Sveriges folkmängd fortsätter att öka, men i något långsammare takt. Arkivbild.
Sveriges folkmängd fortsätter att öka, men i något långsammare takt. Arkivbild. Bild: Christine Olsson / TT

Årtiondets befolkningsökning historisk

Under 2010-talet har Sveriges befolkning ökat med nästan en miljon och är nu uppe i 10 327 589 personer. Det är en historiskt stor befolkningsökning.

ANNONS

– Så länge vi har fört statistik har vi aldrig sett en så kraftig folkökning. Anledningarna är en naturlig befolkningsökning ihop med att det har invandrat fler än det utvandrat, säger Linus Garp, utredare på Statistiska centralbyrån (SCB).

Invandringen har legat på en historiskt hög nivå under årtiondet. Allra högst var den 2016, då det invandrade 163 005 personer. 51 540 av dem var födda i Syrien. Sedan dess har deras andel av invandringen minskat och var 2019 nere i 6 128 personer.

– Nu har Syren halkat ner till fjärde plats och nu kommer de flesta i stället från Indien bland utlandsfödda invandrare, säger Linus Garp.

ANNONS

Svenskfödda som återinvandrade var den största invandringsgruppen 2019.

Fler män än kvinnor

Att det föds fler än det dör beror bland annat på att det finns väldigt många kvinnor i fertil ålder.

– Många i de stora födelsekullarna har nu kommit upp i 25–30-årsåldern och de får barn, säger Linus Garp.

Männen är fler än kvinnorna i Sverige och så har det varit sedan 2015.

– Det beror på flera olika saker, bland annat på att männens medellivslängd ökar mer än kvinnornas och att det sedan 2015 har invandrat fler män än kvinnor. Det är en trend som vi tror kommer att hålla i sig i flera decennier, säger han.

Detta i kombination med att det föds fler pojkar förstärker utvecklingen.

– Det föds i princip alltid 105–106 pojkar på 100 flickor. Så har det sett ut i flera hundra år.

Hög utvandring

Samtidigt var utvandringen den största någonsin. Som mest utvandrade 55 830 personer under 2015, vilket är fler än under Amerikaemigrationens toppår 1887 och 1888. Då registrerades det knappt 51 000 utvandringar per år.

– En av förklaringarna är att vi har haft hög invandring och att invandrarna är en mobil grupp, som flyttar till andra länder där det finns jobb. Detsamma gäller svenskfödda. I dag rör vi oss mer över gränserna och jobbar utomlands, säger Linus Garp.

ANNONS

Petronella Uebel/TT

Den största invandringsgruppen till Sverige var 2019 återinvandrade svenskfödda personer.

Listan över de vanligaste födelseländerna bland övriga invandrade var Indien, Afghanistan, Syrien, Irak, Iran, Eritrea, Pakistan, Polen och Kina i fallande storleksordning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS