Försvarets andra sjukhuskompani bygger ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Försvarets andra sjukhuskompani bygger ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg. Bild: Robin Aron

Fältsjukhuset står tomt – men ska inte avvecklas

Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset har tömts på patienter – som istället har flyttats till intensivvårdsplatser på Sahlgrenska. Men det kan komma att behövas igen framöver:
– Det är inte så att man ska plocka bort fältsjukhuset, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik, till SVT Väst.

ANNONS
|

Fältsjukhuset IVA Kronan har blivit hårt kritiserat internt på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Kritiken kring det tillfälliga sjukhuset har gällt arbetsmiljö och patientsäkerhet. I mitten av april meddelade Sahlgrenskas ledning att inga nya patienter skulle läggas in där.

Men trots beskedet fortsatte nya patienter att läggas in på IVA Kronan. Men nu bekräftar Sahlgrenska att fältsjukhuset står tomt, vilket SVT Väst var först med att rapportera.

"Just nu vårdas inga patienter i IVA-enhet Kronan men antalet inneliggande patienter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ändras hela tiden. Fältsjukhuset är en viktig del i sjukhusets beredskap och används vid behov", skriver Sahlgrenskas pressjour till GP.

ANNONS

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Kan behöva användas igen framöver

– Beredskapen finns kvar, såvitt jag vet. Det är inte så att man ska plocka bort fältsjukhuset. Det kan ju komma att bli så många som behöver intensivvård framöver att vi måste ha patienter där igen, säger Magnus Gisslén till SVT.

Enligt Magnus Gisslén handlar beslutet om att flytta patienterna om att personalresurserna inte räcker till för att bemanna både IVA Krona och de avdelningar på Östra sjukhuset, Sahlgrenska och Mölndals sjukhus där covid-19-patienter vårdas.

– Det går ju inte att ha personal på för många enheter. Utan man vill koncentrera resurserna. Har man då öppnat inomhusplatser med fullgoda IVA-platser är det att föredra framför tältet, som på nåt sätt är en reserv om saker och ting inte räcker till, säger han till SVT.

LÄS MER:Striden om fältsjukhuset – från kungligt besök till förtroendekris

LÄS MER:Sex röster med ett budskap: Göteborgare – ta ert ansvar

Brister ska ha åtgärdats

GP har tidigare rapporterat om den interna kritik som riktats mot det nu tomma fältsjukhuset. Henrik Sundeman, verksamhetschef på avdelningen, har tidigare uppgett att de brister som påtalats har åtgärdats:

– Den organisationen blir mer och mer intrimmad, de gör ett fantastiskt arbete. Vi har haft ett flertal patienter som kommit därifrån, precis som på alla andra ställen, och man har hittat nya sätt att arbeta.

Det har pratats om arbetsmiljöproblem som behöver åtgärdas. Har de åtgärdats?

ANNONS

– Vi hade en arbetsmiljörond på långfredagen och hade en uppföljande sådan i går. Då handlade det om smittskydd, arbetsställningar och hur man ska hantera det på olika sätt. Det vi identifierade på långfredagen har vi åtgärdat och vi följde upp det i går, sa Sundeman till GP i slutet av förra veckan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS