Bristen på intensivvårdssjuksköterskor kan bli ett problem vid en större spridning av det nya coronaviruset. "Om det skulle bli en epidemi som skulle generera ett stort antal IVA-krävande patienter skulle situationen snabbt bli extremt svår", säger överläkare Kai Knudsen.
Bristen på intensivvårdssjuksköterskor kan bli ett problem vid en större spridning av det nya coronaviruset. "Om det skulle bli en epidemi som skulle generera ett stort antal IVA-krävande patienter skulle situationen snabbt bli extremt svår", säger överläkare Kai Knudsen. Bild: Nicklas Elmrin

Läkare oroad över hur större smittspridning ska hanteras

Redan i dag finns det stora problem med brist på vårdplatser inom Sahlgrenskas intensivsjukvård. Vid en större spridning av det nya coronaviruset finns en oro för att läget snabbt skulle kunna förvärras.

ANNONS

Vid flera tillfällen under de senaste åren har personal på Sahlgrenska larmat om situationen på sjukhuset. I slutet av sommaren sa överläkarna Kai Knudsen och Vitus Krumbholz att Intensivvårdsavdelningen (IVA), som vårdar de svårast sjuka patienterna, gick på knäna på grund av en för stor inströmning av patienter. De tvingades då flytta dödssjuka patienter till andra sjukhus i regionen.

Överläkare Kai Knudsen. Arkivbild.
Överläkare Kai Knudsen. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson

Enligt Kai Knudsen har ingen förbättring skett sedan dess.

– Jag skickade en patient som var i mycket dåligt skick till ett annat sjukhus i går kväll. Det gör vi varje dag, säger han.

Det grundläggande problemet har varit svårigheten att rekrytera intensivvårdssjuksköterskor, något som innebär att man inte har lyckats bemanna upp tillräckligt många vårdplatser, trots att rum och sängar står tomma.

ANNONS

LÄS MER:Beskedet från coronamottagningen: "Rutinerna funkar väldigt bra"

Pressad situation kan förvärras

I samband med att coronaviruset har kommit till Sverige befarar han nu att vården kan få en än svårare situation vid en större spridning. Ekot har även rapporterat om liknande oro i andra delar av landet.

Kai Knudsen poängterar att Infektionskliniken i dag löser situationen bra och att läget är fullt hanterbart. Men om många smittade patienter skulle drabbas av svår lunginflammation eller akut njursvikt skulle det snabbt kunna förvärras.

– Om det skulle bli en epidemi som skulle generera ett stort antal IVA-krävande patienter skulle situationen snabbt bli extremt svår, säger han och berättar att problemet då inte skulle handla om antalet respiratorer eller dialysmaskiner.

– Det som kommer uppstå är samma problem som vi har här varje dag – nämligen skötersketillgången. Den kan snabbt bli svår. Det finns också en rad andra frågor, som hur våra sköterskor ska klara av en smittad patient. När det gäller isoleringsplatser på IVA har vi bara en plats med en dörrsluss, det är inte någon luftsluss som på infektions-IVA.

Han lyfter också farhågor med de återkommande transporterna. Något som kan bli än svårare när det handlar om coronasmittade patienter.

– Hur gör man med apparaturen i ambulansen? Ska den ställas av efter transport och steriltvättas? Ska alla slangar slängas? Hela den frågan kommer att bli aktuell. Och hur hanterar man transporter även inom sjukhuset?

ANNONS

LÄS MER:Fem nya bekräftade coronafall i Sverige

Planeringsgrupp tillsatt

Verksamhetschef Henrik Sundeman säger att en särskild planeringsgrupp från Sahlgrenska just nu håller på att se över hur ett större utbrott skulle kunna hanteras. I den planen ingår intensivvården.

Han påpekar att infektionskliniken på Östra sjukhuset är första instans för smittade patienter. Om det skulle krävas fler intensivvårdsplatser finns det möjlighet att flytta dit extra respiratorer. I nästa steg kommer IVA på Östra sjukhuset att nyttjas med sina åtta platser. Först därefter kan de 14 platserna på IVA på Sahlgrenskatomten bli aktuella.

– Vi tittar på en plan hur vi hanterar om vi får in en smittad patient till Sahlgrenska. Men vi har redan sett till att det finns skyddsutrustning centralt så att man kan hämta till respektive ställe om man behöver, och vi har erfarenhet av att kunna isolera.

Finns det tillräckligt med personal då?

– Det beror på hur pass allvarligt det blir. Vi har personal för de platser som vi har i dag. Men vi får följa vad som händer hela tiden och ta de mått och steg som behövs. Vi kanske får prioritera vilket kan påverka operationer, men det är långt tills dess att vi skulle hamna där. Som det ser ut nu har vi inte det framför oss.

ANNONS

Att flytta patienter ser han inte som något stort problem. Utrustning får i så fall desinficeras enligt vanliga rutiner som tidigare använts vid Sars eller influensa, säger Henrik Sundeman.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS