Gravt överviktiga personer kan vara särskilt utsatta om de smittas med coronaviruset. Arkivbild.
Gravt överviktiga personer kan vara särskilt utsatta om de smittas med coronaviruset. Arkivbild. Bild: NTB Scanpix/TT

Fetma riskfaktor vid coronasmitta

Personer som lider av kraftig övervikt kan vara särskilt utsatta om de smittas med coronaviruset, enligt Socialstyrelsen. I en ny rapport pekar myndigheten ut fetma som en av åtta riskfaktorer som kan leda till ett allvarligt sjukdomsförlopp.

ANNONS

Att äldre löper större risk att drabbas allvarligt om de smittas av coronaviruset är känt sedan tidigare. Men i Socialstyrelsens nya rapport identifieras även en rad andra riskfaktorer.

Bland dessa märks sjukdomar som parkinson, ms och cancer tillsammans med intellektuell funktionsnedsättning samt rörelsenedsättning.

Urban Nylén är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen och en av personerna bakom rapporten. Han är inte överraskad över resultaten, men hävdar att vissa flugit under radarn i Sverige.

"Allmänt känt"

– Det mesta på listan över riskområden är allmänt känt. Den tyngsta faktorn är hög ålder, från 70 år och uppåt. Men man har inte hört så mycket diskussion om fetma eller cancersjuka, säger han.

ANNONS

Men för att fetma ska vara en riskfaktor krävs BMI (Body Mass Index) på över 40 – vilket enligt Livsmedelsverket räknas som grav fetma.

– Ja, då är man ganska ordentligt överviktig, säger Nylén.

Rapporten är sammanställd på uppdrag av regeringen. Den bygger på fall över hela världen och i synnerhet från utbrottslandet Kina.

– Det bygger mycket på det man har sett i Kina där man har den längsta erfarenheten av covid-19. Men erfarenheten är väldigt kort och många frågor är inte besvarade än, säger Urban Nylén.

"Kompletteras och revideras"

Han anser att den ska fungera som en nulägesbeskrivning, något som ständigt kommer att behöva revideras och kompletteras.

– Man ska vara väldigt medveten om att detta gäller här och nu. Den kommer behöva kompletteras och revideras så snart kunskapsläget förändras och man vet tydligare vad som gäller, säger Nylén.

Att fetma inte tidigare har klassats som en riskfaktor för svår sjukdom har varit föremål för diskussion.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har det berott på att underlaget varit bristfälligt.

– Vi har inte haft den datan hittills, men vi har ju också nåtts av det här och försökt få fram bättre data, sade han tidigare i veckan.

Robin Salomonsson/TT

Faktorer som innebär förhöjd risk att få allvarliga konsekvenser av covid-19:

+ Ålder (70 år och uppåt)

+ Aktiv cancersjukdom

+ Pågående eller nyligen avslutad behandling för cancersjukdom (förutom hormonell adjuvant behandling)

+ Samtidigt förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke) hypertoni, diabetes med komplikationer, njursvikt, kronisk lungsjukdom eller kronisk leversjukdom

+ Fetma (BMI 40 och uppåt)

+ Neuromuskulär sjukdom (parkinson, ms, ALS)

+ Intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning)

+ Annat allvarligt hälsotillstånd som innebär ökad mottaglighet för sars-cov-2 och covid-19

Källa: Socialstyrelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS