Fyra skäl för gravida att se upp med covid-19

Sexton gravida kvinnor med covid-19 har hittills behövt intensivvård i Sverige och Folkhälsomyndigheten uppmanar nu till aktsamhet.
– Gravida verkar inte får allvarligare symptom än andra, men innan vi vet säkert måste vi vara försiktiga. Det handlar inte bara om en kvinna utan om en bebis också, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.

ANNONS
|

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med en rekommendation där gravida kvinnor uppmanas att vara extra försiktiga under coronapandemin. Det finns ingen evidens för att de löper större risk att insjukna i covid-19 eller för att få allvarliga symptom, men i ett underlag till Socialstyrelsen listar statsepidemiolog Anders Tegnell fyra orsaker till att gravida ändå bör vara på sin vakt:

• Konsekvenserna om man blir allvarligt sjuk.

– Även om man är frisk i grunden kan ett allvarligt insjuknande innebära att man behöver avbryta förlossningen via ett kejsarsnitt eller att man behöver sätta igång förlossningen i förtid, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.

ANNONS

• Vikten av att vara frisk inför och under förlossningen.

– Att vara akut sjuk under en förlossning är otroligt krävande. Man behöver sin lungkapacitet väl fungerande. Dessutom skonas vi inom vården för risken att bli smittade, säger Eva Nordlund.

• Gravida löper generellt högre risk på grund av svagare immunförsvar och lungfunktion.

– Det finns i grunden en ökad känslighet. Det gäller även vanlig säsongsinfluensa och det är ju därför vi uppmanar gravida att vaccinera sig mot den, säger Eva Nordlund.

• Andra riskfaktorer som fetma, högt blodtryck och graviditetsdiabetes kan innebära en förhöjd risk för komplikationer.

– Det är de klassiska riskfaktorerna som kan ställa till det. Men i dagens Sverige, med god vård och väl kontrollerad och övervakad graviditet, så föder dessa kvinnor oftast barn som alla andra. Eventuellt kan riskfaktorerna komplicera coviden, men det vet vi inte riktigt ännu, säger Eva Nordlund.

LÄS MER:Fetma riskfaktor vid coronasmitta

Fakta: Rapporten

Folkhälsomyndigheten har uppmärksammat att ett antal gravida med covid-19 har vårdats på intensivvårdsavdelning (IVA). Med anledning av det har man nyligen tagit fram ett kompletterande underlag om gravida till Socialstyrelsens arbete med riskgrupper.

LÄS MER:Läkare: Besked om riskgrupperna en lättnad

Påverkar många gravida

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu gravida med riskfaktorer att rådgöra med sin barnmorska eller läkare.

Vad hade du sagt under ett sådant samtal?

– Din i grunden ökade risk gör att vi vill ha några extra kontroller. Och självklart är det bra för dig att undvika att bli sjuk, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.

ANNONS

– Sedan hoppas vi att det blir mer tydligt vad som kommer att gälla. Det är inte ovanligt att ha lite förhöjt blodtryck eller övervikt i bagaget, så detta påverkar ganska många gravida.

Det handlar om en bebis också

I rapporten öppnar Folkhälsomyndigheten för att gravida ska kunna vara hemma utan läkarintyg från vecka 35, eller vecka 22 för de med riskfaktorer, för att minska de sociala kontakterna och därmed risken att bli smittad. Förslaget välkomnas av Eva Nordlund.

– Eftersom viruset är så nytt och det saknas ordentligt forskningsunderlag tycker jag att försiktighetsprincipen ska råda, säger hon.

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Åtgärder som exempelvis ökar social isolering kan dock bidra till minskat psykiskt välmående, konstaterar Tegnell i underlaget, och kan spä på en oro hos gravida "som i de flesta fall verkar obefogad". Han får medhåll av Eva Nordlund.

– Det är viktigt att kommunicera ut detta på ett vettigt sätt. Det verkar verkligen som att gravida inte får allvarligare symptom än andra, men innan vi vet säkert måste vi vara försiktiga, för det handlar inte bara om en kvinna utan om en bebis också.

LÄS MER:Raskt svar begärs om utökad ersättning

Större risk för IVA-vård

Den 4 maj hade 16 gravida kvinnor med konstaterad covid-19 vårdats på intensivvårdsavdelning, IVA, i Sverige. Av de har fem eller sex vårdats i respirator. En gravid kvinna med covid-19 har avlidit, men hon vårdades på en akutvårdsavdelning och inte på IVA.

ANNONS

LÄS MER:Så intensivvårdas corona-patienterna på Sahlgrenska

I underlaget till Socialstyrelsen framgår att gravida rent statistiskt, med det lilla underlag som finns att tillgå, löper högre risk att få IVA-vård. Det behöver dock inte bero på att de blir sjukare, utan skulle kunna handla om att tröskeln är lägre för att lägga in gravida på IVA. Kvinnorna kan också komma till IVA av andra skäl och bli diagnostiserade med covid-19 i efterhand.

Ove Karlsson är före detta förlossningsnarkosläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och numera styrelsemedlem i Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård. Enligt honom tycks gravida inte löpa större risk att avlida till följd av covid-19. Som med mycket annat som rör sjukdomen är dock underlaget ännu för litet för att kunna säga något säkert.

IVA-vårdas gravida på något särskilt sätt?

– Nej, de får vård på precis samma premisser som en icke-gravid, säger Ove Karlsson.

– När vi IVA-vårdar en gravid satsar vi till 100 procent på att rädda mamman. Självklart tar vi hänsyn till bebisen, men det som är okej för mamman brukar vara det för bebisen också.

Enligt Ove Karlsson tycks det ha gått bra för alla gravida kvinnor i Västra Götalandsregionen som insjuknat i covid-19.
Enligt Ove Karlsson tycks det ha gått bra för alla gravida kvinnor i Västra Götalandsregionen som insjuknat i covid-19. Bild: Kent Eng

Enligt Expressen har var sjunde gravid kvinna som testats för covid-19 på förlossningsavdelningen på Östra Sjukhuset varit smittad av viruset. Ove Karlsson uppger att samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen haft några gravida covid-19-patienter. Vissa har haft allvarligare symptom medan andra varit mer lindrigt drabbade.

ANNONS

– Än så länge ser det ut att ha gått bra för alla, men vi håller på att samla ihop kunskap och erfarenheter, säger Ove Karlsson.

LÄS MER:Efter IVA – här är vårdens nästa coronautmaning

Han stämmer avslutningsvis in i kören som numera hörs från samtliga delar av vårdapparaten.

– Undvik att bli smittad och att smitta de äldre. Social distansering är det viktigaste. Detta är inte över än.

LÄS MER:Sex röster med ett budskap: Göteborgare – ta ert ansvar

Fakta: Gravida och covid-19

De flesta som är gravida kommer att uppleva milda eller måttliga symtom som liknar förkylning eller influensa. Den som har andra sjukdomar som astma eller diabetes kan utveckla en svårare sjukdomsbild.

Det finns ännu inget som tyder på en ökad missfallsrisk. Det finns heller inget stöd för att viruset kan gå över till fostret under graviditeten. Därför är det osannolikt att viruset skulle kunna orsaka fosterskador om den som är gravid har blivit infekterad.

Valet av förlossningssätt påverkas inte av Covid-19 och virus har inte påvisats i bröstmjölk.

Källa: 1177.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS