På varje after ski-festare går flera coronahjältar

För varje person som i coronatider festar på after ski finns mångfalt fler människor som erbjuder handlingshjälp till äldre, skänker mat till sjukvårdspersonal och på andra sätt gör sitt bästa för att hjälpa till i den här tuffa tiden. Att vi uppmärksammar dem är viktigt för hela samhället och under vinjetten Ljusglimtar i krisen publicerar vi nu en positiv nyhet varje dag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Land efter land stänger sina gränser. Dödsfallen fortsätter att öka runtom i världen och i Sverige har tiotusentals människor varslats redan nu. Nyheterna om det nya corona-virusets framfart och effekter har duggat tätt de senaste veckorna. Göteborgs-Postens journalister rapporterar löpande vad som sker men de ifrågasätter också vad experter och makthavare säger, nyheter är av naturen kritiska. Gp.se slår nu trafikrekord efter trafikrekord och trots att intresset för nyheter är större än någonsin får jag också andra signaler från vissa läsare. En viss uppgivenhet till hela situationen med det nya corona-viruset börjar spridas. ”Allt är bara negativt” och ”snart orkar jag inte läsa nyheterna längre” är åsikter jag hört.

ANNONS

I Sverige litar vi helt enkelt avsevärt mycket mer på varandra

GP kultur skrev statsvetarprofessorn Bo Rothstein om hur de nordiska länderna jämfört med andra nationer sticker ut gällande tillit mellan medborgare och gentemot institutioner. I Sverige litar vi helt enkelt avsevärt mycket mer på varandra än vad man gör i exempelvis Italien. Rothstein argumenterar för att det här kan leda till att vi kan ha ett mer öppet samhälle och ändå begränsa pandemin. De begränsningar som görs i Sverige i spåren av det nya coronaviruset är hittills också mildare än andra länders. Om det här är rätt strategi eller inte är för tidigt att sia om men jag är övertygad om att tilliten är en viktig beståndsdel för att samhället ska hålla ihop och fungera på så sätt som vi är vana vid.

Göteborgs-Posten och andra nyhetsmedier har ett delansvar i att upprätthålla den tilliten. Dels genom att sprida information och kunskap i samhället, dels genom att granska makten.

LÄS MER: GP startar coronagrupp för att hårdbevaka krisen

För att lyckas måste journalistiken vara intressant med olika infallsvinklar och tonläge. Både de lite mer tunga nyheterna liksom journalistik om positiva händelser behövs i en bra nyhetsblandning. Däremot är det oftast nyheter som gör läsarna arga och upprörda som har lättast att nå igenom mediebruset. Att storstadsbor reser till fjällen och går på after ski har i veckan blivit mycket omtalat, vilket är förståeligt. Det är lätt att uppröras av ett sådant omdömeslöst beteende som riskerar att sprida smittan snabbare, i synnerhet när vi vet att en stark orsak till den nuvarande smittspridningen är resor från italienska alperna. Givetvis ska vi rapportera om detta men då är det också viktigt att berätta om motsatsen, de som sluter upp i samhället och hjälper dem som hjälper andra. Vi har exempelvis skrivit om Haider Aljadiri vars restaurang levererar mat till sjukhus eller om Majken, 8, som skickade fredagsmys till akuten på Östra sjukhuset. För att säkerställa att ni inte missar de ljusglimtar som vi så väl behöver har jag gett vår nystartade coronagrupp i uppdrag att varje dag hitta en positiv nyhet och att ha den väl synlig under vinjetten Ljusglimtar i krisen på vår sajt och i papperstidningen.

ANNONS

LÄS MER: Så arbetar vi för att ge er de viktigaste nyheterna

Vi inleder den här satsningen med att berätta om många av de initiativ som startas i kampen mot krisen. ”Alla har det tufft, även vi själva”, säger Amir Pirhayati vars tandläkarmottagning nu erbjuder gratis akuttandvård. Så nästa gång ni läser en nyhet som tynger er så leta efter Ljusglimtar i krisen-vinjetten och påminn dig själv om att det på varje egoistisk after ski-firare går massvis med corona-hjältar.

LÄS MER: Här är fina initiativen under coronakrisen

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS