MQ med vd Ingvar Larsson gjck i höstas ut med en ”remake” där man skulle börja använda butiksnamnet Marqet för att få fart på försäljningen i butikerna samtidigt som man satsade mer på e-handel. Lanseringen började under mars, men coronakrisen har nu gjort att bolaget tvingas ansöka om konkurs.
MQ med vd Ingvar Larsson gjck i höstas ut med en ”remake” där man skulle börja använda butiksnamnet Marqet för att få fart på försäljningen i butikerna samtidigt som man satsade mer på e-handel. Lanseringen började under mars, men coronakrisen har nu gjort att bolaget tvingas ansöka om konkurs. Bild: Nicklas Elmrin

MQ har gått i konkurs

Göteborgska modekedjan MQ ansökte på torsdagen om konkurs – vilket beviljades. Orsaken är coronakrisen. MQ är det första bolaget på Stockholmsbörsen som går i konkurs till följd av krisen.

ANNONS
|

Klädkedjan MQ, med huvudkontor i Göteborg och med knappt 120 butiker i Sverige, ansöker om konkurs vid Göteborgs tingsrätt. I ansökan till tingsrätten skriver bolaget: ”Bolaget saknar förmåga att betala sina klara och förfallna skulder. Denna oförmåga är inte endast tillfällig och bolaget är således insolvent.”

Kedjan som både säljer egna klädvarumärken och andra kända märken har funnits sedan 1957. Koncernen hade drygt 1 300 medarbetare vid årsskiftet, men färre nu i april – cirka 700 enligt konkursansökan. Under torsdagen beslutade tingsrätten också om att försätta bolaget i konkurs och utsåg advokaten Lars-Henrik Andersson till konkursförvaltare, något bolaget önskat.

ANNONS

– Det är oerhört tråkigt och med stor sorg som det här beskedet kommer, men styrelsen var i ett läge när man tvingades fatta det här beslutet, säger vd Ingvar Larsson.

– Det är djupt beklagligt besked inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners.

LÄS MER:Kämpande MQ byter namn och blir Marqet

Brottats med lönsamheten i flera år

En bakgrund är att butikerna sett en kraftigt försämrad försäljning under mars och inledningen av april på grund av coronapandemin och dess effekter.

– Konkursen baseras på en kraftigt försämrad försäljning men framför allt hur corona påverkar den framtida konsumtionsmarknaden, säger Ingvar Larsson.

Bolaget har kämpat under en längre tid – och brottades med lönsamhetsproblem redan innan coronapandemin fick ekonomin att vika för handeln. En bakgrund är digitaliseringen av handeln där klassiska kedjor har brottats med lönsamheten. Sedan tidigare har bolaget satt klädkedjan Joy, som ingick i MQ-koncernen, i konkurs.

I höstas lanserade MQ ett nytt butikskoncept där MQ-butikerna skulle döpas om till Marqet samtidigt som man satsade mer på e-handel.

– Vi lanserade Marqet nu i mars över hela landet. Och inte minst ny e-handel och ett nytt sortiment skulle komma nu inför hösten. Vi hade sett fram emot att visa upp detta för marknaden och våra kunder.

LÄS MER:Ingvar Larsson ny vd för krisdrabbade MQ

LÄS MER:Storförlust för MQ – tar in nya pengar från ägarna

Fick inte stöd av banken

Ingvar Larsson förklarar att man hade ett nytt finansieringspaket på plats i form av en nyemission och ett nytt bankavtal innan coronakrisen kom.

ANNONS

– Men med den förändrade världsbilden på grund av corona, så gjordes bedömningen att finansieringspaket inte skulle räcka.

– Det finns ju stödpaket, inte minst från Riksgälden, men det kräver att man har en bank som vill ansöka om det. Och vår bank, Den Norske bank, ansåg sig inte ha en möjlighet att ställa upp på en sådan ansökan.

LÄS MER:MQ handelsstoppad på Stockholmsbörsen

Konkursutförsäljning väntar

Processen nu är att efter en konkursförvaltare utsetts så går denne igenom förutsättningen för bolaget och kedjan att drivas vidare.

– Initialt hålls butikerna stängda. Så snart som möjligt – i normalfallet – så öppnar sedan butikerna för konkursutförsäljning. Och det gäller även vår e-handel.

– Vi hoppas att det finns en framtid för det här fina bolaget och att någon annan aktör driver det här vidare. Vi tror på Marqet och det som var på gång.

Under onsdagen kunde GP skriva att bolaget handelsstoppades på Stockholmsbörsen efter att kursen rusade med över 38 procent. Handeln stoppades vid lunchtid och återupptogs inte. Någon förklaring till kursförändringen har inte kunnat gå att få. Ingvar Larsson uppger på torsdagen att man inte vet orsaken till att kursen ökade.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS