Snöröjningen i Göteborg kostar skattebetalarna 78 miljoner om året – även utan snö. Bilden är från snökaoset 1995.
Snöröjningen i Göteborg kostar skattebetalarna 78 miljoner om året – även utan snö. Bilden är från snökaoset 1995. Bild: Johan Wedenström

Snöröjning utan snö kostar göteborgarna 78 miljoner

Den milda vintern till trots – Göteborgs stad har inte sparat en krona på utebliven snöröjning. Istället har barmarken varit till nackdel för snöröjarna.
– Vi stresstestas inte, vilket är negativt om vi plötsligt hamnar i ett skarpt läge, säger Håkan Johansson, planeringsledare vid Trafikkontoret.

ANNONS
|

Stadens årliga budget för snöröjning och halkbekämpning är 78 miljoner kronor.

– Vi måste alltid ha en basorganisation. Beredskapen baseras på tolv normala snöfall och har även utrymme för extra pådrag om det skulle komma kraftiga snöfall, förklarar Håkan Johansson.

Men även om det inte faller en flinga under hela vintern så är kostnaden för skattebetalarna lika stor.

140 fordon redo

Det finns hela tiden personal och 140 fordon som med kort varsel är redo att ge sig ut för ploga, salta och flisa – oavsett tid på dygnet.

En nackdel för snöröjarna med mild vinter är att de inte stresstestas. 140 fordon står redo.
En nackdel för snöröjarna med mild vinter är att de inte stresstestas. 140 fordon står redo. Bild: Emma Gustafsson

– Vi måste alltid ha en beredskap för att det kan smälla till, det är inte något man löser i stunden. Det är dessutom för tidigt att säga att vintern är över, vi har tidigare fått stora snömängder i februari och mars, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Men vid en mild vinter blir det åtminstone inga extra kostnader som det kan bli vid en hård vinter, då kan vi behöva ta in extra resurser under en längre tid, säger Håkan Johansson.

Stan blir renare

Under en snö- och halkfri vinterperiod omfördelas i stället resurserna.

– Stan blir renare och snyggare. Vi lägger mer tid på att sopa, hålla rent och ta bort skräp. Även om det inte varit halt och isigt speciellt ofta den här perioden, så har det ändå spridits en del grus och flis som vi tar bort undan för undan, säger han.

Stresstestas inte

Och även om flertalet göteborgare välkomnar att Kung Bore hållit sig borta hittills så finns det nackdelar för den kommunala snöröjningen.

– Vi stresstestas inte, då kan det bli problem för organisationen om det sent under perioden plötsligt vräker ner snö. Då finns det risk för underskattning, att man inte riktigt är på tårna, säger han.

Ont i magen av all snö

Han minns hur det var för ett drygt år sedan, i slutet av januari 2019. Då hade hade vintern dittills varit mild och snöfri i Göteborg – och plötsligt föll det drygt en decimeter snö över en natt.

– Då hade man lite ont i magen, då var det stressigt och svårt att klara de åtgärdstider vi satt för att få bort snön från vägar och gator. Även om vi lärt oss och dragit slutsatser kan det vara svårt att hantera väldigt stora mängder snö på kort tid, säger Håkan Johansson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS