Nya uppmaningen: Jobba hemifrån om du kan

Den som kan jobba hemma, bör nu göra det. Det är uppmaningen från Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Nu är det ett sådant läge att det skulle kunna göra skillnad, säger han. Samtidigt bör personer i riskgrupper undvika besök i mataffären framöver.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten betonade i början av förra veckan att man ska hålla sig hemma från arbetet vid minsta sjukdomssymptom.

Den uppmaningen står fast, och ses fortsatt som den allra viktigaste. Samtidigt presenterar statsepidemiolog Anders Tegnell en annan åtgärd för allmänheten, som nu bedöms kunna minska spridningen av det nya coronaviruset.

– Vi har hamnat i ett läge där det nu är bra att minska sociala kontakter även på andra sätt. Nu är det läge att börja fundera på att jobba hemifrån, om man kan göra det. För nu är det ett sådant läge att det skulle kunna göra skillnad, säger Tegnell på en presskonferens på måndagen.

ANNONS

LÄS MER:Kravet på läkarintyg avskaffas – efter uppmaningen

"Kan ha en betydelse"

Socialminister Lena Hallengren (S) lyfte fram att den som kunde arbeta hemma skulle göra det, på en presskonferens i fredags. Nu lägger alltså Folkhälsomyndigheten också fram rekommendationen om distansarbete.

– Det är en skala på hur långt vi har kommit i epidemin, och vilken typ av åtgärder som då kan ha effekt. Nu börjar vi komma in i ett sådant läge, framför allt i Stockholmsregionen, säger Anders Tegnell.

Tegnell lyfte dels fram åtgärden på ett mer generellt plan. Men framför allt ser man en pågående smittspridning i Region Stockholm, där hemarbete är särskilt rekommenderat.

LÄS MER:Regeringen slopar karensdagen – extra ändringsbudget

– De som kan jobba hemma bör göra det i fortsättningen. Det kan ha en betydelse för utvecklingen över hur det ser ut i Stockholm de närmaste veckorna, och det kan vara väldigt viktigt inte minst för sjukvården.

Statsepidemiolog Anders Tegnell framför den kurva som synts de senaste dagarna, för att visa hur man vill ha smittan under en längre tid (i lila) så att man inte får den stora toppen (i rött).
Statsepidemiolog Anders Tegnell framför den kurva som synts de senaste dagarna, för att visa hur man vill ha smittan under en längre tid (i lila) så att man inte får den stora toppen (i rött). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Äldre bör få hjälp att handla

Frågan ifall personer i hög ålder, som är i riskgruppen, själva ska gå och handla mat lyftes också. Anders Tegnell tycker att man nu bör undvika det.

– Jag tycker det är dags att vi som samhälle försöker hitta bättre lösningar på det. Det kan göra den lilla skillnaden att dina föräldrar kan hålla sig friska den här perioden, säger han som svar på en reporters fråga och fortsätter:

ANNONS

LÄS MER:Äldreomsorgen stoppar alla besök

– Det kan vara tråkigt för dem att vara instängda den här perioden. Men jag tror att vinsterna kommer vara så pass påtagliga för den gruppen att jag verkligen hoppas att man förstår det. Jag hoppas att så många som möjligt i den situationen också kan få hjälp av sin omgivning på diverse olika sätt.

MSB ska sprida information

Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, pratade på samma presskonferens om vad deras nya samordningsansvar för inköp och produktion av sjukvårdsmaterial kommer att innebära.

– Vi kommer att samverka med andra. Vi kommer rigga funktioner på och utanför myndigheten för att hantera alla delar. Inköp, beslut om prioritering men också kopplat till inhemsk produktion. Det arbetet har påbörjats i dag.

LÄS MER:Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

På måndagens presskonferens medverkade också Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han pratade om hur tillskottet på 75 miljoner kronor från regeringen ska användas för att sprida budskapen om hur allmänheten ska agera för att minska smittspridningen.

– I brist på vaccin har vi bara kommunikation. Att vi pratar med varandra och ser till att vi hjälps åt att göra det som är rätt och riktigt. Att vi lyssnar på dem som vet, inte på dem som gissar, säger han.

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

LÄS MER:Löfvens besked: Sverige stänger inga gränser

LÄS MER:Nu applåderar göteborgarna sin sjukvårdspersonal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS