Kaos i USA i natt – Trump hotar med att kalla in militär

USA:s president Donald Trump säger vid ett tal till nationen från Vita huset att han kallar in militären för att möta våldsamma protester i amerikanska städer.
– Jag samlar alla tillgängliga federala resurser, både civila och militära, för att stoppa upploppen och plundringarna, säger Trump.

ANNONS
|

Efter sex dagars och nätters omfattande protester och upplopp runt om över hela USA har president Trump för första gången talat till nationen. Hittills har han endast kommenterat den pågående protestvågen via arga meddelanden på Twitter, men när han nu ställde sig framför tv-kamerorna var det en mer statsmannamässig och presidentlik Trump som tog till orda.

Hans hårda ton mot demonstranterna fortsätter. Han kallar de våldsamma protesterna för inhemsk terrorism och lovar att lag och ordning snarast ska återställas i landet.

LÄS MER:Officiell obduktion: Polisen kvävde Floyd

Tusentals soldater

Till sin hjälp tänker Trump använda militären. Byggnader och monument i närheten av Vita huset har vandaliserats i de senaste dagarnas kravaller i huvudstaden Washington DC och Trump säger att han kallar in militären till huvudstaden för att hindra nya upplopp.

ANNONS

– Just nu sänder jag tusentals och åter tusentals tungt beväpnade soldater, militärpersonal och brottsbekämpande tjänstemän för att stoppa upplopp, plundring, vandalism, övergrepp och hänsynslös skadegörelse av egendom, meddelar Trump.

Han uppmanar dessutom delstaternas guvernörer att genast sätta in tillräckligt många från nationalgardet. Om de lokala myndigheterna inte snarast lyckas få stopp på oroligheterna kommer landets militär att kallas in i fler delstater.

– Borgmästare och guvernörer måste upprätta en stark polisnärvaro, tills våldet har stoppats. Om en stad eller delstat vägrar att vidta de åtgärder som behövs för att försvara dess invånares liv och egendom, då kommer jag att kalla in militären för att snabbt lösa problemet åt dem, säger Trump.

En sällan använd lag från 1807 ger USA:s president rätt att använda militären för att återställa ordningen i landet, rapporterar amerikanska medier.

LÄS MER:Floyd Mayweather betalar för George Floyds begravning

Lag från 1807

Presidenten skyller oroligheterna på bland annat vad han kallar professionella anarkister, plundrare och kriminella.

– Vi kan inte tillåta att fredliga demonstrationer drunknar i en arg vandaliserande folkhop.

Trump säger att han vill skydda de fredliga demonstranterna och hotar med hårda straff för dem som deltar i upplopp.

– Jag vill att de som ligger bakom denna terrorism ska vara medvetna om att de kommer att få hårda straff och långa fängelsedomar.

ANNONS

LÄS MER:Biden fördömer Trumps militärhot

Samtidigt fortsätter turerna kring George Floyds död i flera polismäns grepp i Minneapolis – händelsen som inträffade för en vecka sedan och blev gnistan till de omfattande protesterna. Två obduktioner, dels den officiella dels en privat beställd av Floyds familj, har båda kommit fram till att han dog genom kvävning på grund av tryck mot halsen. Det går emot den preliminära obduktionen, där rättsläkaren sade att det inte fanns "några fysiska tecken" på att Floyd dött av kvävning.

– Alla amerikaner känner sig med rätta äcklade och upprörda över George Folyds brutala död. Min regering arbetar för att rättvisa ska skipas för George och hans familj. Han ska inte ha dött förgäves, säger Trump.

Militären har redan i viss utsträckning använts för att slå ner protesterna och i ett tal från Vita huset proklamerade president Trump att han "samlar alla tillgängliga federala resurser, både civila och militära, för att stoppa upploppen och plundringarna".
Militären har redan i viss utsträckning använts för att slå ner protesterna och i ett tal från Vita huset proklamerade president Trump att han "samlar alla tillgängliga federala resurser, både civila och militära, för att stoppa upploppen och plundringarna". Bild: Alex Brandon

Utegångsförbud

Oroligheterna är de mest omfattande i USA sedan 1968 efter mordet på människorättskämpen Martin Luther King.

Under Trumps tal hördes hur polisen använde sig av tårgas och distraktionsgranater för att skingra demonstranter som hade samlats utanför Vita huset och som skanderade "George Floyd" och "skjut inte!".

LÄS MER:Woods manar till lugn i USA-protester

Strax därpå gav sig Trump själv ut gatan, som då var lugn och full av poliser. Presidenten promenerade till den vandaliserade kyrkan Saint John tvärs över gatan från Vita huset, för att inspektera skadorna från söndagens kravaller då kyrkan målades med graffiti och delvis eldhärjades.

ANNONS

– Det som hände här i stan i går kväll är en total skam, säger han.

Det råder nattligt utegångsförbud i Washington DC från och med klockan 19 lokal tid och förbudet kommer att tillämpas strängt, meddelar presidenten.

LÄS MER:Facebook-anställda kräver moderering av Trump

Övervåld mot svarta

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS