Méndez om oroligheterna i Chile: "Vi måste organisera oss"

Under hösten har våld och oroligheter präglat Chile. Människor har protesterat på gatorna och FN har kunnat slå fast att polis och militär gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna.
– Du kan inte leva på motsvarande 5 000 spänn och ha en hel familj om du inte får tillgång till något annat. Folk blir hungriga och då blir det kaos, säger Leo Méndez om situationen i hemlandet.

ANNONS
|

Det började i huvudstaden Santiago i oktober. Demonstranter som protesterade mot höjda priser i kollektivtrafiken. Men det skulle mynna ut i våldsamheter och oroligheter i hela landet, och flera sammandrabbningar mellan demonstranter, polis och militär.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR) har granskat hur myndigheterna hanterat demonstranterna och har funnit 113 fall av tortyr och övergrepp, samt 24 fall av sexuellt våld mot kvinnor, män och ungdomar. Uppgifter som myndigheterna i Chile förnekar, även om de erkänner vissa brister.

Alvaro Estrella och Leo Méndez repeterar sången "Vamos amigos" inför deltävling 2 i Scandinavium.
Alvaro Estrella och Leo Méndez repeterar sången "Vamos amigos" inför deltävling 2 i Scandinavium. Bild: Claudio Bresciani/TT

Leo Méndez som i år ställer upp i Melodifestivalen tillsammans med Alvaro Estrella med låten "Vamos amigos" föddes i Valparaíso i Chile, men kom till Sverige som barn. I vuxen ålder har han engagerat sig politiskt i Chile, och kampanjade för att bli borgmästare i Valparaíso.

ANNONS

Låten som de båda framför är färgad av oroligheterna de ser runt om i världen och i Chile i synnerhet.

LÄS MER:Hundratals demonstrerade i Göteborg mot chilenska regeringen

LÄS MER:Stigande dödstal i Chiles protestvåg

– När jag åker dit och ser vad som händer där är det fruktansvärt. Jag vill inte att mina barn ska se en sån grej. Jag tror att man har ett ansvar. Även om det är en kommersiell låt finns det ett litet budskap att vi kan göra det tillsammans. Let's do it. Vamos amigos, säger Leo Méndez.

Hans artistkollega Alvaro Estrella förklarar att låtens budskap handlar om just det positiva.

– Det kommer vara kärlek. En hyllning till latinos, svenskar, allihop. Människan. Det är en festlåt med mycket positivitet. Men samtidigt är det som Leo säger, den har en liten bas i det allvarliga som händer i världen, säger han.

"Polisbrutalitet. Minderåriga som blir arresterade, våldtagna."

Leo Méndez förklarar att han är orolig över att situationen i Chile kommer att bli värre och menar att det krävs lagändringar. När han börjar prata om politiken blir han uppeldad.

– Det spelar ingen roll vilken president, höger eller vänster, som tar över. Det kommer, ursäkta uttrycket, bli samma skit. Det är det som folk är trötta på.

– Du kan inte leva på motsvarande 5 000 spänn och ha en hel familj om du inte får tillgång till något annat. Folk blir hungriga och då blir det kaos.

ANNONS

LÄS MER:Chile presenterar återhämtningsplan

LÄS MER:President Piñera fördömer polisvåldet i Chile

– Polisbrutalitet. Minderåriga som blir arresterade, våldtagna. Och det är det bevis på. Mänskliga rättigheterna finns inte. Vi lever 2020 och ska vara det rikaste landet i hela Latinamerika och så har vi det så. Det hänger inte ihop,

– Men jag är en positiv människa och om vi gör det här tillsammans slipper vi allt våld. Då kan vi fixa det. Men vi måste organisera oss, säger han innan Alvaro Estrella bryter in.

– Och allt det där har vi tagit in på scen, säger Alvaro Estrella.

– Ja, det är det vi vill få ut och få alla att förstå, avslutar Leo Méndez.

Fakta: Protesterna i Chile

Protesterna i Chile inleddes den 18 oktober efter en i raden av flera prisökningar inom kollektivtrafiken.

Inledningsvis handlade det mest om studenter som gratisåkte i kollektivtrafiken i protest mot prishöjningen. Men många fler anslöt sig snabbt till protesterna och situationen blev alltmer våldsam.

Ett par dagar senare drogs avgiftshöjningen tillbaka men protesterna har fortsatt och breddats till att bland annat handla om höga levnadsomkostnader och sociala orättvisor.

President Sebastián Piñera har utlovat flera sociala reformer, exempelvis höjda minimilöner och pensioner och lägre elkostnader. Han har även bett om ursäkt för att han inte kunnat förstå upprördheten, en bristande insikt som gjort att han inte kunde förutse protesterna.

I mitten av november lovade regeringen att i april nästa år hålla en folkomröstning om en ny grundlag, vilket var ett av demonstranternas krav. Men sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har fortsatt.

Källa: TT, Landguiden/UI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS