13 personer har valt att anmäla arrangerande Göteborgs friidrottsförbund till allmänna reklamationsnämnden.
13 personer har valt att anmäla arrangerande Göteborgs friidrottsförbund till allmänna reklamationsnämnden. Bild: MATHIAS BERGELD

Löpare får rätt mot Göteborgsvarvet

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) slår fast att deltagare har rätt att få tillbaka startavgiften till idrottsevenemang som ställts in på grund av corona. Det riskerar att slå hårt mot Göteborgsvarvet.
– Är det några som driver frågan vidare till domstol utifrån ARN:s beslut så är jag rädd att alla arrangörer som driver lopp går under, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.

ANNONS
|

Göteborgsvarvet är ett av många idrottsevenemang som fått ställas in som en följd av coronapandemin. För de löpare som var anmälda erbjöds två huvudalternativ: Att efterskänka pengarna till nytta för Göteborgs friidrottsförbund, eller att flytta anmälan till nästa år. Omkring hälften valde det första alternativet, vilket räddade många miljoner till det krisande förbundet – men alla var inte nöjda med alternativen som erbjöds.

LÄS MER:Klart: Göteborgsvarvet ställs in

13 personer valde att anmäla arrangerande Göteborgs friidrottsförbund till allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Nu har ett vägledande beslut från ARN fattats: arrangörer för inställda idrottsevenemang har inte rätt att behålla startavgiften.

– Om man som konsument inte får det man betalat för, så ska man inte heller betala för det. Sedan behöver man inte följa våra beslut så länge som konsumenten accepterar att inte få pengarna tillbaka, säger Marcus Isgren, chef och ordförande i Allmänna reklamationsnämnden.

ANNONS

Slår hårt om frågan drivs

Nu finns möjlighet för missnöjda löpare att dra Göteborgsvarvet inför domstol med ARN:s beslut i ryggen. Det är något som ordförande i Göteborgs Friidrottsförbund, Jahja Zeqiraj, fasar för.

– Är det några som driver frågan vidare till domstol utifrån ARN:s beslut så är jag rädd att alla arrangörer som driver lopp går under, säger han.

Martin Bergman som förbundschef och varvsgeneral hoppas på löparnas goda vilja.

– För de flesta så handlar det inte bara om årets upplaga, utan alla varv man har genomfört tidigare år. Många har fortfarande förståelse för att vi kämpar och letar efter nya möjligheter, säger han och fortsätter:

– Det finns en stor oro i vad som skulle hända om avgifter begärs tillbaka i större utsträckning. Det hade haft en stor effekt på verksamheten.

”Försöker bara överleva”

I sammanfattningen av beslut skriver ARN att arrangörer inte kan hänvisa till force majeure när det gäller startavgifter.

– Vi har gjort valet att inte kommunicera med våra löpare på ett byråkratiskt sätt om villkoren i avtalen som gör att vi inte är villiga att erbjuda återbetalning. Hade vi haft den möjligheten att betala tillbaka så hade vi gjort det. Nu försöker vi bara överleva, säger Jahja Zeqiraj.

ANNONS

– Det hade inte gått att undvika ett inställt varv, oavsett hur avtalet ser ut.

Jahja Zeqiraj.
Jahja Zeqiraj. Bild: DANIEL STILLER

Martin Bergman menar också att man inte kunnat agera på något annat sätt.

– Vi har följt de riktlinjer och bestämmelser som Folkhälsomyndigheten haft under våren, och det har aldrig varit tveksamheter i det. Det handlar inte om vad vi vill göra, utan vad vi måste. I ARN:s vägledande beslut så finns en passage om att arrangören ska ha vidtagit rimliga åtgärder, och där känner jag att vi sitter tryggt. Vi har kommunicerat och hanterat situationen så gott som det går, men konsekvenserna har gjort oss tvungna att ställa in, säger Martin Bergman.

– Vi hoppas på förståelse från våra löpare, säger Jahja Zeqiraj.

En av utgångspunkterna i besluten har varit den inställda Vätternrundan, ett motionslopp likt Göteborgsvarvet som arrangeras av en ideell förening. Här erbjöds deltagarna halva återbetalningen, vilket med tanke på de extraordinära omständigheterna ansågs vara okej enligt ARN.

LÄS MER:"Musse" om beskedet: "Hade inte blivit någon folkfest ändå"

LÄS MER:Inget maraton – och inga pengar tillbaka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS