Thomas Pettersson började intressera sig för Palmeutredningen efter ett samtal med Leif GW Persson 2006.
Thomas Pettersson började intressera sig för Palmeutredningen efter ett samtal med Leif GW Persson 2006. Bild: Henrik Brunnsgård

Journalisten Thomas Pettersson presenterade lösningen – två år före polisen

Sveriges största mordgåta löstes från en lägenhet i Kålltorp. Där la frilansjournalisten Thomas Pettersson tusentals timmar på att undersöka spåret som polisen missat – den numera utpekade mördaren.

ANNONS
|

Det var sommaren 2018 som journalisten Thomas Petterssons 39 sidor långa reportage om Palmemordet publicerades i magasinet Filter. Artikeln var resultatet av många års privatspaning med fokus på den så kallade Skandiamannen.

Han visade på Skandiamannens motiv, att han hade skjutvana och tillgång till samma slags vapen som Olof Palme sköts med. Uppgifterna publicerades även i boken “Den osannolika mördaren” och Thomas Pettersson vann det prestigefulla journalistpriset Guldspaden för sitt arbete.

LÄS MER:Efter 14 år av hobbyutredning – Thomas Pettersson kan ha löst Palmemordet

Uppgifterna kan ha puffat utredningen i rätt riktning.

– Jag är väldigt glad över att åklagare Krister Petersson och utredarna har kommit fram till att Skandiamannen Stig Engström är gärningsmannen. Tyvärr saknas de tekniska bevisen men man får nog leva med att vi inte får allt vi vill ha, säger Thomas Pettersson.

ANNONS

Hade konkreta uppgifter

Filters chefredaktör Mattias Göransson minns när Thomas Pettersson först presenterade sin idé.

– Som redaktör hade jag tidigare fått förslag från diverse personer som trodde sig sitta på lösningen. Det som skiljde Thomas förslag och research var att det var så konkret. Där fanns flera av de uppgifter som åklagaren presenterade idag, säger Mattias Göransson.

LÄS MER:Försvarsadvokaten kritisk mot bevisen

Filters chefredaktör Mattias Göransson har sagt att han skulle säga upp sig om det inte var Skandiamannen som mördare Olof Palme.
Filters chefredaktör Mattias Göransson har sagt att han skulle säga upp sig om det inte var Skandiamannen som mördare Olof Palme. Bild: Nicklas Elmrin

Efter sex års gemensamt arbete bestämde sig Mattias Göransson för att publicera artikeln. Omslaget pryddes av ett svartvitt porträttfoto på Olof Palme och texten “lösningen” i mörkröda versaler.

Var det ett givet beslut?

– Vi publicerade för att vi kom fram till att vi som journalister inte kunde komma längre. Vår bedömningen var att allting talade för att Stig Engström mördade Olof Palme. Det räckte för att publicera.

Hur reagerade du på dagens presskonferens?

– Precis som Mårten Palme säger i boken, så hoppades man att polisen med alla sina resurser ska hitta något mer. Jag trodde att de skulle göra det, men uppenbarligen gick det inte såhär långt efteråt.

Avfärdar Petterssons uppgifter

På dagens presskonferens fick chefsåklagare Krister Petersson en fråga om hur viktig Thomas Petterssons uppgifter varit för utredningen. Han avfärdade hans betydelse.

– I Sverige använder vi inte civila personer i utredningar. Han är författare och har researchat fallet men har ingen officiell position i utredningen. Han har undersökt samma idéer som oss, men jag kan inte säga att han har spelat någon roll i utredningen.

ANNONS

Det finns en belöning på 50 miljoner kronor till den som kommer med avgörande tips på mordgåtans lösning. Thomas Pettersson tror inte att hans tips räcker för att få del av pengarna.

– Då skulle det ha behövts mer dignitet på vapensamlarens vapen, att man hade kunnat knyta något av dem till Skandiamannen.

LÄS MER:GW om Palmeutredningen: “Kolossal besvikelse”

Thomas Pettersson vann Guldspaden 2018 för sitt reportage om Skandiamannen i magasinet Filter.
Thomas Pettersson vann Guldspaden 2018 för sitt reportage om Skandiamannen i magasinet Filter. Bild: Henrik Brunnsgård

Thomas Pettersson och Mattias Göransson följde presskonferensen tillsammans. De hade hoppats på mer teknisk bevisning som kunde styrka deras uppgifter.

– Eftersom polisen på eget bevåg sorterat bort gärningsmannen så är det svårt att hitta bevis såhär långt senare. Stig Engström hade 14 år på sig att städa bort alla bevis, säger Mattias Göransson.

Nästan inget nytt

Han och Thomas Pettersson kände till allting som presenterades på dagens presskonferens, förutom ett kort mening från polisens spaningsledare Hans Holmér. 1986 ska han ha sagt ungefär “man måste få tag i Stig Engström innan åklagaren satte klorna i honom”.

LÄS MER:Skandiamannen ska ha mördat Olof Palme

Trots bristen på nya uppgifter och teknisk bevisning är Thomas Pettersson inte alltför besviken.

– Jag har gjort mitt. Mitt mål med researchen var att få utredarna att plocka upp spåret. Nu har de gjorde det och det är gott nog.

LÄS MER:Mårten Palme: “Tror också att Engström är skyldig”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS