Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och rådgivare åt WHO.
Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och rådgivare åt WHO. Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Experten om coronaläget i Sverige: "Tror det blir fler utbrott"

Sverige har nu över 100 bekräftade fall av det nya coronaviruset, varav fjorton i Göteborgsområdet. Men vilka åtgärder har effekt och hur kommer smittan att utveckla sig? GP har pratat med före detta statsepidemiologen och WHO-rådgivaren Johan Giesecke.

ANNONS
|

Totalt är närmare 100 000 personer i världen smittade av viruset, samtidigt har över 55 000 friskförklarats. Hittills har alla de som bekräftats smittade i Sverige varit utomlands eller haft nära kontakt med någon som bekräftats smittad. UD avråder från alla resor till Iran och Hubei-provinsen i Kina och från icke nödvändiga resor till vissa regioner i norra Italien. Tidigare i veckan beslutade transportstyrelsen att återkalla flygbolaget Iran Airs trafiktillstånd och därmed tillåts inga direktflyg från Iran till Sverige längre.

LÄS MER:Efter coronautbrottet: Löfven besökte Östra sjukhuset

De länder som är värst drabbade just nu är Kina, Sydkorea, Iran och Italien.

Johan Giesecke är tidigare statsepidemiolog och rådgivare åt WHO.

ANNONS

– Nu finns ju smittan i snart hälften av alla världens länder, så att epidemin skulle dö ut snabbt är ganska osannolikt. Det man kan hoppas på är sommaren. Det här viruset tillhör en grupp och det som är gemensamt för dem är att de avtar under sommarhalvåret. Men att det kommer att hålla på i några månader är helt klart, säger Johan Giesecke.

Tror på fler utbrott

Att vi kommer att se fler fall i Sverige är mycket troligt enligt honom.

– Jag tror att det blir fler utbrott som det i Italien, att en person är extra smittsam och så får man ett utbrott runt den personen. Än så länge i Sverige är det väl runt en familj och vänkrets men när det blir fler och fler som kommer hit och har coronavirus är det risk för att det blir större utbrott än så.

LÄS MER:Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

Den uppskattade globala dödligheten för viruset ligger i dagsläget omkring tre procent, men siffran kan komma att sjunka.

– Det är nästan alltid så när det kommer ett nytt virus, att man ser de svåra fallen först. När man sen börjar titta på resten av befolkningen så ser man att det är ganska många som haft en mild infektion och då sjunker förstås andelen av de smittade som dör. Det är inget ovanligt att man överskattar dödlighet i början av ett utbrott, säger Johan Giesecke.

ANNONS

Är det en effektiv åtgärd att stoppa direktflygen från Iran?

– Det är inte effektivt men det hjälper lite. Det är klart att man kan ta sig hem från Teheran till Stockholm på andra sätt, men man stoppar inflödet av potentiellt smittade personer lite. För sjukvårdens del är det bra om inte alla blir sjuka på en gång. Varje åtgärd som kan sprida ut antalet patienter över tid kan spela en viss roll, säger Johan Giesecke.

Ingen idé med förebyggande karantän

Många arbetsplatser har infört regler om att de som kommer tillbaka från Iran, Italien eller Kina ska jobba hemifrån i 14 dagar. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är fortsatt att personer som kommer från drabbade områden inte behöver vidta några åtgärder direkt, utan istället vara uppmärksamma och kontakta sjukvården om de får symtom inom 14 efter att de har kommit tillbaka till Sverige.

LÄS MER:Om det blir kollaps är det inte bara virusets fel

Hade det varit en bra åtgärd att alla som kommer hem från en drabbad region håller sig hemma i 14 dagar?

– Det är nog ingen idé. Det är bättre att vänta för om man smittar innan man har symtom, vilket ingen vet, så är det nog högst något dygn innan. Säg att du testar alla som kommer från Italien till Landvetter, det testet kanske inte visar om man bär på viruset ändå, säger Johan Giesecke och fortsätter:

ANNONS

– Men när känner man sig sjuk? Det är jättesvårt att sätta en gräns. Men om man känner sig sjuk, har hosta och feber och har varit i områdena då ska man kontakta 1177.

Behöver vara beredd

Vad krävs för att man ska börja provta en bredare del av befolkningen?

– Det kan man göra när man börja hitta fall ute i befolkningen där man inte har fått klart för sig hur de har smittats. Att man har kontroll betyder att man för varje fall vet hur någon har blivit smittad. Det är en kapacitetsfråga också, man kan inte göra hur många prover som helst.

LÄS MER:Regeringen vill införa korttidsarbete – ska rädda jobb efter coronaviruset

Hur ska man då hitta de första sådana fallen, behöver någon bli allvarligt sjuk?

– Ja, jag skulle gissa att det kommer bli så, säger Johan Giesecke.

Johan Giesecke ser det inte som särskilt troligt att vi får en stor allmän smittspridning av det nya coronaviruset i Sverige, men han påpekar vikten av att sjukvården är förberedd.

– Det är viktigt när det gäller sjukvården att man förbereder sig för att det kan bli många patienter. Det ena scenariot är att det ser ut ungefär som det är nu och att man har klart för sig hur personerna har smittats. Men till exempel Danmark har tittat på vilka resurser man har om mycket fler skulle smittas. Det är osannolikt att det blir så men man behöver vara beredd, säger Johan Giesecke.

ANNONS

Fakta: Johan Gieseckes råd – Så undviker du att bli smittad

– Tvätta händerna 20 gånger om dagen. Så fort man har varit utomhus eller hälsat på någon så ska man tvätta händerna. Det ska man göra lika lång tid som det tar att sjunga "Blinka lilla stjärna".

– Tvål och vatten är bättre än handsprit när det gäller virus. Handsprit har dock en effekt mot virus också, så man kan använda det med.

– Undvik stora folksamlingar, att sitta nära andra personer och att träffa personer som är smittade.

– Äldre personer är en av de mest utsatta grupperna. Om man har barnbarn som är sjuka kan man undvika att träffa dem.

Fakta: Skillnad på begreppen

Coronavirus – En grupp virus som är besläktade.

SARS-CoV-2 – Namnet på det nya coronaviruset som nu sprider sig över världen.

Covid-19 – Sjukdomen som kan utvecklas när en person blivit smittad av SARS-CoV-2.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS