Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer att stänga dörrarna till ett antal akutmottagningar – och sätta upp tillfälliga väntrum utanför.
Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer att stänga dörrarna till ett antal akutmottagningar – och sätta upp tillfälliga väntrum utanför. Bild: Jenny Ingemarsson

Ökad sjukfrånvaro bland personalen – nu ska Sahlgrenska stoppa smittan i dörren

Sahlgrenska stänger dörrarna till akutmottagningarna och låter patienter vänta i provisoriska tält. Samtidigt har man sett en ökad sjukfrånvaro bland personalen, efter att ha förtydligat direktiven om att personalen ska stanna hemma vid sjukdom.

ANNONS
|

Det finns tecken på samhällsspridning av det nya coronaviruset i Västra Götaland. Det har fått Sahlgrenska universitetssjukhuset att nu vidta åtgärder, för att minska risken för smittspridning på sjukhuset.

Konkret kommer det bland annat att märkas genom att man inte får komma direkt in i ett väntrum, när man söker vård på en akutmottagning. I stället kommer man att mötas av läkare och sjuksköterska i ett provisoriskt tält, vilket kommer att sättas upp utanför akutmottagningarnas entréer.

– Bedömer de att det finns minsta tecken på misstänkt smitta, kommer patienten att isoleras och hållas avskild från andra patienter, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS

Förhoppningen är att väntetiden utomhus kan hållas kort.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: "Vi går in i en ny fas nu"

Begränsade besök

I första hand gäller beslutet Sahlgrenskas akutmottagningar, men direktiv kommer också att gå ut till bland annat öppenvården.

– Vi har täta möten dagligen där vi diskuterar utvecklingen, och olika vägar vi kan ta framåt.

Sahlgrenska avråder också från besök på sjukhuset.

– Vi har gått ut med en väldigt stark begränsning. Egentligen innebär den att alla som inte måste vara på sjukhuset, inte heller ska vara här. Och man får absolut inte gå dit om man visar tecken på förkylning.

Fysiska, administrativa möten och konferenser har ställts in i sjukhusets lokaler. I stället kan möten ske digitalt, eller utanför sjukhusområdena.

Fortsätter med planerad vård

De fysiska mötena mellan personer som vistas inne på sjukhuset begränsas dock inte.

– Framför allt därför att vården måste fortsätta kunna ta hand om patienter. De flesta patienter har andra skäl till att de måste få vård. Ett sjukhus kan aldrig stänga så som en skola kanske kan. Men vi försöker vidta alla försiktighetsåtgärder vi har möjlighet att göra.

Något som nämnts tidigare har varit att planerade besök till vården kan komma att ställas in, för att kunna prioritera fall av det nya coronaviruset. Men hittills har det inte behövts, enligt Per-Olof Hansson.

ANNONS

LÄS MER:Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

– Det kan bli så att vi i första hand kommer behöva ta hand om de mest akut sjuka, men i nuläget har vi inte dragit ner på planerad verksamhet. Än så länge löper det mesta på, men det finns en risk att vi kommer behöva dra ner på planerad vård framöver. Om det blir så kommer man få besked om det.

Ökad sjukfrånvaro

I tisdags gick Folkhälsomyndigheten ut med att man såg tecken på samhällsspridning av smittan i Stockholm och Västra Götaland. I samband med det betonade man vikten av att personal inom vården och äldreomsorgen inte går till jobbet vid symptom på luftvägsinfektion.

Under onsdagen meddelade regeringen dessutom att karensavdraget slopas tillfälligt.

LÄS MER:Regeringen slopar karensdagen – extra ändringsbudget

De tydligare direktiven har märkts av på personalfrånvaron på Sahlgrenska, menar Per-Olof Hansson.

– Det har varit något fler sjukskrivningar sedan det att vi gick ut med tydliga direktiv om att man inte får komma till jobbet om man är sjuk.

Hur stor ökning innebär det?

– Det vet jag inte exakt, men vi har noterat en ökning. Än så länge ser vi inte att det har orsakat några allvarliga problem eller störningar på verksamheten.

Han vill inte gå in på hur Sahlgrenska skulle hantera en eventuell större personalfrånvaro.

ANNONS

– Jag vill inte svara på det, utan just nu är vi i en fas när förutsättningarna ändras hela tiden. Situationen kan snabbt ändras men just nu ser vi inga problem med personalförsörjningen. Vi följer utvecklingen väldigt noga och fattar löpande beslut.

"Väldigt mycket oro"

Han vill heller inte gå in på vilken plan sjukhuset har för att kunna hantera ett förvärrat läge för smittan i samhället.

– Det finns förstås ett antal scenarion, men vi vill inte diskutera hypotetiska saker. Det beror på att vi inte vill diskutera sådant som inte har hänt, utan återkomma när vi vet och har fakta, säger han och fortsätter:

LÄS MER:Unga med symptom som inte kräver vård får aldrig veta om de haft covid-19

– Jag kan säga så här: Vi har väldigt mycket oro bland patienter och medarbetare och det gör att vi är väldigt noga med att vi går ut med tydlig information. Skulle vi diskutera saker som inte har hänt kan det hända att det missförstås. Då kan det skapa ytterligare oro.

Men det finns planer för olika scenarion?

– Det finns många planer.

LÄS MER:Så jobbar staden för att begränsa coronavirusets spridning

LÄS MER:Så klarar Göteborg omsorgen om personalen coronasmittas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS