Journalister väljs aktivt ut som måltavlor

Expressens utsända Nina Svanberg ingår i ett mönster där journalister görs till måltavlor av polisen på de amerikanska protesterna efter George Floyds död. Emanuel Karlsten om den historiska utvecklingen i världens största demokrati.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
LocationUSA|

Är det en nyhet att en svensk journalist, Expressens utsända korrespondent Nina Svanberg, blir träffad av en gummikula i Minneapolis – när hon själv letat sig in i skottlinjen? Nej. Nyheten är hur den amerikanska polisen upprepade gånger siktar på just journalister.

Polisen i Minneapolis har dödat en svart man när han skulle gripas. Videos på gripandet och det långsamma dödandet har spritts över allt på nätet och skapat protester över hela USA. De är våldsamma och mitt i allt söker sig reportrar ut för att förstå och rapportera.

LÄS MER:Stora protester efter polisvåld i Minneapolis

LÄS MER:Svensk journalist skjuten med gummikula i USA

Det har alltid inneburit stora risker för reportrar som letar sig ut till krig och demonstrationer. De gör det ändå, eftersom världen behöver ögon på platser där maktmissbruk pågår. Utan oberoende vittnesmål, vem ska då ställa makten till svars? Detta är journalistikens främsta uppgift, att berätta historier andra inte kan eller vill berätta. Det är också en roll som respekterats i hundra år. Politiker har förstått att granskning är bra, även när de själva blir utsatta, eftersom det upprätthåller en balans mellan medborgare och överhet. Detsamma gäller även i samhällen utan demokrati. Magda Gad, en av Sveriges kanske mest ärrade krigskorrespondenter, skrev i veckan att även om hon blivit beskjuten många gånger, men aldrig för att hon varit journalist.

ANNONS

Men det är exakt vad som händer i USA just nu. Polisen ser och förstår vilka som är journalister, men beskjuter och griper dem ändå.

Ett axplock av vad som hänt:

CNN:s reportrar greps, mitt i en livesändning, trots att de hade ID på sig och stod lugnt på tilldelad plats. En frilansjournalist blev så allvarligt träffad av polisens gummikulor, att hon förlorade synen på ena ögat. NBC:s reportrar, med reflexvästar, kameror och tydlig markering om att de är journalister, beskjuts på nära håll av polisen.

En reporter från Vice identifierar som journalist, beordras lägga sig ned på marken, när ytterligare en polis kommer fram och pepparsprayar honom i ansiktet.

Journalister från CBS står på tryggt avstånd från polisen, långt ifrån demonstranter, när polisen siktar och skjuter gummikulor på dem.

Det är i denna kontext nyheten om den beskjutna svenska journalisten ska läsas. Hon ingår i ett mönster där journalister inte bara råkar hamna i skottlinjen, utan aktivt väljs ut som måltavlor. De attackeras av de myndigheter vars uppgift är att “protect and serve”, skydda och tjäna, sina medborgare.

Det är berättelser som måste berättas, men att det i ska behöva göras med rädsla för polisens våld i världens största demokrati – det är historiskt och helt unikt.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS