Nytorpsskolan i Hammarkullen.
Nytorpsskolan i Hammarkullen. Bild: Mia Höglund

20 anställda är hemma – elever undervisas på distans

Coronakrisen gör att många skolor har problem med personalförsörjningen. På grundskoleförvaltningen i Göteborg jobbar man nu med att göra skolorna redo för undervisning på distans – något som Nytorpsskolan i Hammarkullen började med redan under måndagen.
– En tredjedel av personalen är borta, säger rektorn Else-Marie Hallqvist.

ANNONS
|

Flera länder har stängt ned skolor till följd av den rådande coronakrisen. I Sverige har såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten dock varit tydliga med att det inte är aktuellt i nuläget.

– Effekten är svag, om den över huvud taget finns. Vi vet att skolbarn inte driver den här epidemin, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på fredagen.

Han fortsatte:

– Att bara stänga skolor och lämna barn åt sitt öde anser jag oacceptabelt.

LÄS MER:Beskedet: Rektorer får inte stänga skolor

Regeringens tydliga uppmaning kring att alla som känner minsta sjukdomssymptom ska stanna hemma har dock lett till problem med personalförsörjningen på flera håll i Göteborg.

ANNONS

– Vi vet att flera skolor har ont om personal. Även om det i många fall bara handlar om vanliga förkylningar så är vi i ett läge där man inte kan chansa, säger Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen.

LÄS MER:Så försöker Europas länder stoppa smittan

20 anställda borta – undervisar på distans

På Nytorpsskolan i Hammarkullen saknades 20 av 60 medarbetare när eleverna kom till skolan på måndagsmorgonen. Det betyder dock inte att 20 personer drabbats av coronavirus.

– Nej, de har bara följt direktiven kring att man ska stanna hemma om man känner sig förkyld, säger skolans rektor Else-Marie Hallqvist.

LÄS MER:Så hanterar Göteborgs skolor oron för corona

I årskurs fem finns inga lärare alls i nuläget, vilket tvingat skolan till nya lösningar.

– Det har vi löst genom att lärarna undervisar hemifrån via dator, så eleverna sitter med hörlurar i klassrummet och jobbar tillsammans med sin lärare, säger Else-Marie Hallqvist.

Hur funkar det?

– Väldigt bra. Man blir stolt över personalen som också sluter upp och täcker för varandra. Vi har personal som egentligen är lediga men som kommer in och jobbar.

Else-Marie Hallqvist är rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen.
Else-Marie Hallqvist är rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen. Bild: Nicke Johansson

Även om det inte finns lärare i alla klassrum så finns annan personal på plats för att stötta upp.

– Vi har försökt se till att det finns åtminstone en vuxen per klass, säger Else-Marie Hallqvist.

Hon säger att skolan står redo om läget skulle förvärras eller bli långvarigt, men också om man skulle tvingas stänga lokalerna.

ANNONS

– Vi har förberett ett digitalt schema, så om eleverna skulle tvingas gå hem kommer alla att undervisas via dator och vi har utbildat alla lärare i hur man undervisar digitalt. Under de senaste två åren har vi satsat medvetet på digital kompetensutveckling och det är jag väldigt tacksam för idag, säger Else-Marie Hallqvist.

Inga planer på att stänga skolor

Med tanke på läget är det inte otänkbart att fler skolor kommer tvingas till liknande lösningar i närtid.

– Eftersom vi uppmanar alla medarbetare som är det minsta sjuka att stanna hemma blir det ett ganska stort bortfall på skolorna. Därför har vi förberett oss för att bland annat bedriva digital undervisning på distans, säger grundskoleförvaltningens kommunikationschef Marie Åhman och fortsätter:

– Det är viktigt att understryka att vi inte planerar att stänga några skolor, däremot kan det bli så att man måste lägga om verksamheten om man har ont om personal. Skulle vi ändå behöva stänga en skola så har vi beredskap för det.

Hur skolorna hanterar situationen är upp till rektorerna, enligt Marie Åhman.

– Det är de som kan verksamheten.

Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.
Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg. Bild: Pressbild

Vilka åtgärder har ni vidtagit med anledning av läget?

– Vi har tagit fram en planering för digital undervisning och vår krisledningsgrupp träffas varje måndag. Vi har också en arbetsgrupp som planerar för hur vi ska arbeta kring det här på både kort och lång sikt. Det handlar om hur vi ska klara både verksamhet och personalförsörjning.

ANNONS

Har alla kommunala grundskolor i Göteborg kapacitet att bedriva digital undervisning?

– Det kan jag inte svara exakt på just nu, men vår avdelning för digitalisering har förberett för att skolorna ska klara av det.

Om man jobbar inom skolan – vad är viktigast tänka på i nuläget?

– Att är man frisk så går man till jobbet – är man det minsta sjuk så stannar man hemma. För oss är det viktigt att behålla fokus på att ge eleverna utbildning och hjälpa varandra genom att skapa lugn och ro i skolan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS