Regeringen sänker arbetsgivaravgifter i nytt krispaket

Under onsdagseftermiddagen presenterade regeringen ett krispaket som är riktat till landets småföretag. Bland åtgärderna som lades fram finns en tillfällig sänkning av arbetsgivar- och egenavgifter för upp till 33 miljarder kronor.
– Ett historiskt paket, säger finansminister Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Till följd av den senaste tidens kraftiga varselvåg har finansdepartementet arbetat med att ta fram ett krispaket riktat till mindre företag. Paketet är det tredje sedan coronakrisens start.

På onsdagens pressträff presenterade regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna det nya krispaketet, som innehåller en rad åtgärder riktade till Sveriges småföretagare.

– Många människor känner oro och stress just nu. Många är oroliga för hur man ska kunna försörja sig själv och sin familj, säger Magdalena Andersson (S).

Förslaget innehåller bland annat en sänkning av arbetsgivaravgifter och egenavgifter för upp till 33 miljarder kronor. Den tillfälliga sänkningen gäller från den 1 mars och fyra månader framåt, och föreslås gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad.

ANNONS

– Vi går fram med en generell, tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter, säger Emil Källström (C), under presskonferensen.

Inrättar företagsakut

Man kommer även att inrätta en statlig företagsakut på totalt 100 miljarder kronor, där varje enskilt företag kommer att kunna låna upp till 75 miljoner kronor.

– Nu inrättar vi en företagsakut som bygger på att staten tar en större risk, bankerna tar en mindre, säger Mats Persson (L).

Dessutom innefattar krispaketet en möjlighet att skjuta upp momsinbetalningar för småföretag på totalt 7 miljarder kronor.

Partierna föreslår också ett stöd på 5 miljarder kronor som ska gå till hyressänkningar för landets småföretag. Hyresstödet föreslås att vara till för till exempel restauranger, hotell och butiker. I förslaget framgår att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran.

– Här förutsätter vi att hyresvärdarna redan nu är generösa mot sina hyresgäster, säger Per Bolund (MP).

Egenföretagare som drabbas av coronakrisen ska dessutom kunna få sänkt skatt. Förslaget innebär att att 100 procent av den skattepliktiga vinsten för 2019 får sättas av till periodiseringsfond, upp till ett tak på en miljon kronor.

Kraftig respons

Det nya krispaketet har skapat kraftiga reaktioner under onsdagskvällen, och både hyllats och sågats från flera håll.

ANNONS

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, säger till TT att förslaget var väntat. Han menar att regeringen och dess samarbetspartier har varit lyhörda i arbetet med krispaketet.

– Man trycker på rätt knappar, har rätt fokus och tar i ordentligt, säger han till TT.

Svenskt Näringsliv är däremot inte lika positivt inställda till regeringens förslag.

"Det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder och det är på bra områden, men de är inte tillräckligt kraftfulla. Vi ser för var dag som går hur allt fler företag drabbas av akuta problem som hotar både verksamheten och jobben", säger vd Jan-Olof Jacke i en skriftlig kommentar till TT.

Även Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson sågar det nya förslaget, uppger DI.

– Paketet är för snålt. Man borde ta bort arbetsgivaravgifterna för alla företag. Dessutom riskerar deras förslag att bli administrativt krånglig, säger hon till tidningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS