I vanliga fall finns volontärerna i Minds lokal när de svarar på samtal. Nu tar de emot samtalen hemma i stället, säger Anette Jäderberg.
I vanliga fall finns volontärerna i Minds lokal när de svarar på samtal. Nu tar de emot samtalen hemma i stället, säger Anette Jäderberg. Bild: Olof Ohlsson

Ökat tryck på landets stödlinjer - så mår Sverige i coronatider

Känner du dig orolig och nedstämd? Du är inte ensam. Trycket på landets olika stödlinjer för samtal är stort. Och för den som redan har det svårt blir livet ännu tyngre i coronakrisen. Det visar GP:s kartläggning om hur behoven ser ut hos tio olika stödlinjer.

ANNONS
|

Stödlinjerna går varma. Människor i alla åldrar söker sig till olika organisationer för att få stöd och tröst i den oro, rädsla och ensamhet som följer när samhället omkring oss snabbt förändras.

För att möta behovet har flertalet organisationer utökat sina öppettider för stödlinjer och tagit in fler som kan svara på samtalen. Rädda Barnens chatt för hedersutsatta ser att tre gånger så många hör av sig nu jämfört med i vanliga fall.

Trycket på Självmordslinjen och Äldrelinjen har nära nog fördubblades under februari och mars 2020 jämfört med samma period förra året.

Fler hör av sig

Anette Jäderberg, verksamhetsledare för Mind i Göteborg, tar med GP till organisationens lokal i Gårda. I vanliga fall sitter volontärer här för att svara på samtal till Självmordslinjen. Men för säkerhets skull arbetar de hemifrån nu, berättar hon

ANNONS
Anette Jäderberg är verksamhetsledare på Mind i Göteborg och tar emot samtal från Självmordslinjen.
Anette Jäderberg är verksamhetsledare på Mind i Göteborg och tar emot samtal från Självmordslinjen. Bild: Olof Ohlsson

– Vi ville förekomma eventuella utmaningar och började redan för två veckor sedan erbjuda alla våra volontärer att ta sina pass hemifrån, säger hon.

Självmordslinjen erbjuder stöd via chatt, telefon och mejl. Att behovet är större nu är högst påtagligt. 25 000 påringningar i mars i år jämfört med 16 000 förra året.

– Det är det svåraste just nu, säger Annette Jäderberg. Att det är ett sådant ökat tryck. Våra volontärer tar många fler pass än vad de egentligen behöver. Snart kommer vi också att kunna öppna Självmordslinjen nattetid, vilket kommer göra att ännu fler når fram.

De flesta samtalen är inte direkt kopplade till corona, men oron bland dem som redan har psykiska problem ökar i och med den kris vi just nu genomlever.

– Många har bakomliggande ångest eller självmordstankar och i den här situationen behöver människor ännu mer stöd, säger Anette Jäderberg.

Ur samtal till Självmordslinjen:

"Jag mår väldigt dåligt eftersom jag sitter ensam hemma i karantän sedan tisdags. Jag har fått en sorts virusinfektion och får eller kan liksom inte gå hemifrån alls. Jag mår inte bra. Jag känner mig låg och deprimerad."

"Jag känner inte så många människor, egentligen har jag ett väldigt litet socialt nätverk, jag träffar inte så många annars heller. Den här coronakrisen gör mig ännu mer ensam än vad jag är i vanliga fall."

ANNONS

Äldre hårt drabbade

Organisationen Mind driver även Äldrelinjen och Föräldralinjen. Äldrelinjen har haft 40 procent fler samtal i mars i år jämfört med förra året och har nu förstärkt kapaciteten för att kunna ta emot fler samtal.

Äldre personer är särskilt känsliga för smittan och är också de som riskerar att bli mest isolerade under krisen.
Äldre personer är särskilt känsliga för smittan och är också de som riskerar att bli mest isolerade under krisen. Bild: JENNY INGEMARSSON

Karin Schulz är generaldirektör för Mind.

– De äldre är ju de mest drabbade i coronakrisen – de förlorar sina sociala kontakter och sina rutiner. De är isolerade och i värsta fall upplever de en stor ensamhet. Hela situationen väcker rädsla och osäkerhet. Människor blir också mer utsatta och sårbara beroende vilka ens utmaningar i livet är.

Den som känner sig ensam i vanliga fall känner sig ännu mer ensam?

– Precis, det förstärker allt det man redan bär på.

Exempel ur Äldrelinjen:

"Jag trivdes med mitt jobb som distriktssköterska i 35 år. Fullt upp med jobb och familj. Nu är jag så orolig och har svårt att hitta på något att göra."

"Mina barn överdriver rädslan för corona, vilket gör mig fullständigt isolerad"

"Så bra att få prata - jag vill inte ta upp problem med barnen - då blir de oroliga."

Föräldralinjen är däremot inte alls lika belastad enligt Karin Schulz.

– Skolorna fungerar fortfarande och det tror jag en viktig faktor. Annars hade det påverkat den gruppen mycket mer. De äldre har ju verkligen anledning att vara rädda. Inte konstigt att man blir orolig då.

ANNONS

LÄS MER: Samhällets mest utsatta är extra utsatta under coronapandemin

Minds tio tips för att hantera din oro

1. Försök hålla fast vid dina dagliga rutiner.

2. Undvik information som inte kommer från myndigheter eller regeringen. Bestäm en tidpunkt under dagen då du får läsa nyheterna, och gör annat i övrigt.

3. Distrahera dig genom att läsa, ta en promenad i naturen, se en film eller något som passar dig.

4. Frisk luft och fysisk aktivitet är bra för vårt psykiska mående, även om du bör undvika folksamlingar.

5. Välj aktiviteter på sociala medier som hjälper dig att känna gemenskap, inte oro.

6. Tvätta händerna när du varit utomhus men annars inte mer än vanligt. Har du svårt att kontrollera detta be din omgivning om hjälp att påminna dig.

7. Om du känner ångest och panik lugna dig själv med att tänka på att det är få som blir allvarligt sjuka av Coronaviruset.

8. Panikångestattacker kan utlösas även hos de som vanligen inte får detta av en orolig situation. Ta djupa lugnande andetag.

9. Håll kontakten med familj, vänner och kollegor. Prata med någon varje dag.

10. Sök stöd om du behöver det. Ring en närstående eller en stödlinje.

Jourhavande präst

Nina Sagovinter är präst och nationell samordnare för jourhavande präst och institutionssjälavård.

– Folk är oroliga nu, det märks väldigt tydligt. Vi har nästan en fördubbling av samtal i både chatt och telefon och har därför utökat våra öppettider, säger hon.

– Det är mycket som handlar om corona, men även de vanliga sakerna som ensamhet, oro, sorg. Sådant som möter oss alla. Den allmänna ångesten är högre och det blir svårare för dem som redan har ångest. Ofta ligger corona i botten på den oron nu. Så ser det ut i alla jourer kan jag tänka.

Hon tror att trycket på samtal om mer existentiella frågorna kommer att öka ju längre tiden går.

– Ja, när det här lägger sig lite. Nu vill väldigt många ha konkreta upplysningar. 1177 och 113 13 är nedringda av folk.

Barnens hjälptelefon

Bris såg en tydlig ökning av samtal från barn som pratade om corona när nyhetsrapporteringen kom igång ordentligt och det började diskuteras om skolorna skulle stängas, berättar Maria-Pia Cabero, presskontakt för organisationen.

Samtalen från barn handlar bland annat om oro för hur farlig sjukdomen är.
Samtalen från barn handlar bland annat om oro för hur farlig sjukdomen är. Bild: Mostphotos

Bris har nu längre öppettider för att möta barnens behov av stöd. Samtalen kan handla om oro för familjemedlemmar i riskgrupper, för att själv bli smittad och hur farligt det kan vara. De kan bekymra sig för föräldrar som måste jobba mer eller kan bli av med jobbet. En del barn hör av sig för att det blir mer bråk och våld hemma när fler är där. Andra tycker det är svårt med distansstudier och oroar sig för sina betyg.

ANNONS

Hon ger ett par exempel på vad barn berättar.

”Jag är väldigt stressad. Jag har haft problem med psykisk ohälsa hela mitt liv men innan skolan stängde mådde jag rätt bra. Men jag tycker att det är riktigt jobbigt att inte träffa människor varje dag. Jag är konstant helt utmattad. Jag har testat att gå ut en runda i solen varje dag, duscha på morgonen och liknande saker men jag är fortfarande helt utmattad. Jag är rädd att mina betyg kommer påverkas och får lite panik över det.”

”Pappa är hemma hela tiden nu och mamma är hemma hela tiden nu. Pappa kan vara dum mot mamma hela tiden nu. Han skriver, slår, är arg. Och nu kan han göra det hela tiden för hon är inte på jobbet.”

LÄS MER: Mörka utsikter för ensamkommande i coronapandemins spår

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis har märkt en ökad uppgång på sin stödchatt, som vänder sig till unga upp till 25 år. Vera Carlbaum Wrennmark från Röda Korsets ungdomsförbund skriver i ett mejl att de därför har ökat möjligheten att ta emot fler samtal.

"Covid-19 och samhällsomställningarna som viruset har orsakat drabbar de redan mest utsatta hårdast, inte minst barn och unga. De oroar sig redan för samhällsutvecklingen och nu även för sina äldre släktingar. Särskilt utsatta är de som lever med jobbiga hemförhållanden, vars nödvändiga kontakter med omvärlden nu minskar."

ANNONS

Frågor som tas upp chatten kan handla om att en förälder förlorar sitt jobb, att det är svårt med distansundervisning, att ens förhoppningar under våren helt plötsligt blir inställda och att allting bara känns deppigt.

Tjejjouren Väst

Tjejjouren Västs stödchatt har utökat sina öppettider efter att allt fler hört av sig till dem. Josephine Kollén ger två exempel ur chatten:

" Det är extremt spänd stämning hemma. Både jag och pappa är hemma. Han går bara runt och är arg. Pga Corona. Han blir jättearg på mig om jag nyser eller hostar och skriker på mig då. Jag vet inte vad jag skall göra".

"Jag kommer inte kunna göra någonting nu, allt är förstört på grund av corona. Jag kan inte ta körkort som jag tänkt för allt är inställt. Och jag kommer inte att ha något jobb i sommar".

När fler spenderar mer tid tillsammans i hemmet riskerar redan utsatta att få det värre.
När fler spenderar mer tid tillsammans i hemmet riskerar redan utsatta att få det värre. Bild: Mostphotos

Rädda barnen om hedersförtryck

Rädda Barnen har sedan 2015 en stödchatt för unga som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. När de nu tvingas tillbringa mer tid i hemmet och det som annars är deras fristäder försvinner, finns en förhöjd risk för dem, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare för onlinestödet på Kärleken är fri. De har därför fördubblat antalet öppna timmar i stödchatten och har fler som svarar.

ANNONS

– Det är ungefär tre gånger fler som tar kontakt med oss nu. Det här är unga som haft det svårt tidigare. Nu när de är hemma hela tiden ökar deras utsatthet, säger hon.

Två exempel ur chatten:

”Här hemma har jag svårt att plugga och brukade därför alltid sitta i skolan när jag skulle göra det, men eftersom skolan nu är stängd blir jag tvungen att vara hemma hela tiden, och jag får ingenting gjort när jag hela tiden övervakas vad jag gör. Jag är så himla stressad”

”Jag behöver verkligen prata med någon, är livrädd. Jag kommer att bli bortgift och jag orkar inte längre. Mina föräldrar älskar mig och det vet jag samtidigt som de kommer tvinga mig att gifta med en kille jag inte känner. De pratar om det redan till sommaren. Kanske tidigare om nån i familjen blir sjuk nu”

FN vill har ökat skydd för kvinnor

Enligt FN har rapporter om våld i hemmet ökat globalt under pandomin. Regeringar i världens länder uppmanas nu att inkludera skydd för kvinnor i sina insatser mot corona, skriver TT.

– För många kvinnor och flickor är hotet störst där de ska vara som säkrast: I sina egna hem, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

ANNONS

Han vill att länder skapar säkra sätt för kvinnor att söka hjälp utan att bli upptäckta av förövare.

Kvinnjouren Ada har ännu inte märkt av fler samtal under den pågående krisen. Emma Kursu säger att det nästan var lugnare, med färre samtal än vanligt, under den sista veckan i mars.

– Jag vet inte om det kommer att bli fler efter att coronakarantären har lagt sig mer, säger hon.

GP har också kontaktat Anonyma Alkoholister, men får svaret att de inte har någon åsikt i yttre angelägenheter och som organisation inte gör några uttalanden kring exempelvis olika samhällsfrågor. De för heller ingen statistik.

Man ska inte enbart se till att företag inte går omkull. Vi behöver också se till att människor inte går omkull.

Kan påverka på sikt

Karin Schulz, generaldirektör för Mind, efterlyser mer offentliga resurser för att ta hand om den psykiska hälsan framöver.

– Man ska inte enbart se till att företag inte går omkull. Vi behöver också se till att människor inte går omkull. Kostnaden för ett samhälle, där människor lider av psykiska besvär och är utmattade och inte kan arbeta, är enorma.

Karin Schulz, generaldirektör för Mind, efterlyser mer offentliga resurser för att ta hand om den psykiska hälsan framöver.
Karin Schulz, generaldirektör för Mind, efterlyser mer offentliga resurser för att ta hand om den psykiska hälsan framöver. Bild: Petrus Iggström

Det är viktigt att beslutsfattare redan nu uppmärksammar hur pandemin kommer att påverka vårt välmående på sikt, anser hon.

– Forskning visar att posttraumatisk stress kan hänga kvar i flera år efter att man varit att ha upplevt en krissituation som denna. När den akuta fasen är över behöver man se över vilka sociala investeringar som behöver göras för att säkerställa att befolkningens psykiska välbefinnande inte blir sämre.

ANNONS

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Så når du stödlinjerna:

Tjejjouren Väst

Chatt

Äldretelefonen/Mind

För dig över 65 år tel: 020-22 22 33.

Jourhavande präst

Telefonstöd, via 112. Kan även kontaktas via chatt och mejl.

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: : 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Kärleken är fri

Rädda Barnens stödchatt för unga i hedersförtryck

Jourhavande Kompis

Chatt för dig upp till 25 år

Självmordslinjen/Mind

Telefonnummer 90 101. Chatta, mejla eller ring

Föräldralinjen/Mind

För dig som är orolig för ett barn i din närhet. Telefon 020-85 20 00,

Kvinnojouren Ada

Jourtelefon: 031 13 11 66

AA, Anonyma Alkoholister

Mail, telefon, grupper för dig som har slutat eller vill sluta med ditt missbruk av alkohol.

Telefon: 08-720 38 42

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS