Ännu tuffare tider väntar med ökad arbetslöshet i Göteborg, konstaterar Business Region Göteborg.
Ännu tuffare tider väntar med ökad arbetslöshet i Göteborg, konstaterar Business Region Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Rapport: Nattsvart på Göteborgs arbetsmarknad

Göteborg har brakat rätt in i en bister lågkonjunktur på bara tre månader. Det ekonomiska läget är nu värre än under finanskrisen 2008. Arbetslösheten skenar och lär fortsätta att öka, visar Business Region Göteborgs nattsvarta rapport.

ANNONS

Efter åratal av försäljningsrekord inom exportindustrin, skenande bostadspriser och en het arbetsmarknad har Göteborg nu brakat in i en lågkonjunktur. Orsaken kan stavas den globala coronapandemin. Det visar Business Region Göteborgs, BRG:s, färska konjunkturrapport.

Men det är inte bara exportindustrin som drabbats – konjunkturindikatorn för Göteborgs samlade näringsliv visar på ett konjunkturläge på 60,9 vilket betyder lågkonjunktur, mot 99 som är normalt läge. Under finans- och fordonskrisen var Göteborgs konjunkturindikator 72,3.

Ett öde Liseberg och hundratals sommarjobb som försvann för unga.
Ett öde Liseberg och hundratals sommarjobb som försvann för unga. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Arbetslösheten i Göteborg närmar sig nivån under finanskrisen

LÄS MER:På väg ut i arbetslivet – då försvann jobben

LÄS MER:Detta måste du göra när du blir varslad

Nu är det lågkonjunktur

– Det innebär att Göteborgsregionen nu officiellt befinner sig i lågkonjunktur. Det tidigare bottenvärdet under finanskrisen är utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på BRG i en kommentar till rapporten.

ANNONS

Sverige kan ha klarat sig bättre mot andra länder som varit helt nedstängda under coronapandemin, och därmed också ha ett bättre utgångsläge.

– Oavsett går vi klart mot sämre tider och det kommer att synas på arbetsmarknaden framöver, säger Henrik Einarsson.

Krisen ledde först till tvärstopp inom besöksnäring, tjänstesektor och handel. Och sedan rullade industrin in. Detta syns tydligt i Göteborgsregionens arbetslöshetssiffror i maj, då arbetslösheten uppgick till 7,5 procent. Drygt 40 500 personer är arbetslösa eller är i arbetsmarknadspolitiska program, mot maj månad i fjol då cirka 28 000 personer var arbetslösa.

Läget är ännu värre i Stockholmsregionen med 7,8 procent arbetslösa och Malmöområdet med 11,1 procent.

– Utvecklingen vi ser nu är en kombination av tidigare avmattning och coronapandemin, vilket har dämpat trycket på efterfrågad arbetskraftskompetens rejält. Vår bedömning är att arbetslösheten kommer att fortsätta att öka åtminstone fram till slutet på året, säger Peter Warda, analytiker på BRG.

Konkurser och tomma lokaler i innerstan under coronapandemin. MQ Nordstan
Konkurser och tomma lokaler i innerstan under coronapandemin. MQ Nordstan Bild: Sanna Tedeborg

Ökad arbetslöshet väntar

Flera handlare i Göteborgsregionen uppger att försäljningen minskat under de senaste tre månaderna, och nästan alla handlare upplever att företagens försäljning är mycket dålig. En stor del av företagen ser inte att de kommer att anställa personal under det kommande kvartalet.

Allra värst är läget i Göteborgs innerstad som visar på mycket dålig försäljning och att ytterligare nedskärningar väntar.

ANNONS

LÄS MER:Konkursen ett faktum: "Jag är spyfärdig, fruktansvärt"

LÄS MER:Här är butikerna som inte klarat krisen

Framtidsutsikterna inom tjänstesektorn är pessimistiska och inte heller här förväntar man sig att efterfrågan kommer att öka i juni.

Och här är framför allt besöksnäring inom hotell- och restaurans hårdast drabbat.

Varslen om uppsägning har skjutit i höjden.

Under årets fyra första månader har 9 200 personer varslats om uppsägning i Göteborgsregionen.

– Antal varsel hittills i år kan jämföras med finanskrisens tuffaste år 2008, då 11 200 personer varslades. Och det finns skäl att anta att varseltalen kommer att ligga högt under ett tag framöver, säger Peter Warda.

Antalet korttidspermitterade i Göteborgsregionen var 125 000 personer i slutet på maj i år.

Det kan tillfälligt dämpa antal lagda varsel från företagen.

– Men sett till länets alla arbetstillfällen är nu cirka en sjättedel av alla sysselsatta i Västra Götaland permitterade. Det innebär att resursutnyttjandet på arbetsmarknaden är mycket lågt och att vi med stor säkerhet kommer att se en högre arbetslöshet framöver, säger Peter Warda.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS