GP:s kulturchef Björn Werner tycker att Blondinbellas personliga och professionella kollaps är ett fascinerande mörkt drama.
GP:s kulturchef Björn Werner tycker att Blondinbellas personliga och professionella kollaps är ett fascinerande mörkt drama. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sluta göra er lustiga över Isabella Löwengrips undergång

Från Orfeus och Eurydike till Isabella Löwengrips blogg går en röd tråd. Den kända influencerns förfall inför öppen ridå är en gripande del av vår kultur. Det menar Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Isabella ”Blondinbella” Löwengrips personliga och professionella kollaps är ett fascinerande mörkt drama. Jag är långt ifrån ensam om att tycka det. På kort tid har svenska folket med stort intresse kunnat se hennes liv rasa samman. Från första parkett får vi, tecknat med en allt mer tillkämpat glättig influencerton, följa hur hon under bara ett halvår tvingats avveckla eller sälja flera av sina företag. Sparka medarbetare efter medarbetare, medan botten närmar sig med obönhörlig hastighet.

Kultursverige gör sig förstås gärna lustig över undergången. Som Kristofer Ahlström i DN som skojar om hur hon trots förfallet framhärdar med att kalla sig entreprenör och sprida motivationstips omkring sig – när budskapet snarare borde vara det motsatta.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Isabella Löwengrip - Sommar i P1

LÄS MER:Isabella Löwengrip säljer sitt livsverk

Jag håller inte med. Tvärtom har jag, som alltid irriterat mig kraftfullt på Löwengrips nymoderata svenska, nu blivit en konvertit. I framgång är entreprenörens anda mestadels outhärdlig, men i motgång är det just den glimmande vilja till motstånd som utgör kärnan genom många av västvärldens viktigaste verk. Från Orfeus kamp för att föra Eurydike tillbaka från döden till Dylan Thomas ”Vandra ej varsamt i den tysta natt” ekar samma sentiment. Individens kamp mot omöjliga odds. Det är heller inte förvånande att Löwengrip själv i sin blogg lite förvånande hyllat ”K” av Katarina Frostenson – den bok som förra året om någon gestaltade den ensammes envise kamp.

LÄS MER:Kan Blondinbellas influencer-klon rädda mig från livskrisen?

Löwengrips bångstyriga vilja att mota bort mörkret med de små bitar av ljus som finns att tillgå i hennes liv blir direkt gripande när djupet av hennes personliga mörker under samma frågestund glimtade fram. Hennes depressiva tillstånd är så djupt, erkänner hon, att hon behövt genomgå elchocksbehandlingar.

Ser man henne som den fiktiva figur som den offentliga personan Isabella Löwengrip förstås också bör ses som är hennes liv snarare än dåliga motivationstips ytterligare en gestaltning av en evig dramaturgisk båge. Utmaningen, kampen och, ibland, det lyckliga slutet. Med tanke på att hennes del av Löwengrip Beauty enligt Breakit värderas till ungefär 25 miljoner så lutar det i detta fall mot det.

ANNONS

LÄS MER:Isabella Löwengrip får mig att känna mig mindre galen

LÄS MER:Göteborgsmiljardären och Isabella Löwengrip går skilda vägar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS