Lotta Lundgren och Erik Haag testar livet i framtidens klimatneutrala Sverige. 'Vårt jobb är att vara försökskaniner', säger Erik Haag. Pressbild.
Lotta Lundgren och Erik Haag testar livet i framtidens klimatneutrala Sverige. "Vårt jobb är att vara försökskaniner", säger Erik Haag. Pressbild. Bild: Martin Thurfjell/Nexiko/TT

Haag och Lundgren testar klimatsmart framtid

Hur ser tillvaron ut i Sverige om 30 år i skuggan av klimatförändringarna? Ganska lagom, om man får tro SVT:s tidsresenärer Lotta Lundgren och Erik Haag i nya satsningen "Rapport från 2050".
– Egentligen är det samtiden som är extrem, säger Lundgren.

ANNONS

Året är 2050 och Sverige har uppnått Parisavtalets löfte om nollutsläpp. Men förändringen har haft ett pris. Hur vi bor, vad vi äter, hur vi reser och vad vi jobbar med – klimatomställningen griper in i hela tillvaron.

Låter det dramatiskt? Det är det inte, enligt Lundgren och Haag.

– Om man till exempel frågar hur mycket kött som är vettigt att äta är det inte 1920-talets nivå, utan snarare 80-talets. Många beteenden som är problematiska har vi börjat med sedan jag blev vuxen, säger Erik Haag.

– Egentligen är det samtiden som är extrem och framtiden som är ganska lagom, säger Lotta Lundgren.

ANNONS

Vill vara hoppfulla

I "Rapport från 2050" tar sig paret an den klimatneutrala framtiden på ungefär på samma sätt som när de tidigare har testat livet i olika historiska epoker.

– Det är lite svårt. Vi har ju mest gjort program om sådant som redan har hänt och som det finns källor på. Men det här är ju annorlunda. Vi har pratat med forskare som gör prognoser utifrån det vi vet nu eller kan gissa om framtiden, säger Lotta Lundgren.

Tanken redan från början var att inte göra ett hoppfullt program och inte någon dystopi, berättar Lundgren.

– Många är väldigt rädda, speciellt yngre och barn, så det kändes intressant att teckna en bild av en framtid, och till att börja med visa att den finns, säger hon.

"Vara försökskaniner"

Tanken är heller inte att komma med pekpinnar. Meningen är att med hjälp av experter teckna en bild av framtiden utifrån de klimatmål som riksdagen klubbat igenom, understryker de.

– Vårt jobb är att vara försökskaniner och prova hur det känns. Vi kan ibland säga att någonting känns knäppt eller att en viss förändring känns svårare för mig än för Lotta eller tvärt om, säger Haag.

– Det är inte en programledares uppgift att berätta för andra människor hur de ska leva sina liv. Det där lämnar vi med varm hand över till våra folkvalda, säger Lundgren.

ANNONS

Svårt att gissa framtidskläder

Även det visuella var svårare än vanligt att få till. Att göra science fiction med en vanlig reportagebudget är svårt, och att klä sig enligt tidens mode tvingade produktionen att tänka till. Hur förändras till exempel klädernas utseende när vi köper färre plagg och har mindre plats för dem?

– Ingen vet hur modet kommer att vara om tolv månader ens. Där har våra kostymörer fördjupat sig på ett mer intellektuellt plan och tänkt på hur modeindustrin kommer arr vara tvungen att förändras och vilka konsekvenser det får för kläderna man har på sig, säger Lotta Lundgren.

"Rapport från 2050" har premiär 15 januari i SVT1

Björn Berglund/TT

Framtidens mode blir mer tidlöst när vi slutar köpa så mycket nya kläder, tror Lotta Lundgren, som leder 'Rapport från 2050' tillsammans med Erik Haag. Pressbild.
Framtidens mode blir mer tidlöst när vi slutar köpa så mycket nya kläder, tror Lotta Lundgren, som leder "Rapport från 2050" tillsammans med Erik Haag. Pressbild. Bild: Martin Thurfjell /Nexiko/TT
Våra resor och hur de måste förändras för att klara klimatmålen är tema för ett avsnitt. Pressbild.
Våra resor och hur de måste förändras för att klara klimatmålen är tema för ett avsnitt. Pressbild. Bild: Alexander Pååg/Nexiko/TT
'Vi ville inte göra ett program som skulle skrämmas', säger Erik Haag om 'Rapport från 2050', vars grundpremiss är att Sverige klarat klimatmålen i tid. Pressbild.
"Vi ville inte göra ett program som skulle skrämmas", säger Erik Haag om "Rapport från 2050", vars grundpremiss är att Sverige klarat klimatmålen i tid. Pressbild. Bild: Erik Persson/Nexiko/TT

Sänds i fyra avsnitt på SVT med start 15 januari.

Tar sig i tur och ordning an framtidens resor, boende, arbete och mat. Bland de medverkande experterna finns historikern Peter Englund, antropologen Katarina Graffman, filosofen Jonna Bornemark och psykiatrikern Anders Hansen.

Serien är återigen ett samarbete med producenten Karin af Klintberg.

Lundgren och Haag har tidigare gjort tv-program som "Landet brunsås", "Historieätarna", "Bye bye Sverige" och julkalendern "1 000 år till julafton". De gick 2016 ut och berättade att de var tillsammans efter en tids spekulationer.

ANNONS