Grekisk polis vid gränsen mot Turkiet i Kastanies på fredagsmorgonen.
Grekisk polis vid gränsen mot Turkiet i Kastanies på fredagsmorgonen. Bild: Giannis Papanikos/AP/TT

Nya oroligheter vid gränsen mot Grekland

Situationen har återigen varit våldsam vid den grek-turkiska gränsen, där tusentals migranter fastnat mellan Greklands stängda gräns och Turkiets försök att hindra människorna från att ta sig tillbaka in där. Även på de grekiska öarna växer missnöjet och oron.

ANNONS

Situationen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet har resulterat i våld vid flera tillfällen den senaste veckan.

På fredagen kom nya uppgifter om att grekisk polis kastat tårgas på migranter som försökt att ta sig in i landet genom det stängsel som markerar gränsen. Migranter ska ha försvarat sig genom att kasta sten, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Öppna portarna"

Situationen ska ha lugnat sig ganska snabbt. Hundratals migranter ska ha placerat sig på marken framför gränsövergången och ropat "fred", "frihet" och "öppna portarna".

Den grekiska gränspolisen har stoppat nära 3 000 migranter på ett enda dygn.

På fredagen anklagade också grekiska myndigheter sina turkiska motsvarigheter för att ha använt tårgas och rökbomber mot grekiska gränsvakter och för att ha delat ut verktyg till migranterna att använda för att ta sig igenom stängslet.

ANNONS

– Turkisk polis hjälper migranter att ta sig över gränsen, hävdade en grekisk myndighetsperson till AFP.

En korrespondent från nyhetsbyrån Reuters rapporterade att grekiska styrkor avfyrade en vattenkanon för att skingra massorna vid gränsen.

Oro på öarna

En del migranter har också tagit sig till grekiska öar efter det att Turkiet deklarerade att man öppnat sina gränser mot EU. På ön Lesbos, som redan hade tiotusentals migranter och flyktingar, växer nu missnöjet hos lokalbefolkningen och rapporter kommer om att hjälparbetare attackeras.

Den grekiska tiningen Kathimerini rapporterar att Grekland ökar beredskapen för att fler migranter kan ta sig till öarna Farmakonisi, Agathonisi och Kastellorizo.

Ska hjälpa ensamma

Migranter som kommit in i landet från den 1 mars och framåt ska samlas i ett läger på fastlandet och skickas till sina hemländer utan att få möjlighet att söka asyl, har Grekland sagt.

På fredagen meddelades att EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson ska åka till Grekland nästa vecka med ett särskilt uppdrag kring de ensamkommande unga som anlänt till landet.

Enligt EU-kommissionen finns uppskattningsvis 5 500 ensamkommande unga på de grekiska öarna.

Moa Kärnstrand/TT

Många av de migranter och flyktingar som stoppats vid gränsen mot Grekland har samlats i Erdine, Turkiet.
Många av de migranter och flyktingar som stoppats vid gränsen mot Grekland har samlats i Erdine, Turkiet. Bild: Felipe Dana/AP/TT

28 februari:

Turkiet meddelar att man öppnar gränserna mot EU vilket omedelbart får migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

29 feb:

FN:s internationella migrationsorganisation IOM säger att 13 000 migranter befinner sig vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. UNHCR uppger att tårgas och chockgranater har använts.

1 mars:

Antalet migranter vid gränsen ökar till 15 000. Grekland säger att de har stoppat närmare 10 000 personer från att komma in i EU.

EU:s gränsbyrå Frontex uppgraderar läget till "hög beredskap".

500 migranter ankommer sjövägen till de grekiska öarna Samos och Lesbos.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sammankallar landets säkerhetsråd till ett krismöte. Efter mötet meddelas att Grekland inte kommer att acceptera några nya asylansökningar på en månad.

2 mars:

Våldet fortsätter vid gränsen. Enligt turkiska säkerhetskällor avlider en syrisk medborgare, som försökt korsa gränsen från Turkiet till Grekland, i samband med att grekiska säkerhetsstyrkor stoppat människor.

Rapporter kommer om att ett barn har mist livet efter att ett fartyg kapsejsat utanför ön Lesbos.

3 mars:

EU: ledning besöker gränsområdet mellan Grekland och Turkiet och unionen uttalar sitt stöd för "allt" som Grekland gjort vid gränsen. Samtidigt växer kritiken från organisationer och civilsamhälle mot Greklands asylstopp, som man menar strider mot internationell rätt.

4 mars:

Anklagelserna kastas mellan Grekland, som stoppar migranter, och Turkiet, som hindrar migranter att komma tillbaka in i Turkiet.

5 mars:

Turkiet meddelar att man skickar 1 000 poliser till gränsen mot Grekland för att stoppa migranter som avvisats av grannlandet.

Antalet migranter som Grekland har stoppat den gångna veckan är uppe i 35 000. 244 personer som lyckats ta sig in i landet har frihetsberövats.

6 mars:

Den grekiska gränspolisen har stoppat ytterligare nära 3 000 migranter på ett enda dygn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS