Kommunen bryter kontrakt med hemtjänstföretag

Kommunen bryter kontraktet med den privata hemtjänstutföraren Oringo, efter att brister som påtalats vid flera tillfällen inte rättats till. Det är första gången man bryter med ett bolag som har aktiva insatser hemma hos brukare.
– Det här visar att vi har en kontrollsystem som fungerar, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

ANNONS
|

Lagen om valfrihet som gör det möjligt för omsorgstagaren att välja utförare infördes i Göteborg 2018. Oringo AB satsade stort och fick avtal för att leverera hemtjänst i fem stadsdelar, men redan vid de första kontrollerna drog företaget på sig anmärkningar och efter hand har man dragit ned på ambitionerna. Sedan tidigare i år har Oringo bara haft verksamhet i Angered.

Men nu är det slut även på det. Under tisdagen hävde kommunen avtalet eftersom Oringo inte lever upp till de kvalitetskrav som ställs.

– Det är första gången vi häver ett kontrakt där man har pågående insatser hemma hos brukare. Tidigare har vi hävt två kontrakt, men det har varit med utförare som inte hade några brukare, säger Gisela Askne, ansvarig för kontrakt och uppföljning på stadsledningskontoret.

ANNONS

Avtalsbrott på flera punkter

Avtalsbrottet rör flera olika delar i kontraktet. Bland annat att:

• Bolaget har inte haft tillräckligt hög andel heltidsanställda. Det har dessutom varit svårt för kommunen att få uppgifter om hur stor andelen varit.

• Bolaget har inte skött stämplingen vid in- och utpassering hos omsorgstagarna på ett korrekt sätt.

• Bolaget har inte haft en tillräckligt hög andel medarbetare med utbildning. Istället för 60 procent som avtalet säger har stickprovskontroller gett vid handen att det snarare handlar om 30 procent.

– Vi har haft ordinarie tillsyn vid flera tillfällen och de har fått anmärkningar och avvikelser vid flera tillfällen, säger Gisela Askne.

Men de har inte bättrat sig?

– Jo, i några fall. Men vissa saker har varit återkommande.

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar var ansvarig för äldreomsorgen under förra mandatperioden då lagen om valfrihet infördes, mot den styrande minoritetens vilja.

– Vi ville inte ha LOV i hemtjänsten, men när det väl infördes så kämpade vi för att det skulle vara tydliga kvalitetskrav så att det inte blev samma vilda västern som i Stockholm. Det lyckades vi med och då ser vi också att de privata aktörerna inte klarar av att leverera en hemtjänst med den kvalitén, säger han.

ANNONS

”Går mot ett fiasko”

Tidigare har ett par utförare valt att lämna Göteborg. Ytterligare någon har fått sitt kontrakt hävt.

– Situationen med LOV inom hemtjänsten går allt mer mot ett stort fiasko, säger Daniel Bernmar.

Elisabet Lann, kommunalråd (KD), som tagit över ansvaret för äldreomsorgen, håller inte med. Tvärtom tycker hon att det här visar att systemet fungerar.

– Jag har aldrig hävdat att alla alternativa utförare är bra. Däremot tror jag att det kan gynna kvalitén att det finns konkurrens. Och att ett sånt här avtal sägs upp tar jag som ett kvitto på att man inte behöver vara rädd för att ta alternativa utförare, eftersom vi har ett kontrollsystem som fungerar.

Hon tror att möjligheten att välja en privat utförare och det kontrollsystem som följt med införandet av LOV höjer kvalitén på den hemtjänst som utförs i stadens egen regi.

– Utan LOV-en och valfriheten är det lätt att den kommunala verksamheten går under radarn och inte följs upp. Det är först nu i år som vi gör samma kontroll av vår egen hemtjänst, säger Elisabet Lann.

Oringo: ”Reglerna borde förenklas”

Gusha Aden, som driver Oringo AB, skriver i ett mejl till GP att han beklagar beslutet och att han uppfattar kraven som ställs på dem som så omfattade att de nästan tappade lusten redan från början.

ANNONS

– Alla krav om det ena och andra gjorde att det blev också ekonomiskt väldigt svårt eller nästan olönsamt att bedriva hemtjänst. Vi tycker man borde förenkla reglerna om man på allvar vill ha privata utförare och behålla dem, skriver han.

Han tycker också att det är märkligt att kommunen, samtidigt som den bedriver egen verksamhet, också är tillsynsmyndighet.

– Det ser ut som om man egentligen inte vill ha privata utförare, regelverket är anpassat för stora organisationer som stadens egen hemtjänst.

LÄS MER:Vill erbjuda hemtjänst och lyfta utsatta

LÄS MER:LOV i hemtjänsten – men inte för alla

LÄS MER:De stora LOV-utförarna ratar Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS