Tentamenperioden på Chalmers påverkas av virusspridningen.
Tentamenperioden på Chalmers påverkas av virusspridningen. Bild: Fredrik Persson/TT

Beskedet: Ingen Cortège och tentor skrivs hemifrån

Chalmers tar till flera större åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Nu ställs den årliga Cortègen in för första gången på 80 år och alla studenter ska göra sina salstentor hemifrån. Göteborgs universitet som helhet jobbar undan för undan med att gå över till digital undervisning och digitala tentor där studentgrupperna är stora.

ANNONS
|

Coronaviruset SARS-CoV-2 fortsätter att spridas världen över och har nu smittat över 130 000 människor. I Sverige är i skrivande stund 720 smittade, nära 90 av dem i Göteborg.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Och nu på lördag, bara dagar efter att Världshälsoorganisationen utropade en pandemi, går Chalmers in i sin tentamenperiod 14 till 21 mars. Då skulle egentligen de flesta av högskolans uppåt 11 000 studenter sätta sig i gemensamma salar för att skriva prov.

Alla tentor ska göras hemifrån

Men under torsdagskvällen fattade Chalmers rektor Stefan Bengtsson beslutet att alla tentor ska göras hemifrån, för att minska smittspridningen bland studenter och anställda.

– Vi insåg att om vi kan undvika att sätta studenter i tentasalar bredvid varandra i det här läget vill vi göra det. Tentamen är väldigt viktig för många studenter. Att försöka hålla studenter som är lite sjuka borta från tentamen skulle vara väldigt svårt, säger Anna Karlsson-Bengtsson, vicerektor för utbildning och livslångt lärande.

ANNONS
Anna Karlsson-Bengtsson, vicerektor på Chalmers.
Anna Karlsson-Bengtsson, vicerektor på Chalmers. Bild: Johan Bodell

Chalmers har cirka 3 500 anställda.

– Vi har också en del tentamensvakter som inte ville vara med på tentamenperioden som kommer, säger Anna Karlsson-Bengtsson.

Finns det inte en risk för fusk där studenter använder hjälpmedel eller sitter tillsammans?

– Vi har förstås tänkt mycket på det och har varit tvungna att väga olika risker mot varandra. Vi har alltid en risk att studenter fuskar och i den här situationen blir den risken något större, säger Anna Karlsson-Bengtsson och fortsätter:

– Vi har släppt på begränsningarna av hjälpmedel eftersom att vi inser att vi ändå inte kan kontrollera det. Dessutom ändras alla tentamen på det sättet att alla hjälpmedel är tillåtna.

Det är ganska kort tid era anställda har på sig att ändra proven?

– Vi har bett lärarna att göra det bästa de kan efter rådande omständigheter. Vi befinner oss i ett extraordinärt tillfälle med extraordinära förutsättningar och vi har verkligen vägt alla de här delarna mot varandra för att försöka skapa så goda förutsättningar vi bara kan för studenterna.

Cortègen ställs in

På fredagen meddelade dessutom Chalmers Cortège Committé att den årliga Cortègen ställs in.

"Det är ett mycket tungt beslut från kommittén, men på grund av gällande samhällssituation vill vi ta ansvar och bidra till att minska smittrisken", skriver de på sin hemsida.

ANNONS

De förklarar att man inte heller kommer flytta fram evenemanget, som brukar hållas vid Valborg.

"De omständigheter som omger evenemanget är kopplade till tidpunkten och annat som inte går att flytta. Därmed går det inte att få den finansiering som är nödvändig för ett Cortègetåg."

Det är första gången på 80 år som Cortègen ställs in, senast var 1940 på grund av andra världskriget.

LÄS ÄVEN: Se bilderna från Cortègen förra året här

Att ställa in tentorna aldrig aktuellt

Anna Karlsson-Bengtsson menar att ställa in tentorna helt och håller inte var något bra alternativ.

– Hade vi sagt att vi inte kan genomföra tentamen får det väldigt stora konsekvenser för studenterna som kanske ska söka utbildningar till hösten och behöver sina betyg. Vårt viktigaste uppdrag här är att våra studenter får möjlighet att visa på sina kompetenser.

Chalmers har dock inga planer på att själva skicka hem anställda eller stänga högskolans utrymmen.

– Där är vi inte alls i nuläget. Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens och statsmaktens rekommendationer, säger Anna Karlsson-Bengtsson.

Ändrar undan för undan

Göteborgs Universitet går undan för undan över till digital undervisning och digitala tentor där studentgrupperna är stora. – Alla fakulteter vid universitetet jobbar nu intensivt med denna övergång. Arbetet har kommit olika långt och studenterna får information vad som gäller just för deras utbildning, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Det är dock inte alla utbildningar som påverkas.

– Universitet har har många olika typer av utbildningar, vilket gör att det inte finns behov av att ha digitala tentor inom alla områden, säger Jörgen Svensson.

LÄS MER: Sahlgrenska drar in på planerad vård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS