Östra sjukhusets infektionsmottagnings provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset.
Östra sjukhusets infektionsmottagnings provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset. Bild: Mia Höglund

Smittskyddsläkaren: "Vi går in i en ny fas nu"

Under onsdagen bekräftades ytterligare 37 personer smittade med coronaviruset i Västra Götaland. Smittskyddet har ännu inte kunnat bekräfta hur en patient i Kungälv blivit smittad, vilket kan tyda på en samhällsspridning av coronaviruset.
– På sikt kommer vi inte jaga varje enskilt fall, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

ANNONS
|

Smittskyddsarbetet i Västra Götaland kommer nu att gå in i en ny fas. Istället för att försöka stoppa varje smittkedja som kommer från utlandet måste man nu ställa in sig på en spridning i samhället.

LÄS MER:Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

– Vi tar ett omtag och går in i en ny fas nu. Vi kommer att behöva ställa om vården, vi måste ta hand om de som verkligen behöver vård, säger Gunilla Ockborn.

Det är inte längre en självklarhet att de personer som kommer tillbaka från ett drabbat område och har symtom kommer att testas för coronaviruset.

– Om man har varit på resa och fått symtom men är lindrigt sjuk så får man hålla sig hemma och inte utsätta andra för smitta, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS

Oklart hur patient i Kungälv smittats

På tisdagen bekräftades en patient som redan vårdades på Kungälvs sjukhus bära på det nya coronaviruset. Smittskyddet har ännu inte slagit fast hur den personen smittats, vilket är ett tecken på att samhällsspridning finns i regionen.

– Vi står i det läget som var häromdagen att det är en oklar smittväg, säger Gunilla Ockborn.

På Kungälvs sjukhus har ett trettiotal anställda nu satts i karantän, efter att ha varit i kontakt med den coronasmittade patienten. Det rapporterar Kungälvs-Posten.

För de nya fall som bekräftades under onsdagen är smittspårningen ännu inte färdig och man har därför inte kunnat slå fast hur de personerna har smittats. Redan nu kan man dock konstatera att det finns många utlandskontakter.

LÄS MER:Agnes Wold: Nästa våg blir när smittade kommer hem från USA

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är nu att alla som har luftvägssymtom, även lindriga, ska undvika att gå till arbetet eller skolan. Det gäller alltså även personer som inte varit utomlands eller haft nära kontakt med någon som bekräftats smittad.

– Hela samhället måste vara på tårna med att inte sprida viruset vidare. Man ska tänka sig för väldigt noga, dels om man ska gå till jobbet alls men man ska också vara väldigt försiktig med att besöka gamla människor, säger Gunilla Ockborn.

Ska förskolebarn som är förkylda också hållas hemma?

ANNONS

– Vi håller på att bearbeta rekommendationerna i det här läget, men har barn nytillkomna luftvägssymtom så bör man överväga att ha de hemma. Sen är ju förskolebarn som de är så vi kommer att få fundera över den exakta formuleringen.

Fakta: Luftvägssymtom

Övre luftvägssymtom är symtom i till exempel svalget, näsan eller bihålorna. Börjar ofta med halsont, snuva och eventuellt feber.

Nedre luftvägssymtom rör lungor och luftrör. Symtomen kan vara hosta, feber eller allmän sjukdomskänsla. Hit hör också lunginflammation.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS