Sportkedjan Intersport, som har huvudkontor i Göteborg, ansöker om företagsrekonstruktion efter att försäljningen dalat efter coronapandemin.
Sportkedjan Intersport, som har huvudkontor i Göteborg, ansöker om företagsrekonstruktion efter att försäljningen dalat efter coronapandemin. Bild: Helena Landstedt/TT

Intersport ansöker om rekonstruktion

Sportkedjan Intersport, med huvudkontor i Västra Frölunda, har drabbats hårt av coronakrisen och har skulder på nästan 800 miljoner kronor. Nu ansöker bolaget om rekonstruktion, där man bland annat kommer att se över antalet butiker.

ANNONS
|

Intersport meddelade på tisdagen att man lämnat in en ansökan om rekonstruktion till Göteborgs tingsrätt. Rekonstruktionen omfattar såväl Intersportbutikerna som Löplabbetbutikerna. I ansökan om rekonstruktion förklarar bolaget att man hamnat i en likviditetskris på grund av coronapandemin.

– Vi gör det här för att vi hamnat i en situation där vi måste agera. Vi befinner oss i en situation där vi först hade en avsaknad av vinter, vilket påverkade försäljningen, och sedan kom coronaepidemin, säger Marcus Wibergh, vd för Intersport, till GP.

– Vi har ett ansvar som arbetsgivare med 2 000 anställda. Vi fann att rekonstruktion var den legala process som passade oss bäst.

ANNONS

LÄS MER:Norska Intersport i konkurs

Kan ta ett år

Bolag har skulder på drygt 792 miljoner kronor, varav drygt 326 miljoner är skulder till leverantörer, enligt ansökan. Bland fordringsägarna märks till exempel västsvenska leverantörer som Craft och Didriksson Regnkläder, men även idrottsklubbar som IFK Göteborg och Frölunda hockey.

Rekonstruktion är ett försök att söka skuldavskrivning och samtidigt skydda bolaget från konkurs. Enligt bolaget har man stöd från såväl bank som leverantörer för denna åtgärd.

– Nu är ansökan om rekonstruktion inlämnad till tingsrätten. Blir den beviljad har vi tre månader på oss i ett första skede. Det handlar om att bygga upp bolaget igen och hitta en långsiktig plan. Det kan ta upp till ett år men vi gör det här i ett högt tempo, säger Marcus Wibergh.

LÄS MER:Undersökning: Många butiker klarar max två månader

Ser över butiksledet

I den rekonstruktionsansökan bolaget lämnat in till tingsrätten förklarar bolaget att man ska se gå igenom hyreskontrakten för kedjans butiker: ”Minskningen av antalet butiker bedöms möjliggöra ytterligare neddragningar i centrala funktioner” står det i ansökan. Marcus Wibergh förklarar att man också ser e-handeln som en viktig faktor framåt.

– Vi har gjort betydande investeringar i e-handel. Och vi har sett hur coronaepidemin skapat ett annat köpmönster. Vi vill skruva upp tempot i den digitala handeln.

Bolaget kommer under rekonstruktionen att ledas av Marcus Wibergh, med stöd av rekonstruktörerna, advokaterna Nils Åberg och Linda Schenholm.

ANNONS

Rekonstruktören, advokaten Nils Åberg, säger i ett uttalande att det finns goda förutsättningar att rädda sportkedjan:

– I grunden har Intersport en lönsam affärsverksamhet, en stabil kundbas och ett attraktivt erbjudande. Min bedömning är att bolaget har goda förutsättningar att klara den här rekonstruktionen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS