Växthus och lantliv på idylliska Slättens gård

På Idylliska Slättens gård, med utsikt över enorma ekdungar och böljande hagmarker, lever familjen Ardenfors i samklang med naturen. I växthuset med tillhörande köksträdgård har de skapat rum för såväl odling som umgänge och matlagning.

ANNONS

På halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången, bor Sofie och Jacob Ardenfors med sina tre barn på Slättens gård.

– Jag är uppvuxen på Öijared och har alltid känt att jag vill flytta tillbaka hit som vuxen. Jacob och jag hade en gemensam vision att återskapa känslan av den gamla gårdsmiljön, med allt vad det innebär kring såväl utformning på hus som trädgård och lada med betesmarkerna runtom kring.

Här bor: Sofie, 37 och Jacob Ardenfors, 40 samt barnen Jack, 11, Jill, 8 och John, 6.

Jobbar med: Sofie är egenföretagare och trädgårdsmästare. Jacob är egenföretagare, chef för en idrottshall i Floda samt ledare i Equmeniakyrkan.

Bostad: Slättens Gård på Öijared.

I dag har Sofie och Jacob skapat ett paradis för odling, umgänge och matlagning och gården är en inspirerande miljö för både trädgårdsfantaster och hobbyodlare.

– Slättens Gård kretsar kring tre delar; logen, trädgården och gårdsbutiken. Logen hyr vi ut för festligheter och i gårdsbutiken säljer vi fällar från våra lamm samt trädgårdsverktyg och annat som kan förgylla ett lantligt liv. Trädgården handlar främst om köksträdgården och växthuset, och här tar vi emot mindre, förbokade, grupper för kurser, konferenser eller inspirationsbesök. Vår målbild med odlingarna är att få berätta om hur vi gör, med förhoppningen om att kunna inspirera andra till att börja odla eller till och med bli självförsörjande en del av året.

ANNONS
Sofie Ardenfors och hennes familj älskar livet på landet och njuter av säsongens skiftningar. Växthuset ”The Grand Portico” i cederträ kommer från den engelska leverantören Gabriel Ash.
Sofie Ardenfors och hennes familj älskar livet på landet och njuter av säsongens skiftningar. Växthuset ”The Grand Portico” i cederträ kommer från den engelska leverantören Gabriel Ash. Bild: Alice Johansson

Köksträdgården är belägen på toppen av en kulle, med vacker utsikt över ekdungar och ängar. De långa odlingslådorna fylls till brädden med blommor och grödor under sommarhalvåret, och en liten allé leder fram till växthuset i cederträ. Längs ena gaveln på växthuset ligger utekök och matplats, och på andra sidan finns en skugghall med vasstak för de allra hetaste dagarna.

Här sitter vi och käkar räkor i vintersolen och flyttar in från myggorna sena sommarkvällar.

Växthuset är tillverkat i cederträ och är så gott som ­underhållsfritt, och vilar på en grund av putsade lecablock. På golvet ligger fyrkantig betongsten i halvförband och mitt i växthuset finns plats för vila och umgänge.

– Vi ville förlänga säsongen både odlingsmässigt men även socialt. Här sitter vi och käkar räkor i vintersolen och flyttar in från myggorna sena sommarkvällar. Här vinterförvarar vi även de träd som inte klarar våra kalla vintrar, och förodlar växter tidigt på säsongen. Sedan är det himla skönt att ta en kaffepaus här mitt i allt gårdsarbete, att slippa gå in och ta av sig alla ytterkläder.

LÄS MER:Drömbadrummet hemma hos Johanna Bradford

Älskar livet på landet

Familjen älskar livet på landet och njuter av det lugn det ger dem.

– Vi har alltid projekt som pågår, däremot har vi varit bra på att redan från början sätta oss mitt i kaoset med ett glas vin, eller en morot för den delen, och njuta. Sedan gillar vi att låta säsongerna styra våra sysslor och dagar. När ett jobb börjar kännas monotont eller långtråkigt brukar det oftast vara dags för en ny säsong.

ANNONS

Just nu ligger familjens fokus på köksträdgården, där mängder med nysådda små plantor i växthuset väntar på att få komma ner i bäddarna.

– Det är förodlingar som ska planteras om och land som ska gödslas. Vi lagar hagarna efter vinterns stormar för att släppa ut djuren på större bete. I mitten av maj har vi vår årliga ”plantbytardag” då man är välkommen hit för att köpa eller byta växter med varandra, ta en fika och njuta av trädgården.

LÄS MER:Filippa Galle fyller 40-talshuset med växter

Gården allt mer självförsörjande

För varje år som går blir gården mer och mer självförsörjande. En stor del av köttet som familjen äter kommer från gården och under sommarhalvåret skördas grönsaker från köksträdgården.

– Vi har ett litet kretslopp härute. Djuren betar på våra egna marker, vi använder deras gödsel till att förädla jorden som vi odlar vår mat i. Hönorna tar hand om våra rester och vi får ägg tillbaka. Det är en tillfredsställande känsla.

Fyra korta frågor till Sofie Ardenfors:

Favoritblomma?

”Luktärt och pion.”

Favoritgröda?

”Svartrot och sockermajs.”

Viktigaste redskapen?

”Skyffeljärn, liten spade, räfsa och sekatör.”

Bästa odlingstips?

”Odla för att det är kul! Du måste inte börja i januari med de allra tidigaste växterna, börja i mars och köp i stället de få växter som kräver lång säsong.”

Sofie Ardenfors är egenföretagare och trädgårdsmästare.
Sofie Ardenfors är egenföretagare och trädgårdsmästare. Bild: Alice Johansson

LÄS MER:Deras hem har inspirerat sedan 1968

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS