Åkeredsskolan är utdömd – ändå fortsätter undervisningen

De flesta är överens om att Åkeredsskolan behöver rivas och bytas ut. Men trots att olika sjukdomssymptom kopplas till byggnaden fortsätter undervisningen.
– Det kanske är lite masshysteri, men det känns läskigt, säger Magdalena Hall, klasslärare i årskurs 3.

ANNONS
|

De bruna fläckarna från vattenläckan i taket är ett av få ytliga tecken. Det tömda klassrummet utan möbler ett kanske ännu tydligare.

På Åkeredsskolan i södra Göteborg pågår utredningen som ska visa vad problemet är med inomhusmiljön. SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om situationen, som nu fått 54 elever att vittna om symptom som skulle kunna kopplas till en dålig skolmiljö.

Föräldrarnas och elevernas larm har också fått lärarna att fundera på om deras hälsoproblem kan kopplas till byggnaden. Jenny van Leeuwen är lärare i trä- och metallslöjd tillika lokalombud för Lärarnas riksförbund:

– Det har kommit mer på tapeten den sista tiden. Skolan skulle egentligen ha rivits och ett nybygge påbörjats nu. Därför har man stått ut ett tag. Men det har bara blivit uppskjutet i flera år i stället.

ANNONS

LÄS MER:Axel och Lucas, 10, blev sjuka av att gå i Åkeredsskolan

Lärarna har sedan tidigare klagat på såväl avloppslukt som dålig ventilation. Men det har dröjt innan de problemen har setts över.

Den dåliga ventilationen beror bland annat på att det efter omorganiseringar går fler elever i lokalerna än vad de är anpassade för.

– Överlag är fastigheten väldigt eftersatt. Det är ingen som har skött om den, utan den har bara stått här.

Fick förvärrad astma

Ingen lärare har anmält direkta hälsoproblem kopplade till miljön, varken hos arbetsgivaren eller skyddsombuden. Men Magdalena Hall, klasslärare i årskurs tre, har börjat se ett tydligt samband mellan sina astmaproblem och lokalerna.

– Jag har kronisk astma och har haft det sedan tidiga 20-årsåldern. När jag jobbade i de här byggnaderna var jag på akuten två gånger med jättesvåra problem, och använde inhalatorn jättemycket. Nu använder jag den kanske en gång i veckan och jag har inte ändrat någonting annat. Bara bytt byggnad.

LÄS MER:Svartedalsskolan drabbad av mystisk smitta – gör att personalen mår dåligt

Anledningen till lokalbytet, till paviljongen, var endast organisatorisk. Och det är först de senaste veckorna som Magdalena kopplat ihop sakerna.

– Man är ju inne i hamsterhjulet och bara jobbar, och tänker inte riktigt. Sedan skulle min astma kunna bero på den dåliga ventilationen, det vet jag inte. Men jag känner inte av den alls nu.

ANNONS
Jenny van Leeuwen hoppas att en ny skola snart börjar byggas: "Jag vill att skolan ska evakueras och jämnas med marken", säger hon. "Det är ändå det som ska göras", fyller Magdalena Hall i.
Jenny van Leeuwen hoppas att en ny skola snart börjar byggas: "Jag vill att skolan ska evakueras och jämnas med marken", säger hon. "Det är ändå det som ska göras", fyller Magdalena Hall i. Bild: Anders Ylander

Hade Magdalena Hall behövt byta tillbaka till huvudbyggnaden, hade hon inte velat jobba kvar, menar hon.

– Nu med allt som har varit tror jag att det skulle kännas obehagligt att vara häruppe. Det kanske är lite masshysteri, men det känns läskigt.

"Stort behov av underhåll"

Lokalförvaltningen förvaltar Åkeredsskolans lokaler, och har anlitat konsulter som ska utreda problemen som beskrivits med byggnaden.

När GP kontaktar den ansvarige förvaltaren Ahmad Khodabin för att få en intervju om skolans skick och eventuella åtgärder, återkommer han i stället med svar via mejl.

I mejlet står bland annat att man inväntar resultaten från den pågående utredningen, som beräknas redovisas den 18 februari. Några åtgärder för att förbättra den underdimensionerade ventilationen har inte gjorts då den ska fungera enligt projekterade ritningar.

LÄS MER: Arbetsmiljöverket stänger skola

Rektorn Anna Börjesson hade under fredagen ett möte med Arbets- och miljömedicin, efter vilket en riskbedömning ska ta form.

”Efter utvärdering av resultatet på den byggnadstekniska undersökningen samt riskbedömningen efter samrådet med Arbets- och miljömedicin kommer vi, tillsammans med Grundskoleförvaltningen, att besluta vilka vidare åtgärder som behöver vidtas”, skriver förvaltaren i mejlet.

Han avslutar:

”Lokalförvaltningen är medveten om att skolan är i stort behov av underhåll och eftersom en ny skola inte kan stå färdig inom det närmaste arbetar förvaltningen med att göra en plan för vilka underhållsåtgärder som behöver göras för att ha en bra skolmiljö under tiden.”

ANNONS

Ny skola dröjer

Problemen med inomhusmiljön hade dock inte ens behövt vara aktuella. 2016 påbörjades ett arbete med att ersätta Åkeredsskolan med en ny, större skola på samma plats. Anledningen var att elevkapaciteten i området behövde utökas, snarare än den nuvarande byggnadens skick.

Planen var att bygga skolan i ett och ett halvt plan, men för det fick man inget bygglov. I stället för att börja planera för byggnation behövde därför områdets detaljplan ändras.

Först i juni 2019 kunde en planansökan skickas till stadsbyggnadskontoret, med önskemål om att få bygga skolan i minst två plan och för 630 elever. Det är där ärendet befinner sig just nu, då stadsbyggnadskontoret behandlar ansökan.

60-talsbyggnaden hade problem med mögel på 80-talet. Nu har nästa larm om miljön på Åkeredsskolan kommit.
60-talsbyggnaden hade problem med mögel på 80-talet. Nu har nästa larm om miljön på Åkeredsskolan kommit. Bild: Anders Ylander

Bedömningen är att ansökan ska kunna gå upp i byggnadsnämnden under våren, och att planarbetet vid ett positivt besked i nämnden skulle kunna inledas 2021.

Själva byggstarten skulle därefter förmodligen dröja ytterligare ett par år, baserat på den handläggningstid som brukar vara aktuell.

Nuvarande lokaler lär med andra ord behöva användas i åtminstone tre år till.

Byggnaden är godkänd

Det är grundskoleförvaltningen som hyr byggnaden som lokalförvaltningen förvaltar. Marie Berg, som är utvecklingsledare där, välkomnar att det pågår en utredning av 60-talsbyggnaden.

– Först om vi får besked från lokalförvaltningen att fastigheten inte mår bra, och att det inte går att ha undervisning där, kan vi tillsammans titta på andra alternativ. Där är vi inte än, utan den är godkänd sett till vår information.

ANNONS

Flera barn upplever ändå att de mår dåligt, kopplat till skolbyggnaden. Vad händer om utredningen inte visar på tydliga problem?

– Skulle vi hamna i ett sådant läge att lokalförvaltningen ger en godkändstämpel, eller vad man ska säga, till huset går vi in i nästa fas. Då får vi se vad vi gör då. Det kan jag inte svara på i dag.

På längre sikt är Marie Berg tydlig med att skolan behöver bytas ut.

– Vi vill ha en ny skola där. Det ligger i samma prioriteringsordning som andra skolor vi vill bygga, varken högre eller lägre. Men det pågår en demokratisk process där. Då funkar det inte att gå in och slå näven i bordet heller.

LÄS MER:Axel och Lucas, 10, blev sjuka av att gå i Åkeredsskolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS