I takt med att andra instanser i samhället inte längre har kvar möjlighet att låna dator och skrivare, har biblioteken i allt högre grad blivit den plats dit den som inte har dator eller skrivare kommer för att nyttja dessa, skriver Anette Eliasson.
I takt med att andra instanser i samhället inte längre har kvar möjlighet att låna dator och skrivare, har biblioteken i allt högre grad blivit den plats dit den som inte har dator eller skrivare kommer för att nyttja dessa, skriver Anette Eliasson. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Biblioteken får ta över andras service

I samband med covid – 19 har situationen tyvärr blivit extra besvärlig, då fler verksamheter än tidigare stänger ner sin service och aktivt hänvisar till våra bibliotek, skriver Anette Eliasson, sektorschef Biblioteken i Göteborg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Angående insändaren Söka jobb – på stadsbiblioteket? (31/5) ställs frågan om det är riktigt att arbetssökande hänvisas till biblioteken för att söka arbete och få tillgång till datorer.

Bibliotekens uppdrag enligt bibliotekslagen är bland annat att främja digital delaktighet och att möjliggöra fri åsiktsbildning. Det är en av flera anledningar till att biblioteken har trådlöst nätverk och erbjuder möjlighet att låna en dator.

I takt med att andra instanser i samhället såsom till exempel banker och Skattemyndigheten inte längre har kvar möjlighet att låna dator och skrivare, har biblioteken i allt högre grad blivit den plats dit den som inte har dator eller skrivare kommer för att nyttja dessa.

ANNONS

I samband med covid – 19 har situationen tyvärr blivit extra besvärlig, då fler verksamheter än tidigare stänger ner sin service och aktivt hänvisar till våra bibliotek med ibland trånga lokaler och därmed risk för smittspridning för både besökare och personal, vilket insändarskribenten klokt ifrågasätter. Vi från biblioteken i Göteborg har inte någon lösning på frågan, utan är beroende av att kunna dela ansvaret för servicen med andra offentliga aktörer och exempelvis bankerna.

Anette Eliasson, sektorschef Biblioteken i Göteborg

LÄS MER: Arbetsförmedlingen har öppet (replik på Söka jobb – på stadsbiblioteket?)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS