Barnmorskorna och forskarna Lisa Goldkuhl och Marie Berg genomför just nu en forskningsstudie på Östra sjukhuset för att se hur rummet påverkar förlossningsmiljön. Här i ett vanligt förlossningsrum med synliga kablar och slangar, något som inte finns i det andra rummet som de har designat. Där råder dock fotoförbud.
Barnmorskorna och forskarna Lisa Goldkuhl och Marie Berg genomför just nu en forskningsstudie på Östra sjukhuset för att se hur rummet påverkar förlossningsmiljön. Här i ett vanligt förlossningsrum med synliga kablar och slangar, något som inte finns i det andra rummet som de har designat. Där råder dock fotoförbud. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hemliga rummet kan förbättra förlossningen på Östra sjukhuset

Varje år föds omkring 10 000 barn på Östra sjukhuset i Göteborg. Sedan en tid tillbaka har några av dem kommit till världen i vad som kan beskrivas som framtidens förlossningsrum.
– Målet är att skapa en så lugn och avstressande miljö som möjligt, säger professorn och barnmorskan Marie Berg.

ANNONS
|

Kan rummet en kvinna föder i påverka förlossningen? Det är en fråga som forskargruppen inom Room4Birth-projektet just nu söker svar på hos en av Östra sjukhuset förlossningsavdelningar, vilket är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset. Något som Dagens Nyheter tidigare har skrivit om.

Sedan en tid tillbaka har vissa förstföderskor som kommer in till avdelningen med förlossningsvärkar fått frågan om de vill delta i studien. Om kvinnan svarar ja lottas hon in i ett av två rum. Antingen ett standardrum – eller ett specialdesignat rum gjort för att kunna anpassas efter hennes egna önskemål.

Där finns bland annat möjlighet att få naturbilder projicerade på väggarna, dimmad belysning, valfri ljudkuliss i bakgrunden eller ta ett uppvärmt bad. Alla slangar och kablar är dessutom dolda bakom träpaneler.

ANNONS
Inifrån det specialdesignade förlossningsrummet, där ett par inom kort ska välkomna sitt första barn till världen, hörs fågelkvitter. Utanför står en skylt om att fotografering och publicering ej är tillåten. Allt för att inte störa forskningen.
Inifrån det specialdesignade förlossningsrummet, där ett par inom kort ska välkomna sitt första barn till världen, hörs fågelkvitter. Utanför står en skylt om att fotografering och publicering ej är tillåten. Allt för att inte störa forskningen. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Målet är att ska skapa en så lugn och avstressande miljö som möjligt. Då blir kvinnans kropp trygg. Det är bara hon själv som vet vad som är en trygg miljö att föda i, säger Marie Berg, barnmorska och professor i reproduktiv och perinatal hälsa, som är forskningsledare i projektet som är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Borås Högskola.

När stressen minskar ökar förlossningshormonet oxytocin i kroppen. Om det inte flödar tillräckligt bromsas förlossningen vilket kan leda till olika komplikationer, berättar hon.

Genom åren har användningen av oxytocindropp ökat enormt i Sverige, vilket kan antyda att kvinnornas kroppar störs på något sätt. Men av vad är fortfarande oklart.

Marie Berg, barnmorska och professor, leder forskargruppen. "Vi vill studera om det är miljön som stör kvinnan. Väldigt många är till exempel störda av att se det här", säger hon och hänvisar till slangarna och sladdarna som är inkopplade i väggen ovanför sängen i ett av de vanliga förlossningsrummen.
Marie Berg, barnmorska och professor, leder forskargruppen. "Vi vill studera om det är miljön som stör kvinnan. Väldigt många är till exempel störda av att se det här", säger hon och hänvisar till slangarna och sladdarna som är inkopplade i väggen ovanför sängen i ett av de vanliga förlossningsrummen. Bild: Meli Petersson Ellafi

LÄS MER:Miljardsatsning på ny byggnad för Östra sjukhusets förlossningsvård

Personalen det viktigaste

Lisa Goldkuhl är doktorand och har tidigare jobbat som barnmorska på samma avdelning där studien just nu genomförs.

– Ett vanligt förlossningsrum i dag är mer anpassat för personalen. Det är som personalens förlängda arm kan man säga. För paret finns det inte lika mycket valmöjligheter där som på det specialdesignade rummet, säger hon och berättar om tidigare studier som visar att kvinnan tenderar att bli mer passiv i en teknisk sjukhusmiljö.

– De visar att man blir mer som en patient som föder barn än en kvinna med värkar som är delaktig och kan lita till processen att föda barn.

ANNONS
Lisa Goldkuhl, barnmorska och doktorand. "Den avslappnande miljön som det specialdesignade förlossningsrummet skapar är väldigt uppskattad av personalen, men är utformat utifrån den födande kvinnans önskemål", säger hon.
Lisa Goldkuhl, barnmorska och doktorand. "Den avslappnande miljön som det specialdesignade förlossningsrummet skapar är väldigt uppskattad av personalen, men är utformat utifrån den födande kvinnans önskemål", säger hon. Bild: Meli Petersson Ellafi

Båda två är dock noga med att påpeka att ett väldesignat rum inte på något vis kan ersätta personalen utan att det handlar om att förstärka den positiva effekten.

– Att ha en barnmorska hos sig när man föder barn är otroligt mycket viktigare än att det är fin färg på väggarna. Det går inte att komma ifrån det, säger Lisa Goldkuhl.

LÄS MER:Östra sjukhuset växer – ska bli dubbelt så stort

Ny förlossningsbyggnad klar 2026

Det är olika förlossningsutfall som Room4Birth-projektet, under de närmaste åren, ska jämföra mellan de olika rummen. För att få ett kliniskt relevant resultat av studien krävs 1 400 deltagande kvinnor. I dag är det bara drygt 284. Forskarna beräknar därför vara klara först om fyra år. Innan dess får inte ens de själva titta på datan för risken att eventuellt påverka utfallet.

Däremot väntar de sig få resultaten av en parallell delstudie, som leds av kollegan Christina Nilsson, redan i år. Där observerar och intervjuar de vissa kvinnor för att ta reda på hur de två olika rummen används och vilken betydelse det har för deras förlossning.

2026 ska en ny byggnad stå klar på Östra sjukhusets tomt. I ett första skede ska tre förlossningsavdelningar skapas. En fjärde är planerad i en senare utbyggnad. Byggnaden är dimensionerad för att hantera 12 500 förlossningar varje år och är designad på liknande sett som rummet i forskningsstudien.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS