet och utökades med regionala och lokala nät 40 år senare. Sedan dess har man inte investerat i samma takt som behovet av el har ökat.

Och det är riktigt illa. Tidigare i somras avslöjade Aftonbladet att Svenska kraftnät planerat för en eventuell krissituation. I ett värstascenario, där vi inte skulle kunna importera el från Danmark, skulle hälften av alla hushåll i elområde fyra, alltså Skåne, Blekinge, Småland och Halland, bli helt utan ström. Om det vill sig riktigt illa kan det ta veckor innan dessa kunder kan få strömmen tillbaka igen, enligt Aftonbladets källa.

Den andra delen i problemet är att södra Sverige inte har någon stabil elförsörjning sedan Barsebäcks reaktor 2 togs ur drift 2005, efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Tanken var, och är fortfarande, att kärnkraft och kraftvärmeverk ska ersättas med förnybara energikällor som vindkraft. Men vindkraften klarar inte av att leverera en stabil tillgång på el. Det behövs en blandning av förnybart och andra klimatneutrala energikällor.

ANNONS

Som om detta inte vore nog har den socialdemokratiska regeringen infört kraftiga skattehöjningar på lokalt producerad kraftvärme, exempelvis Rya kraftvärmeverk på Hisingen. Göteborg Energi har varnat för vad denna skatt kan leda till. Tillgång till el behövs för att bygga bostäder och elektrifiera busslinjer. I sitt remissvar till regeringen beräknade Göteborg Energi att skattehöjningarna kostar det kommunala energibolaget 100 miljoner kronor per år, en kostnad som givetvis blir kännbar för konsumenterna. Skatten reducerar inte koldioxidutsläppen, tvärtom, eftersom importbehovet av kol- och gasproducerad energi från Tyskland och Polen kan öka.

Det finns ett ord för detta, och det är haveri. Sveriges energipolitik de senaste decennierna har helt enkelt varit usel, en väg som Socialdemokraterna uppenbarligen tänker fortsätta på. Romantiska drömmar om hundra procent förnybar energi har visat sig vara orealistiska, och i mötet med verkligheten har svaret blivit ”öh, oj då”.

Att stamnäten inte rustats upp i tid är också oförsvarligt – befolkningsökning, digitalisering och klimatnödvändig elektrifiering av biltrafiken kräver el. Tänkte inte på det!

Stabil tillgång på el är en fundamental fråga för ekonomi och säkerhet. Industrin, sjukhus, skolor – alla är de beroende av ström för att fungera.

Tidigare i år försökte Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna att stoppa nedläggningen av Ringhals. Men de förlorade. Socialdemokraterna och Vattenfall hävdar att det inte är lönsamt att driva kärnkraftverket vidare, på grund av att kärnkraft är dyrt, och att investeringarna som skulle behövas är dyra.

ANNONS

Ett vanligt argument är att vindkraft är billigare än kärnkraft. Men då har man inte räknat med att förnybart har en alternativkostnad. När det inte blåser genererar vindsnurrorna ingenting.

Tänk om politikerna hade haft en både realistisk och klimatvänlig inställning till elproduktion. Då hade vi fått en nödvändig upprustning av Ringhals. Vi hade sluppit skyhöga elpriser mitt i sommaren. Vi hade kunnat satsa helhjärtat på klimatomställning med laddstolpar i städerna. Och folk i södra Sverige har sluppit oroa sig för att vara utan el i flera veckor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS