Tusentals jobb hotas i Göteborgsregionen

Små och medelstora företag har över 200 000 anställda personer i Göteborgsregionen. Därtill finns det över 50 000 ensamföretagare. Totalt står de för 95 procent av alla arbetsställen och är nu under hård press. Enligt Visma planerar 30 procent av småföretagen att varsla personal.

ANNONS
|

Småföretagarna pressas hårt av coronakrisen. I stort sett all efterfrågan har försvunnit.

Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L)  presenterar regeringens krispaket riktat till svenska småföretag.
Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar regeringens krispaket riktat till svenska småföretag. Bild: Janerik Henriksson/TT

I går presenterade regeringen ett krispaket för småföretagen på 33 miljarder kronor för att rädda småföretagen från undergång. Frågan är om det räcker.

LÄS MER:Regeringen sänker arbetsgivaravgifter i nytt krispaket

LÄS MER:Kris i Haga – butiker hotas slås ut av smittan

Småföretagen är basen

I Göteborgsregionen fanns i november i fjol över 119 700 arbetsställen. Av dem står småföretag med upp till fyra anställda för 95 procent av alla arbetsställen. Samtliga små och medelstora företag i regionen har över 200 000 anställda, och därtill finns det över 50 000 egenföretagare, enligt BRG, Business Region Göteborgs sammanställning.

– Småföretagen är ju basen, de är många och de anställer många, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg, BRG.

ANNONS

Många planerar att säga upp personal

Hur många av dessa småföretag som kommer att överleva coronakrisen är oklart. Men enligt IT-koncernen Vismas Affärsbarometer som genomfördes under den gångna veckan med över 1 500 företagare, planerar närmare 30 procent av småföretagen att säga upp personal, och ytterligare 20 procent säger kanske.

LÄS MER:30 procent av småföretagen kan tvingas varsla

Tusentals jobb hotas

Exakt hur många jobb som är hotade kan ingen svara på, men de är tusentals.

– Just nu är det alla jobb. Det kanske finns några kapitalstarka företag som klarar krisen. Den här viruseffekten har ett eget liv, som ingen kan rå på. Så här gäller det att ha is i magen och stärka upp med finanser, för det finns inget annat man kan göra. Och det kommer att bli tufft, säger Peter Warda.

Det har kommit rapporter från Kina att 95 procent av storföretagen kommit igång med sin produktion, och 50 procent av småföretagen, efter coronakrisen.

– Nu ska de ta igen det man förlorat, men det finns inga orderingångar längre. Hela världen står still. Så frågan är om det hjälper att Kina har kommit igång, säger Peter Warda.

"Ingen kan göra allt - men alla kan göra något"

Fabian Bengtsson, ordförande i Företagarna menar att mer behöver göras.

– Mer behöver göras, exakt vad är svårt att svara på i dag, men vi har daglig kontakt med politiker för att vägleda. Det viktigaste nu är att vi inte stänger ner Sverige. Det skulle få oöverskådliga effekter, och jag är stolt över att Sverige vågat gå en annan väg än många andra länder och agerar med andakt och avvägning utifrån hur situationen utvecklas, skriver Fabian Bengtsson, ordförande i Företagarna, i ett mejl till GP.

ANNONS

Han tycker att krispaketet till småföretagen är positivt, men nu är det upp till bevis att genomföra det i praktiken och att det görs snabbt.

– Tid är en minst en lika begränsad resurs som stöd och lån, säger han.

– I dagsläget är det oerhört svårt, framför allt om man känner att man står i stormens öga och man känner att det antagligen kommer att bli sämre. Situationen ändras dag för dag. Den närmste månaden kommer att bli mycket avgörande för hur vårt samhälle kommer att se ut efter coronakrisen, säger Fabian Bengtsson.

Just nu är det hotell, restaurang, besöksnäringen och sällanköpshandel som är mest utsatta, men även permitteringarna och varslen inom industrin ger svallvågor och påverkar leverantörer av produkter och tjänster.

– Nästan ingen går oberörd av det läge vi befinner oss i just nu, säger Fabian Bengtsson.

Så vad kan då småföretagarna göra i detta läge?

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Konkret skulle jag säga: stäng inte ner din verksamhet, försök att behålla ditt lugn och ansök om de stödpaket som anslagits. Ta en dag i sänder. Vi måste som samhälle stå enade och försöka stötta Sveriges småföretag där det går, säger Fabian Bengtsson.

ANNONS

LÄS MER:Krisande bolag rusar till Almi för stödlån

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS