Guldhedstornets café har utsikt åt alla håll. Här en bild västerut tagen från kaféets uteplats.
Guldhedstornets café har utsikt åt alla håll. Här en bild västerut tagen från kaféets uteplats. Bild: Elisabeth Alvenby

Guldhedstornets kafé kan tvingas stänga – för gott

Kaffe, bulle – och en vy utöver det vanliga. Den vidsträckta utsikten från Guldhedens vattentorn har lockat mången fikasugen göteborgare genom åren. Men snart kan det vara slutdoppat i toppen, eftersom EU skärpt lagstiftningen kring skyddsobjekt.

ANNONS
|

2020 kan bli året då det anrika Guldhedstornets café går i graven. Fikets hyresvärd, den kommunala förvaltningen kretslopp och vatten, kommer sannolikt inte förlänga verksamhetens kontrakt.

Bakgrunden är skärpt lagstiftning inom EU rörande så kallade skyddsobjekt. I Göteborg handlar det exempelvis om hamnen, Kanalhuset, militäranläggningar – och våra 14 vattentorn. Guldhedstornet förser, utöver stadsdelens invånare, Sahlgrenska sjukhuset med vatten.

Tommy Ekblad är enhetschef vid förvaltningen kretslopp och vatten.

– Skärpt säkerhetslagstiftning och hänsyn till att detta är ett skyddsobjekt, med en viktig funktion, går inte ihop med att bedriva kaféverksamhet där vem som helst kan komma in i byggnaden, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är tråkigt för platsen är populär och trevlig, men samtidigt är det inte vår kärnverksamhet att hyra ut lokaler till andra.

LÄS MER:Nedläggningshotade Allégårdens kafé räddas

Guldhedstornet invigdes 1953 och serveringen högst upp öppnade för allmänheten samma år.
Guldhedstornet invigdes 1953 och serveringen högst upp öppnade för allmänheten samma år. Bild: Ahmad Assadollahi

LÄS MER:GP jämför nio takterrasser i Göteborg

Risker för dricksvattnet

Men frågan är inte helt självklar. Vattentornet Svampen i Örebro har också en restaurangverksamhet, som enligt uppgift till GP inte har fått några indikationer på stängning.

Ägaren till Guldhedstornets café, Göran Johansson, ställer sig också frågande till planerna på att säga upp kaféets hyreskontrakt. Han ska träffa kretslopp och vatten i början av februari och vill inte uttala sig mer i frågan innan dess.

Vad känner du för en eventuell stängning?

– Personligen har jag inga åsikter ännu. Men som göteborgare tycker jag det vore fruktansvärt tråkigt.

Enligt enhetschefen Tommy Ekblad drabbas kretslopp och vattens anläggningar regelbundet av olaga intrång och skadegörelse. För ett par år sedan skedde ett större intrång i några tunnlar vilket tvingade förvaltningen att skärpa deras skalskydd.

– Risken är att dricksvattnet förorenas, avsiktligt eller oavsiktligt, säger Tommy Ekblad.

Skyddet skärps

Även Guldhedstornet har drabbats av inbrott och skadegörelse.

– Inte minst på grund av kaféet, man har trott att det funnits pengar där, säger Tommy Ekblad.

Framöver kommer kretslopp och vatten skärpa skyddet av sina anläggningar med hjälp av larm och inhägnader.

ANNONS

– Många ligger lite avlägset och lockar till sig klientel som vill verka i skymundan. Man bränner kablar, plundrar bilar och lite allt möjligt på de här platserna, säger Tommy Ekblad.

Guldhedstornets cafés öde kommer avgöras av kretslopp- och vattennämnden längre fram i år.

LÄS MER:Vågat vattentorn kommer synas från E6

Fakta: Skyddsobjekt

Skyddsobjekt är den svenska benämningen på vissa byggnader, anläggningar, områden och andra objekt som enligt skyddslagen har beviljats förstärkt skydd mot: sabotage, terroristbrott enligt 2 § terroristlagen, spioneri samt röjande i andra fall av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret, eller grovt rån.

Källa: Wikipedia

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS