Vattentornet i Landala vandaliserat

Det slottsliknande Landala Högreservoar vandaliserades under fredagseftermiddagen av en eller flera personer. Byggnaden, som är från 1892, renoverades nyligen, men är nu nerklottrad.
– En ung person har omhändertagits, det är inte omöjligt att det finns en till som kan komma hem med färg på fingrarna till föräldrarna, säger Ulla Brehm på polisen.

ANNONS
|

Landala Högreservoar är ett vattentorn uppe på en höjd i utkanten av Guldheden nordväst om Landala i centrala Göteborg.

Byggnaden används inte längre som vattentorn, utan förvaltas av det kommunala bolaget Higab. Numera används byggnaden istället som en tele-relästation för mottagning och vidaresändning av radiosignaler.

Under 2018 och 2019 genomgick fastigheten en omfattande renovering. Den röda tegelfasaden rengjordes och fogades om samtidigt som skadat tegel byttes ut.

Även taket och plåtpartier målades om samtidigt som stentrappan och stenmuren runt byggnaden gjordes rent och lagades.

Nu har byggnaden, som ritades av arkitekten Adrian C. Peterson och hans son Carl Crispin, vandaliserats.

ANNONS

Ungdom hemkörd av polisen

Strax före klockan 15.00 på fredagseftermiddagen larmades polisen om att två unga personer klottrade på byggnaden. Knappt en timme senare kunde en person i 15-årsåldern omhändertas och den misstänkte klottraren kördes därefter hem av polis till sina vårdnadshavare.

– Det är inte omöjligt att det finns en till som kan komma hem med färg på fingrarna till föräldrarna, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

GP:s bilder från platsen visar omfattande klotter på flera av byggnadens ytterväggar.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som skadegörelse. Vad kostnaden kommer att bli för att återställa byggnaden är i nuläget oklart.

Fakta: Landala Högreservoar

Landala Högreservoar är ett vattentorn på en höjd i kanten av Guldheden, nordväst om Landala. Byggnaden ritades av Adrian C. Peterson och hans son Carl Crispin och byggdes 1892.

Vattentornet rymde tidigare 1,2 miljoner liter vatten. Den uppfördes vid den då torrlagda Kattedammen på berget Blomsterås mellan Landala och Annedal. Reservoaren skulle hantera vattnet från den nya ledningen som dragits från Alelyckan. På själva reservoaren byggdes även ett utsiktstorn.

Fram till 1940-talet fungerade Landala Pumphus på Södra Viktoriagatan som en pumpstation för Landala Högreservoar.

Källa: Higab

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS