Så reagerar kulturlivet på miljonstödet

Glädjande men avvaktande. Så kan man beskriva stämningen hos kulturlivet efter beslutet om ett akut stödpaket på 500 miljoner kronor.
– Det är klart att vi tycker att det här är positivt, sen är frågan hur det här ska fördelas, säger Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker.

ANNONS
|

Under fredagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett akut stöd till idrotten och kulturen på 500 miljoner kronor vardera.

– Det är få sektorer som är så beroende av att människor samlas och möts som kulturen och idrotten, sade kulturministern Amanda Lind (MP) under presskonferensen.

Det är många som har drabbats hårt i följderna av coronaviruset. Delvis av beslutet att förbjuda folksamlingar med fler än 500 personer, men också då människor generellt håller sig hemma. Av de 160 biografer som ingår i Folkets hus och parker har ungefär hälften stängt och från arrangörer och kulturskapare kommer allt mer krisande besked.

ANNONS

– När pengarna nu ska fördelas är det viktigt att det går snabbt. Oberoende vilken myndighet som ansvarar för det. Det måste vara enkelt för ideella föreningar, många är så nära konkursen, säger Calle Nathanson.

LÄS MER:Biografägaren: "Om det ska finnas biografer kvar måste det komma ett stödpaket"

Daniel Levin, vd på Pustervik.
Daniel Levin, vd på Pustervik. Bild: Tomas Ohlsson

Pustervik: Hela kalendern är raderad

Än så länge är det många detaljer som är oklara när det kommer till det akuta stödet, vilket också märks hos kulturaktörerna.

– Det är väldigt positivt att det utlovas ett riktat stöd till kultursektorn och till arrangörer. Och att det är ett kontant stöd – det stora problemet just nu för arrangörer och spelställen som Pustervik är att vår kalender i flera månader mer eller mindre raderats, vilket lett till att försäljningen är mer eller mindre noll, skriver Daniel Levin, vd på Pustervik, och fortsätter.

LÄS MER:Kultur- och idrottsministerns besked i coronakrisen

– Extra glädjande är det att kulturministern så tydligt slår fast att det är den statliga gränsen på 500 personer som lett till krisen för aktörer som Pustervik. Sedan kan jag bara hoppas att privata kulturaktörer som vi är inte glöms bort när stödet skall fördelas.

Sara Edström, ordförande Konstnärernas riksorganisation.
Sara Edström, ordförande Konstnärernas riksorganisation. Bild: Geska Brečević

Riktar sig även mot frilansare

Exakt vilka som kommer att få ta del av pengarna är oklart i nuläget. Under presskonferensen sade Amanda Lind att pengarna ska gå till verksamheter som förlorar intäkter på grund av den rådande situationen. Hon var dock tydlig med att statliga institutioner som Operan och Dramaten inte omfattas. Det gör däremot frilansare, som hon påpekade är en extra utsatt grupp.

ANNONS

Ett beskedet som togs väl emot av Konstnärernas riksorganisation.

– Vi vet att våra medlemsgrupper i mycket hög grad är egenföretagare och dessutom lever med ett svagt skydd i socialförsäkringssytemen. De tidigare satsningarna på stöd till näringslivet innehåller till viss del åtgärder som även kommer våra grupper till del, men inte i tillräckligt hög grad för att kompensera de akuta inkomstbortfallen för egenföretagare, skriver Sara Edström, organisationens ordförande i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS