Stina Svensson (FI), Karin Pleijel (MP) och Daniel Bernmar (V) vill ha bättre information om hur smittan drabbar äldreboendena.
Stina Svensson (FI), Karin Pleijel (MP) och Daniel Bernmar (V) vill ha bättre information om hur smittan drabbar äldreboendena. Bild: Petter Trens

Efter GP:s granskning: Politiker kräver en utredning om äldreboendena

Det var genom GP:s granskning Coronakartan som politiker i Göteborg fick veta hur och var smittan drabbat äldreboenden. Viktig information har undanhållits dem, menar de rödgrönrosa partierna. Nu kräver de att få bättre kunskap om läget och vill att en utredning tillsätts för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen.

ANNONS
|

Daniel Bernmar (V) säger att han gång på gång efterfrågat mer information till politikerna i kommunstyrelsen, men inte fått något som helst gehör för det.

– Jag tycker inte vi fått någon tydlig information för att vi ska kunna bedöma hur det ser ut. Det blir svårt att ta ansvar och följa upp när vi får veta så lite, säger han.

I ett pressmeddelande som skickades på tisdagen skriver han tillsammans med Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) att politiker hålls ovetande om antalet döda på äldreboenden och att det var i GP:s granskning, Coronakartan, de fick reda på att minst 35 personer dött på två äldreboenden i Östra Göteborg:

ANNONS

"Den 17 maj avslöjade GP att en femtedel av de boende dött på Geråshus och var fjärde dött på Kvibergs äldreboende. Dessutom är fler äldreboenden i Göteborg hårt drabbade. Dock har inte information om den allvarliga situationen nått Göteborgs politiker."

Vill ha fullständig information

– Vi vet inte vad som fungerar väl och vad som fungerar sämre. Vi kan inte ha en tystnadskultur där förvaltningar inte berättar vad som händer. Nu måste vi lära oss av det här och få information som vi kan analysera för att kunna sätta in rätt åtgärder, säger Daniel Bernmar.

De rödgrönrosa vill tillsätta en utredning för att ta fram vilka åtgärder som behövs för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen. De föreslår också att Göteborgs högsta politiker, kommunstyrelsen, ska få fullständig information om antalet smittade, misstänkt smittade och avlidna till följd av misstänkt eller bekräftad covid-19 inom äldreomsorgen.

– Jag är förvånad över att inte högerstyret har valt att agera. Hur kan de styra kommunen utan att ha information om det allvarliga läget? säger Daniel Bernmar.

LÄS MER:Här är äldreboendena som smittats av coronaviruset

KD delar kritiken

Kristdemokraten Elisabeth Lann är ansvarig politiker för äldreomsorgen i Göteborg. Hon instämmer i de rödgrönrosas kritik om bristfällig information till kommunstyrelsen om smittoläget.

Det är ju en väsensskild skillnad om en person har dött eller om den har tillfrisknat.

Men borde inte du som ansvarig politiker kunna se till att ni får det?

ANNONS

– Eftersom alla jobbar under press vill jag vara försiktig med att lägga på ytterligare administrativa uppgifter. Men i går hade jag möte med stadsledningskontoret, som vi får informationen från, och sa att även om de inte kan ge exakta uppgifter om antal döda så måste de kunna larma när det går illa – när det håller på att gå åt skogen.

Elisabeth Lann (KD) är ansvarig politiker för äldreomsorgen. Hon håller med om att politikerna inte fått en tillräckligt tydlig bild av hur äldreboendena drabbats.
Elisabeth Lann (KD) är ansvarig politiker för äldreomsorgen. Hon håller med om att politikerna inte fått en tillräckligt tydlig bild av hur äldreboendena drabbats. Bild: ol

Den bild politikerna hittills fått har inte beskrivit hur allvarlig situationen egentligen är och har varit, säger hon och pekar på att GP:s granskning varit viktig i det sammanhanget.

– Jag hoppas att den rapport vi får på onsdag är tydligare än de tidigare. Det är ju en väsensskild skillnad om en person har dött eller om den har tillfrisknat. Men det framgår inte i de lägesrapporter vi får.

Läs mer: Experter: Fel av kommunen att inte lämna ut uppgifter om smitta på boenden

"Måste få en riktig bild"

Hon tror att bristen på öppenhet bottnar i en rädsla för att göra fel i en svår och pressad situation ute i verksamheterna.

– Men öppenhet och transparens är helt nödvändig i ett sådant här läge. Det går inte att försöka hålla en fin fasad utåt för att vara duktig. Vi måste få en riktig bild av hur det ser ut för att kunna göra det som behövs.

ANNONS

Hon är försiktigt positiv till den utredning de rödgrönrosa partierna föreslår, men vill titta närmare på hur förslaget ser ut innan hon bestämmer sig för om hon ställer sig bakom det eller ej.

Martin Wannholt (D) välkomnar de rödgrönrosas förslag i sin helhet och säger:

– Sverige och Göteborg har inte varit förberett för en pandemi. Äldreomsorgen har inte varit tillräckligt politisk prioriterad. Men nu måste vi prioritera den. För pandemin kommer att fortsätta och vi kan rädda liv på de äldre och se till att personalen får rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS