IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson besviken på Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten väntar med klartecken för svensk fotboll. IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson är kritisk till hur myndigheten agerar.
– Vi riskerar faktisk svensk fotbolls framtid om vi inte kan hitta en väg framåt, säger han till klubbens hemsida.

ANNONS
|

Turerna kring när fotboll på elitnivå kan börja spelas i Sverige har varit många.

De senaste planerna har varit att spela herrarnas kvartsfinaler i Svenska cupen i början av juni och starta herrarnas allsvenska den 14 juni.

Planen att dra igång damallsvenskan i slutet av maj är redan skrotad.

LÄS MER:Damallsvenskan skjuts upp ytterligare

Under fredagen hade Folkhälsomyndigheten ett nytt möte med fotbollens företrädare men där kom inga klara besked.

Ett besked om fotbollen väntas i början av juni och klart är att planerna för fotbollen ser ut att ändras igen.

LÄS MER:Sef: Svenska cupen kan ställas in

Efter mötet får Folkhälsomyndigheten kritik från företrädare för fotbollen.

ANNONS

– Varför är det okej att en tillverkningsindustri får pågå, men att just den här yrkesgruppen måste vänta? Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en en yrkes- och näringsverksamhet och inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, sa Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

LÄS MER:Förbundet riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten

Markusson: "Glider på jämförelserna"

Nu stämmer IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson in i kritiken.

– Jag är lite besviken över sättet som svensk fotbolls företrädare verkar blivit bemötta på av Folkhälsomyndigheten. Jag reagerar på att det tyder på att Folkhälsomyndigheten klumpar ihop den professionella delen av svensk fotboll med andra sommaraktiviteter. Och där tycker jag man glider på jämförelserna och att det inte finns en relevans i det, säger han i en video på klubbens hemsida.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten sa under fredagen att problemet med att startat upp den professionella fotbollen inte ligger i själva matcherna.

– Det krävs att vi har ett epidemiologiskt läge där vi inte längre tycker att fotbollen innebär ett problem. Men det är inte matcherna i sig, det är att många kan samlas på barer eller att många kanske samlas utanför arenorna, säger Tegnell.

LÄS MER:Tegnell: "Inte matcherna som är problemet"

Max Markusson är kritisk till hur fotbollen behandlas med utgångspunkt i det synsättet.

ANNONS

– Vi är en professionell verksamhet som omsätter hundratals miljoner kronor och tusentals anställda och betyder oerhört mycket för människor ute i samhället och det Tegnell säger är att det inte är matcherna som är ett problem utan det ligger uppenbarligen i vad det skapar för reaktioner ute i samhället, bland annat i sportbarer och så vidare. Den typen av verksamheter har egna reglementen och om inte de löser det får man fokusera på det istället.

Kan leda till ytterligare åtstramningar i IFK Göteborg

Markusson beskriver situationen fotbollen är i som att man belagts med yrkesförbud och att det kan få stora konsekvenser om det inte kan börja spelas professionell fotboll i Sverige inom en snar framtid.

– Vi behöver få igång en allsvenska så vi kan spela klart en allsvenska annars får detta enorma konsekvenser i form av uteblivna publikintäkter och sponsoravtal och partnerskap som vi inte kan uppfylla vår del av. Vi riskerar faktisk svensk fotbolls framtid om vi inte kan hitta en väg framåt. Och det är det enda vi har frågat efter; hjälp oss hitta en väg framåt. Vi förstår och har respekt för situationen i stort men vi vill också ha guidning och vägledning och se om det finns något annat vi kan göra för att få igång vår verksamhet.

ANNONS

Ett fördröjande av starten för fotbollen säger Markusson för IFK Göteborgs del kan innebära ytterligare påfrestning i en redan tuff ekonomisk situation och att det kan innebära ytterligare åtstramningar för att rädda klubbens ekonomi.

Skarpt uttalande från Sef

Under fredagskvällen gick ligaorganisationen Sef ut med ett uttalande där man säger att man "inte accepterar ett yrkesförbud".

"Vi ser det som att den professionella idrotten särbehandlas negativt i dag genom att ha ett yrkesförbud lagt på oss. Vi arbetar genom att tävla i fotboll, vilket i dag är förbjudet. Detta är något som ingen annan bransch har. Tvärtom bedömer vi att det ska vara rimligt att utföra vårt yrke när andra verksamheter i samhället får vara igång. Vi bedömer att vi tagit ett stort ansvar för att kunna genomföra vår verksamhet utan att sprida smitta, och elitfotboll utan publik bidrar inte till ökat resande. Vi kan heller inte se att det påverkar till exempel sportbarer då dessa har sitt eget ansvar och följer sina riktlinjer", skriver man i uttalandet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS