Spaningsledaren i Palmeutredningen Hans Melander.

Palmegruppens spaningsledare: Jobbet är klart

Efter 18 års arbete i Palmegruppen har spaningsledaren Hans Melander checkat ut. Jobbet är klart nu, säger han, i alla fall tillräckligt för att han ska känna sig nöjd.

ANNONS

På onsdagen presenterade förundersökningsledaren Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander det historiska beslutet att lägga ner Palmeutredningen. De anser sig att hittat en misstänkt gärningsperson i "Skandiamannen", Stig Engström, och eftersom han är död läggs förundersökningen ned.

TT träffar Hans Melander i en lokal i polishuset på Kungsholmen i Stockholm ett par timmar efter onsdagens presskonferens om beslutet. Han säger att han sovit gott den gångna natten och ser pigg och avslappnad ut där han sitter på en stol iklädd en grå kostym.

TT: Inga nya bevis, inget mordvapen, men en utpekad person. Känner du att jobbet är klart?

– Ja, jag känner väl att jobbet är klart så till vida att vi har kommit fram till en lösning som vi tror på och vi känner oss nöjda med den.

ANNONS

TT: Hur säker känner du dig på att Stig Engström är personen som har gjort det här?

– Jag får säga som åklagaren gör. Jag tror att Engström, om han hade utretts på det sätt som han kanske borde ha gjort när händelsen var aktuell, hade blivit häktad då. Så misstänkt tycker jag att han är.

Nya ögon

Hans Melander började arbeta i Palmegruppen 2002 och har arbetat med flera förundersökningsledare. Krister Petersson tog över den rollen 2017 och Hans Melander säger att inte så mycket blev annorlunda när han kom.

– Det kanske mer var att vi hade en ny grupp att arbeta med, naturligtvis i kombination med en ny åklagare. Sammantaget tror jag att det gjorde att man tittade lite grann med nya ögon på händelsen. När de nya skulle sättas in i ärendet så var tanken att man skulle gå igenom vad som hade hänt egentligen på brottsplatsen och titta på alla de personer som var närvarande. Och det var i samband med det arbetet som vi fick upp ögonen för Engström.

TT: Var det någon eller något annat som ni också såg på ett annat sätt när ni började om från början?

– Vi tittade väldigt noga på alla de personer som var närvarande på händelseplatsen. Och det är klart att man får en ny bild när man skrapar ytterligare på en yta som man trodde att man hade titta färdigt på. När man tittade på de andra vittnena i relation till vad Engström hade sagt så vart det en ny infallsvinkel.

ANNONS

Sammanvägd bild

Hans Melander säger att det inte fanns någon särskild upptäckt, något speciellt dokument eller vittnesmål som fick utredarna att rikta fokus på Stig Engström.

– Jag tror att det var mer den sammanvägda bild som växte fram när vi gick igenom förhören på de övriga vittnena. Jag kan inte peka på en speciell tidpunkt eller på ett speciellt dokument utan det var hela bilden som gjorde att vi kände att det här stämmer inte. Och därför gick vi vidare och tittade ytterligare och ytterligare.

Krister Petersson har inte kunnat lämna ett tydligt motiv som Stig Engström skulle ha haft för att mörda Olof Palme och Hans Melander säger att en del frågor fortfarande "hänger i luften".

– Jag kan hålla med om det finns vissa delar i utredningen runt Engström som inte känns riktigt klara, de känns inte färdigutredda. Hade vi haft möjlighet att förhöra Engström, vilket vi nu inte har, så hade vi förmodligen, förhoppningsvis, kommit längre i de frågor som nu hänger lite grann i luften.

Sår tvivel

TT: Vad tror du det betyder för framtiden att det finns sådana ändå ganska avgörande frågor som hänger i luften?

– Naturligtvis är det så att kan man inte klarlägga alla frågor som är aktuella så sår det tvivel. Jag är fullkomligt medveten om det och tycker att det är helt naturligt.

ANNONS

TT: Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag är övertygad om att det finns så pass mycket arbete för polisen så att det finns säkert arbetsuppgifter för mig också. Jag kör på ett tag till.

Beatrice Nordensson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS