Utan spelare eller styrelse – han är Sveriges ensammaste tränare

En månad efter att Per-Arne Lundqvist hade sagt ja till att bli tränare för Kungsbacka DFF hade alla spelare och hela styrelsen lämnat klubben. Nu ska han bygga en elittrupp i en förening som knappt finns.
– Det var väl egentligen idioti att tacka ja till det här, säger han.

ANNONS
|

Den 4 april kanske Kungsbacka DFF spelar seriepremiär i Elitettan mot Jitex på Åbyvallen. Nyckelordet här är kanske.

En vecka in i februari har föreningen, som i fjol åkte ur damallsvenskan, varken styrelse eller spelare. Det som finns är en valberedning och tre ledare. Ingen av dem kan fatta några större beslut. Det betyder att inga spelare kan kontrakteras.

En vecka har gått sedan Per-Arne Lundqvist och sambon Illeana Tannoux lämnade lägenheten i Vänersborg. Per-Arne Lundqvist sa upp sig från jobbet på ett bemanningsföretag och tog med sig allt han ägde till ett andrahandskontrakt i Kungsbacka för att bli huvudtränare i KDFF. Han sitter helt handlingsförlamad utan en enda spelare till förfogande med mindre än två månader kvar till seriepremiären. Situationen är såväl ovanlig som prekär.

ANNONS

– Den här utmaningen är extrem. Jag har upptäckt mycket under tiden men jag har inte gett mig. Jag har sagt att vi får jobba för att det blir en förening nu. Jag har flyttat hit och gjort en stor uppoffring, säger han.

Han har kommit till en klubb vars fjolårssäsong präglades av negativa rubriker. Tränare avgick, elitlicensen var i fara, spelare lämnade, skuldberget växte. GP berättade i flera delar historien om hur klubben hamnat på ruinens brant.

LÄS MER:Läs GP:s granskning om KDFF

Samtidigt fanns det ljusglimtar. I slutet av året fick föreningen elitlicens för 2020, mycket tack vare företagaren Gunnar Sivertsen som gick in med en ansenlig summa för att få klubben på fötter. Trots det var det en sargad klubb som ringde Per-Arne Lundqvist i mellandagarna.

– Fotbollen ... det är därför jag tackade jag. Jag ångrar inte det. Det har varit mycket jobb dygnet runt. Men jag älskar detta. När jag fick frågan kände jag: "Nej, fan, det här kanske är min chans". Jag har hållit på och tränat herrlag på division 2- och 3-nivå. Jag kände att det kanske är en sån situation att man är nere och vänder med klubben. Jag hade ingen aning om hur det såg ut bakom kulisserna, säger han.

ANNONS
2019 var ett mörkt år för Kungsbacka – trots att säsongen var klubbens första i damallsvenskan.
2019 var ett mörkt år för Kungsbacka – trots att säsongen var klubbens första i damallsvenskan. Bild: JESPER ZERMAN

Han sitter vid det bordtennisbord i klubbstugan på Inlag i södra Kungsbacka som en dryg vecka tidigare var skådeplats för ett extra årsmöte. Föreningens medlemmar röstade då om verksamheten skulle fortsätta eller helt läggas ned. Med några rösters marginal slogs det fast att klubben skulle få fortsätta leva. Mindre än ett dygn senare hade hela styrelsen avgått.

– Jag sa mitt ord: "Ni lägger fan inte ner den här klubben". Jag vet inte om det hjälpte. Jag tycker att de sätter klubben och de flickor i vårt F17-lag som är kvar i gungning. Jag tycker man kunde ha väntat ut perioden fram till det planerade årsmötet i slutet på februari, säger Per-Arne Lundqvist.

LÄS MER:Kungsbacka DFF fortsätter – men ordföranden avgår

"Det finns hopp"

I stället för att, som han hade hoppats, ha fått styrelsens okej på att börja skriva avtal med de dryga tiotal spelare från hela jordklotet han har kontakt med, har de senaste dagarna varit fyllda av funderingar. Kommer valberedningen kunna skrapa ihop en ny styrelse till det nya extra årsmöte som ska hållas på söndag? Kommer flytten till Kungsbacka vara förgäves?

– Det finns hopp. Efter söndag hoppas jag det finns några beslutsfattare bredvid mig. Jag håller kontakter med spelare och agenter i Sverige och Europa, säger Per-Arne Lundqvist.

ANNONS

Hur säljer du in Kungsbacka till spelare och agenter?

– Jag får berätta precis som det är. Jag säger hur det har sett ut och att det kommer nya vindar. Vi har bra folk på väg in och jag säger att vi till 99 procent kommer köra nästa vecka. Då kan jag försöka knyta an ett antal spelare.

Under sina inledande veckor i klubbstugan har han fått ägna lika mycket tid åt städning och organisering som åt att försöka hålla spelarna han har kontakt med positiva.

– Man är hustomte, sportchef, coach och administratör här, säger han och skrattar.

Per-Arne Lundqvist är ensam i Kungsbacka DFF för tillfället.
Per-Arne Lundqvist är ensam i Kungsbacka DFF för tillfället. Bild: DANIEL STILLER

Utanför klubbstugan är februarivädret grått och blött. Granne till klubbstugan ligger Kungsbacka ishall där laget har sitt omklädningsrum.

– Jaha, välkommen in. Det är ju ganska stort eftersom vi just nu har noll spelare, säger Per-Arne Lundqvist och öppnar dörren.

Hur tänker du kring truppbygget?

– Jag börjar från noll. Alla säger att det här inte kommer gå. Men det finns fotbollsspelare över hela världen. Damfotbollen har växt extremt mycket de sista fem åren. Det pluppar upp spelare överallt. Det kommer bli mycket internationell touch.

Ju närmare säsongpremiären kommer desto dyrare kommer truppskapandet att bli. När man har kommit in i februari finns det väldigt få svenska spelare som kan hantera spel i Elitettan kvar på marknaden. Det gör att klubben måste ta in spelare från utlandet, vilket innebär ökade kostnader och längre administration.

ANNONS

"Vi är tre runt laget som inte finns"

Svenska cupens gruppspel börjar i mitten på februari, men Kungsbacka drog sig ur turneringen tidigare i veckan. Nu ligger allt fokus på att överhuvudtaget få ihop ett lag som kan spela premiären mot Jitex den 4 april.

– Kan vi genomföra säsongen och klara oss kvar har vi lyckats fantastiskt bra med att komma ur det här råtthålet. Då känner jag att vi har lyckats enormt bra, säger Per-Arne Lundqvist.

Vad händer om allt skiter sig?

– Jag har tänkt den tanken men jag är så fokuserad på detta just nu. Det ska gå.

Även om det inte finns några spelare att träna har han två tränarkollegor klara.

– Nu är vi tre runt laget som inte finns. Du förstår hur komplicerat allting är, säger han och ler.

Du ser komiken i situationen?

– Ja, man måste skratta. Jag menar en elitklubb ... ja, man kan säga som så att vi börjar från början och bygger. Men kanske är det det som behövs. Nya personer och nya spelare som kommer in utan att tänka på det som har varit. Det kanske blir väldigt bra.

Kanske var nyckelordet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS