Emelie Jansson är landets enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev. Nästa mål är att bli kakelugnsmästare och anställa fler personer i företaget. "Mästare blir man efter att jobbat sex år med eget företag efter gesällbrevet", förklarar hon.
Emelie Jansson är landets enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev. Nästa mål är att bli kakelugnsmästare och anställa fler personer i företaget. "Mästare blir man efter att jobbat sex år med eget företag efter gesällbrevet", förklarar hon. Bild: Jan Larsson

Emelie är landets enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev

Intresset för hantverk och byggnadsvård har följt henne genom livet. I dag driver Emelie Jansson E.Henrikssons Kakelugnsmakeri och är Sveriges enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev.

ANNONS

Vi befinner oss i Esters hus, en av flera byggnader i allmogebyn från 1900-talet vid Tjolöholms slott. I ett av rummen ligger kakelplattor sorterade på golvet och bredvid arbetar Emelie med uppbyggnaden av en kakelugn daterad 1890.

– Jag bygger utifrån och in, börjar med kaklet som är själva skalet, sedan byggs det upp en bakmur och därefter själva innanmätet.

På herrgårdar och slott

Förutom privatkunder har hon en hel del uppdrag på olika herrgårdar och slott, som detta på Tjolöholm. Uppdragen består ofta av restaurering och nedplockning av kakelugnen.

– Kakelugnen är ju byggd av rent naturmaterial, tegel, lera, sand och vatten. När man eldat mycket genom åren, så vittrar det sönder, då behöver man byta innanmätet, men samtidigt har du ju kvar själva skalet som får plockas ner, förklarar Emelie.

ANNONS

Under uppväxten på gården i Högsäter i Dalsland var hantverk och byggnadsvård en del av vardagen.

– Pappa är femte generationen på gården och har alltid hållit på med restaurering. Så jag har väl blivit inspirerad av det och lärt mig tycka om själva hantverket.

Bild: Jan Larsson

Efter utbildningen till byggnadsantikvarie i Visby, kände Emelie att hon ville kombinera antikvariearbetet med något mer praktiskt.

– Jag tog kontakt med Tomas Henrikson i Göteborg och en annan kakelugnsmakare på Gotland. Så varje ledig stund var jag ute och murade och gjorde praktik.

Mentorn finns kvar

Efter att ha gått i lära ett antal år hos Tomas Henriksson, tredje generationens kakelugnsmakare i Göteborg, fick Emelie frågan om hon ville ta över familjeföretaget.

– Det var ju fantastiskt kul att få den frågan. Jag var 29 år och kände att det var en fantastisk möjlighet. Sedan är ju Tomas fortfarande kvar som mentor för mig.

Bild: Jan Larsson

Emelie är Sveriges enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev. Hon avlade provet i Stockholm och fick utföra flera delmoment, både muntligt och praktiskt inför flera mästare.

– Man plockar ner en kakelugn, märker upp den, lämnar in olika skrivelser och arbeten kring kakelugnen. Under det sista provet granskade man mig under flera timmar. Allt från hur jag byggde upp kakelugnen till vilket material jag använde.

ANNONS

Högsta möjliga poäng

Meningen med alla delproven är att visa upp ett hantverkskunnande som visar att man kan de gamla teknikerna. Totalt är det 14 olika delmoment, där man ger en poängskala mellan 1-5.

Emelie fick 5 poäng, det högsta möjliga.

– Jag blev så förvånad för att jag fick full poäng på allt. Det förstod jag först när jag kom upp till Stockholms stadshus och tog emot mitt gesällbrev och fick en särskild belöningsmedalj för högsta betyg på alla delmoment. Det var ju samtidigt väldigt kul och sporrande.

För Emelie är gesällbrevet viktigt på flera sätt.

– För mig handlar det om en yrkesstolthet, som jag vill bevara och att någonstans utveckla mig själv. I förlängningen är det också bra att ha med sig till andra kunder, att man faktiskt kan sitt hantverk och är skicklig på det man gör.

Bild: Jan Larsson

Hon påpekar att kakelugnen är en effektiv och beprövad värmekälla, med ett kanalsystem som funnits sedan 1700-talet.

– Det finns egentligen inte någon mer värmebeständig och bevarande eldstad än kakelugnen. Det tar ofta upp till en och en halv timme innan den blir varm, men å andra sidan bibehåller den värmen upp till tio timmar. Eldar du på rätt sätt, så håller en kakelugn upp till 40 år, förklarar Emelie.

ANNONS

Spännande historier

Varje kakelugn har en historia. Emelie berättar om sådant som hon hittar i gamla kakelugnar – gamla leksakspistoler i gjutjärn och berättelser i form av meddelanden som kakelugnsmakare lämnat till framtida kakelugnsmakare.

– Man kunde lämna en liten notis, allt från om kunden varit trevlig, eller om hur själva ugnen har varit beskaffad. Ibland så har man bara skrivit signatur. Sedan har jag hittat handskrivna brev från privatpersoner. Ett brev var från 40-talet, skrivet av en son som var ovän med pappan och skrev brev till sin mamma. Sedan hade mamman gömt alla breven bakom kakelugnen.

Målet att bli mästare

När det gäller framtiden är nästa mål att bli kakelugnsmästare och anställa fler personer i företaget.

– Mästare blir man efter att jobbat sex år med eget företag efter gesällbrevet. Sedan känns det som att kakelugnen ligger rätt i tiden. Folk vill vara mer självförsörjande, tänker både ekologiskt och ekonomiskt, så jag ser ljust på framtiden.

Emelie Jansson

Ålder: 35 år.

Yrke: Kakelugnsmakare.

Bor: Göteborg.

Familj: Singel.

Hemsida: ehenriksson.nu

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS