Historien om Jonsereds fabriker

Det började med en driftig 14-årig skeppsgosse från Skottland som steg i land i Göteborg, växte upp och på 1830-talet byggde ett helt samhälle som han styrde in i minsta detalj, även dess människor. 150 år senare fanns inte mycket kvar, men efter några knackiga decennier andas nu de anrika fabriksbyggnaderna nytt liv när allt fler verksamheter flyttar in.

ANNONS
|

Många människor vill bo i Jonsered. Så fort någon av de gamla arbetarbostäderna råkar vara till salu flockas spekulanterna och betalar hisnande kvadratmeterpriser för den "stora" modellen hus på 80 kvadratmeter i handgjort tegel.

Samma tegel går igen i Jonsereds fabriker som på 1830-talet började med produktion av segelduk. 150 år senare tog ett stycke industrihistoria abrupt slut när fabriken med en av Europas största och modernaste motorsågstillverkningar flyttade till Huskvarna. 2 000 motorsågar per dag producerades då och ägaren Electrolux ville att det gamla industrispåret vid fabriken skulle öppnas igen. SJ sa dock nej och Vägverket gav samma besked gällande en anslutning till motorvägen. Men att fortsätta köra långtradare i skytteltrafik genom det lilla samhället var inte hållbart. Därav flytten och många trodde nu att det som William Gibson och hans ättlingar byggt upp skulle dö ut.

ANNONS
David Sanpen, verksamhetschef för Hantverkslokaler som äger Jonsereds fabriker, ser med tillförsikt på framtiden. "Vi vill ha ett levande område och allt eftersom det gått framåt har det blivit mer attraktivt. Så nu har vi den goa mixen vi vill ha", säger han och lutar sig tillbaka i soffan i den milt sagt glest möblerade före detta maskinhallen.
David Sanpen, verksamhetschef för Hantverkslokaler som äger Jonsereds fabriker, ser med tillförsikt på framtiden. "Vi vill ha ett levande område och allt eftersom det gått framåt har det blivit mer attraktivt. Så nu har vi den goa mixen vi vill ha", säger han och lutar sig tillbaka i soffan i den milt sagt glest möblerade före detta maskinhallen. Bild: Olof Ohlsson

Ny ägare med visioner

Nu blev det inte så. Intresset för att bo i Jonsered höll i sig trots att inte mycket var kvar av fabriken och sedan den nye ägaren, Hantverkslokaler, köpte hela bygget på exekutiv auktion för cirka tio år sedan har byggnad efter byggnad sakta renoverats och fått nya hyresgäster. Nu finns här allt från små hantverkare till Poppels bryggeri, vandrarhem, café, restaurang, revisionsbyrå och företagshotell med mera. Flera nya hyresgäster är också på gång.

– Vi har runt 80 företag verksamma i området med sammanlagt cirka 600 människor som arbetar här, berättar David Sanpen, verksamhetschef på Hantverkslokaler och med ett spatiöst kontor högst upp i den stora byggnad som tidigare var 1 500 kvadratmeter verkstad för tillverkning av allt från maskinkomponenter till färdiga motorsågar.

– Vi tog över ett ganska ruffigt område dit man kom för att få en billig hyra. När vår ägare Jonas Åhsberg köpte Jonsereds fabriker var hans vision att göra något bra av området. Restaurera upp det och bevara den gamla industrikänslan.

Det är inget man gör över en natt, men visionen är att ha en bra blandning av verksamheter som också lockar privatpersoner till området.

Generationer av fabriksarbetare

Lars-Inge Stomberg är Jonseredsbo sedan generationer. Både hans morfar och pappa arbetade på fabriken, liksom han själv. Och efter att ha lämnat politiken 2014 efter många år i kommunstyrelsen för Moderaterna i Partille är han nu ordförande i den mycket aktiva hembygdsföreningen i Jonsered.

ANNONS

– Nu är det fullt ös här på fabriken, säger han och berättar om Hembygdsföreningens senaste projekt "Fönstervägen".

Tillsammans med Hjördis Frohman och konstnären Ingela Zacharoff har de skapat en permanent fönsterutställning i hembygdsföreningens lokaler i det gamla Porthuset vid infarten till fabriksområdet. Den invigdes nyligen och är ett svar på de många besökarnas intresse för området. Nu kan man ta del av historien alla timmar på dygnet.

De stora plakaten med text och bilder som fyller flera fönster berättar historien om industrierna och människorna som verkat här.

Hjördis Frohman, som skrivit texterna och vars familj har jobbat på fabrikerna i fyra generationer före henne, har mycket att berätta, inte minst om människorna.

– Min farmors farfar började arbeta här 1840 och gjorde teglet till många av byggnaderna här, berättar hon.

– När min farmors farfar blev gammal fick han inte behålla sin bostad utan fick flytta in hos sonen. Där bodde redan sonens fru, fem barn och svärmor. I ett rum och kök.

Leran hämtades ett stenkast bort från det som kallas Holmen och fabriken kom att bli ett nästintill självförsörjande samhälle med egen vattenkraft, tegelbränning, spinneri och väveri, gjuteri samt tillverkning av komponenter och maskiner för skogsindustrin med mera. Gibsons ägde också stora åkerarealer och byggde både kyrka och skola.

– De första arbetarbostäderna byggdes på fabriksområdet, senare även utanför. Familjen Gibson bestämde allt, vem som skulle bo var och hur många som skulle bo i de trånga bostäderna på ett rum och kök, berättar Hjördis Frohman.

ANNONS

– När min farmors farfar blev gammal fick han inte behålla sin bostad utan fick flytta in hos sonen. Där bodde redan sonens fru, fem barn och svärmor. I ett rum och kök. Snacka om pussel och trångboddhet!

De ogifta unga kvinnorna bodde i längor med så kallade spisrum, ofta tre till fyra i ett rum. Män utan familj inhystes hos andra familjer och Gibsons bestämde om någon måste flytta eller ta emot fler boende. Och så fort barnen hade gått ut folkskolan hämtades de till fabrikerna.

Nya bostäder planeras

Nu har bostadsfrågan seglat upp igen, men den här gången som nya bostadsprojekt på fabriksområdet. Hantverkslokaler för diskussioner med kommunen om cirka 150 nya bostäder. David Sanpen förklarar varför:

– Det krävs ganska mycket för att hålla i gång ett sånt här gammalt område så det behövs något nytt och det är där bostäderna kommer in.

Husen är tänkta att byggas på Holmen och norr om den byggnad där Poppels Bryggeri ligger, och som i dag är obebyggd natur. Men även den plats där Husqvarna har sin verksamhet i dag är aktuell för nya bostäder.

Sofia Hellberg, chef för samhällsbyggnadskontoret, förklarar var i processen man befinner sig.

– Det är ett detaljplanearbete som pågår. Just nu bearbetar vi de synpunkter som kommit in efter samrådet, det första steget i processen. Länsstyrelsen hade många synpunkter på Holmen-området och den delen av detaljplanen är nu borttagen. Området är känsligt och själva byggprocessen riskerar att förstöra för laxen i Säveån, säger hon.

ANNONS

Två andra områden återstår; den östra delen där Husqvarna har sin verksamhet och området med parkeringsplatser framför Poppels Bryggeri.

– Vi är ännu tidigt i processen och det är en bra bit kvar till ett politiskt beslut, säger Sofia Hellberg.

Husens historia

I en serie artiklar berättar GP:s Partilleredaktion historierna som gömmer sig bakom fasaden på några av Partilles alla märkvärdiga hus.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille för att inte missa nästa del.

Nyetablerade i Jonsereds fabriker
Bild: Olof Ohlsson

Restaurang Lille Grisen

grade crossed
Ägs av Fredrik Bergstrand som drivit restaurangen med tillhörande festvåning sedan två år. I dagens restauranglokaler låg omklädningsrum till den gamla motorsågsverkstan och ett labb.
Hur kommer det sig att du hamnade här?
– Jag blev faktiskt uppringd av Hantverkslokaler som äger fastigheten och kände direkt att det här var rätt plats för mig, berättar Fredrik Bergstrand, som inte ångrat sig en sekund.
Bild: Olof Ohlsson
Nyetablerade i Jonsereds fabriker
Bild: Olof Ohlsson

Poppels Bryggeri

grade crossed
Mats Wahlström är vd för bryggeriet som behövde en större kostym och flyttade hit 2016 från Mölnlycke. 1,2 miljoner liter öl per år bryggs här. Även Poppels lokaler (dagens lager) användes för att spela in delar av tv-serien Vår tid är nu.
– Vi gillade att det är en byggnad med karaktär och själ, sen var det trevligt med en järnvägsstation i närheten, berättar Mats Wahlström.
I Poppels lokaler låg från början delar av brandslangsfabriken, därefter har verksamheterna skiftat. Nu har Poppels även byggt till en restaurangdel med fönster ner mot den stora hallen där själva ölen produceras.
– Vi öppnade restaurangen 21 mars i år. Det var ju värsta tidpunkten för att öppna restaurang, men det går att boka bord och äta här även i coronatider, säger Mats Wahlström.
Bild: Olof Ohlsson
Nyetablerade i Jonsereds fabriker
Bild: Olof Ohlsson

Electrolux Marine

grade crossed
Företaget tillverkar storköksutrustning, tvättutrustning samt system för avfallshantering till fartyg, kryssningsfartyg och annan off shore-verksamhet. I Jonseredslokalerna har själva kontoret flyttat in så sent som oktober 2019 och är därmed en av de nyaste hyresgästerna i området. Tidigare adress var Alingsås. 35 personer jobbar här. Från början huserade spinneriet i lokalerna.
– Vi ville ha en lokal med charm, karaktär och historia, säger ekonomi- och HR-chefen Sara Rask, och visar runt i de hypermoderna och nyrenoverade lokalerna.
– Vi är jättenöjda med flytten hit.
Bild: Olof Ohlsson

Jonsereds fabriker

Byggdes upp på 1830-talet av William Gibson. Delägare var Alexander Keiller som löstes ut 1839 och startade det som senare skulle bli Götaverken.

Produktionen började med en segelduksfabrik, spinneri, mekanisk verkstad och gjuteri. All verksamhet drevs med vattenkraft och en ny kanal byggdes för ändamålet.

1850-talet: Verksamheten utökades med tillverkning av skogsbearbetningsmaskiner för den växande sågverksindustrin i Norrland. Brandslangar som vävdes av lin blev också en viktig produkt.

1901 invigs kanalen av Oscar II. Året därpå invigs kraftverket.

Efter första världskriget växte den mekaniska verksamheten vid fabriken.

1940 – 1960-talet: Ett nytt spinneri byggdes och stora satsningar gjordes på verktyg, skogskranar och framförallt motorsågar som blev en stor exportvara.

1970-talet: Textiltillverkningen lades ner och och tillverkning av brandslangar såldes. 1975 blir Jonsereds fabriker dotterbolag till investmentbolaget Asken och byter namn till Jonsereds AB. I samband med detta sålde familjen Gibson sina aktier i bolaget. 1978 såldes Jonsereds AB till Electrolux som behöll tillverkningen av motorsågar och presenningar men sålde resten, även bostäderna i Jonsered.

1980-tal: Under åren 1981 till 1983 byggdes en ny motorsågsfabrik. Där tillverkades upp till 2000 motorsågar om dagen. 1986 flyttade Electrolux fabriken till Huskvarna.

Därefter har flera olika verksamheter funnits på fabriksområdet, bland annat byggde MTV en stor studio där "Tur i Kärlek" och "Rena rama Rolf" spelades in. Tele 2 hade en tid sitt kontor i Jonsered, så även en division inom Ericson.

Som mest arbetade cirka 1 200 människor på Jonsereds fabriker. I dag finns det runt 80 företag på området och cirka 600 personer jobbar här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS