Jonathan Mattebo Persson med dottern Bianca. Han försöker involvera barnen i att ta hand om det som familjen redan har. Och njuter på hemmaplan.
Jonathan Mattebo Persson med dottern Bianca. Han försöker involvera barnen i att ta hand om det som familjen redan har. Och njuter på hemmaplan. Bild: Anna von Brömssen

Första hjälpen för dig som ger klimatet ett nyårslöfte

Ska du ge ett nyårslöfte för klimatet? Små och stora insatser går att göra samtidigt och kan vara en möjlig väg att hantera sin ångest. Det tror Jonathan Mattebo Persson som tipsar om att ge miljön en chans genom att lägga till något nytt i ditt liv varje månad 2020.
– Gör gärna något läskigt, säger han.

ANNONS
|

Oftast blir nyårslöftet en personlig utfästelse om att förändra sin livsstil, som att träna mer eller äta bättre.

Ändra på sina vanor skulle också kunna innebära att minska sina konsumtionsbaserade klimatutsläpp under de kommande 365 dagarna. Är din nya diet just att koldioxidbanta kommer tipsen längre ner.

Studielån ett uppvaknande

Jonathan Mattebo Persson har lärt sig den hårda vägen att göra av med mindre från att ha varit en ”bortskämd 'brat' med nyrika föräldrar”. Hemma fick han lära sig att prylar var utbytbara så fort man ledsnat på dem och han kunde må bättre bara av att köpa ett par nya jeans. Men det funkade inte under perioden med studielån som blev ett uppvaknande.

ANNONS

I dag uppskattar han mer att gräva på kolonilotten än att flyga bort, och att laga prylar framför att köpa nytt. Han förmedlar till sina barn att det inte finns någon rak koppling mellan att kunna köpa nytt och att göra det.

– Det är inte anständigt att göra av med mer resurser än vad jorden tål. Man ska ta hand om det man redan har. När man lagar sina saker fyller man dem med ett värde och barnen kan involveras i det, förklarar han.

LÄS MER:Fällorna i att dela prylar och tjänster med varandra

LÄS MER:Stadens mål att vi ska samäga mera

Den senaste tiden har Jonathan Mattebo Persson arbetat med att utveckla Smarta kartan som förmedlar digitala verktyg och lösningar för att dela. Och det som händer nu är att kartan växer när den sprids till andra städer.

Vägen dit gick via ett event 2013 som han initierade tillsammans med Emma Öhrwall, som i dag är processledare för Sharing City Göteborg, och i starttrion fanns även Robin Olsson. På första mötet fick publiken styra den fortsatta inriktningen och så småningom föddes just kartan som nu sker i samarbete med Göteborgs stad.

– Det är framsynt av kommunen att satsa när civilsamhället har samma mål och förvalta de delade visionerna, för annars skulle alla eldsjälar snart bränna ut sig, säger Jonathan Mattebo Persson.

ANNONS

Var befinner du dig i dag på den resan?

– Att det är en belöning i sig att göra något för någon annan och jag vill se en större förändring i att vanligt folk börjar dela saker med varandra.

Just detta är hans tips om ett första steg för dig som ger klimatet och miljön ett nyårslöfte.

– Kanske knacka på hos grannarna och säg att du har en stege som de kan få låna!

Gör något nytt kan vara ”läskigt”

Nästa steg kan vara att låna ut sina prylar i en större grupp. Och nästnästa att göra något tillsammans med andra, som en bytesfest med kläder som inte används längre. Gemensam konsumtion, helt enkelt.

– Eller fråga om man kan få hjälp med färg till att rusta upp lekplatsen tillsammans med grannarna, tipsar han.

Jonathan Mattebo Persson tipsar om hållbara nyårslöften även om han tycker att hållbart låter lite tråkigt – när det inte är det.
Jonathan Mattebo Persson tipsar om hållbara nyårslöften även om han tycker att hållbart låter lite tråkigt – när det inte är det. Bild: Anna von Brömssen

Att göra något nytt kan kännas ”läskigt och pinsamt”, säger han, som att lämna eller rädda mat i det solidariska kylskåpet och gå till ett cykelkök.

– Men det bubblar under ytan i alla verksamheter och du kan både lära dig att laga din cykel och dessutom bygga nya relationer, säger Jonathan Mattebo Persson.

Testa tolv nya grejer nästa år enligt hans förslag till nyårslöfte:

– Sju grejer på Smarta kartan och fem andra!

ANNONS

Så får du koll på ditt klimatavtryck

På Klimatkontot kan du mäta de mest klimatpåverkande utsläppen från din livsstil. Klimatsmart semester räknar ut miljöpåverkan från din resa och ger alternativ.

Här kommer ytterligare två dussin tips på appar och nätsidor för att hålla koll klimatavtrycket, hur man delar grejer med andra konsumenter i stället för att att alla ska äga, får mer kunskap om växtbaserad kost och mycket mera.

Ciao ciao förmedlar uthyrning av privatägda bilar per timme eller dag och helförsäkring ingår.

Deedster ger dig koll på ditt klimatavtryck och utmanar till en mer klimatsmart livsstil. Svara först på frågor om din konsumtion och få reda på ditt koldioxidavtryck. Sedan utmanas du att spara koldioxid.

Fiskguiden guidar till klimatsmartare val av fisk och skaldjur med sitt signalsystem. Rött betyder ”låt bli”, gult betyder ”var försiktig” och grönt betyder ”ät gärna.

Färgerna grönt, gult och rött hjälper dig att välja rätt fisk. En art kan ha flera olika färger beroende på var och hur den är fiskad.
Färgerna grönt, gult och rött hjälper dig att välja rätt fisk. En art kan ha flera olika färger beroende på var och hur den är fiskad. Bild: WWF

Gomore är appen för dig som vill dela bil med grannen. Eller dela ett leasingkontrakt med någon i ditt område.

Greenely hjälper dig att trådlöst följa elanvändningen hemma på timnivå och få handfasta tips för att minska förbrukningen.

Hygglo förmedlar privatpersoners verktyg, släpvagnar, friluftsprylar och mycket mer. Försäkring ingår automatiskt.

ANNONS

Så mycket ska den svenska konsumtionens klimatpåverkan minska

I Parisavtalet finns en överenskommelse om att jordens temperaturökning ska hållas väl under två grader, helst högst 1,5 grader.

För att kunna uppfylla åtagandena i avtalet har Sverige satt upp ett antal mål och etappmål för att minska sina klimatutsläpp, bland annat att vi behöver minska de konsumtionsbaserade klimatutsläppen från 8,9 ton koldioxidekvivalenter per person och år (2017, enligt Statistiska centralbyrån med förbättrad utsläppsstatistik) till 2 ton senast 2030.

Då räcker det inte med att minska de utsläpp som görs i Sverige.

2017 var utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion cirka 90 miljoner ton, varav nästan 60 procent uppstår i utlandet.

Enligt Naturvårdsverkets klimatanalytiker bör de globala utsläppen vara i genomsnitt högst ett ton per person och år till 2050 för att uppnå det svenska generationsmålet samt Parisavtalets mål.

Utsläppen från svensk konsumtion har minskat med tio procent sedan 2008. Det finns dock en svagt uppåtgående trend sedan 2014.

Fakta: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen

Karma förmedlar ”matsvinn”. Köp rabatterad mat som riskerar att hamna i komposten eller sophinken.

Källsortera hjälper dig att lägga återvinningen i rätt binge och du får lära dig hur materialet behandlas.

Köttguiden hjälper dig att göra val som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd.

One planet plate guidar dig till en hållbar meny inom planetens gränser för klimatutsläpp.

Schpock är Blockets andrahands-app riktad och tanken är att föra samman köpare och säljare som bor nära varandra.

Sellpy är en av de säljplatser som finns för att sälja och köpa second hand-kläder.

Swinga hjälper dig att ”swinga” prylar i kvarteren – alltså låna ut och låna gratis. Kvitto och avtal sker med en knapptryckning och fastställer att om något går sönder ska det ersättas med vad det kostar att köpa en motsvarande produkt på andrahandsmarknaden. Finns i stadsdelarna Majorna och Guldheden i Göteborg.

Snappcar är en uthyrningstjänst av bilar mellan privatpersoner. Helförsäkring ingår.

Tiptapp hjälper dig att hitta någon som kan köra dina prylar från ett ställe till ett annat. Du bestämmer själv vad du är beredd att betala.

ANNONS

Tips från Smarta kartan

Fixoteketen finns på flera platser i Göteborg och lånar ut verktyg på plats och en del får du ta med dig hem. Här kan du reparera prylar eller göra om dem till något annat. Finns också en byteshörna.

Fritidsbanken på Plikta Slottsskogen som lånar ut sport- och fritidsprylar.

Gratisbutiken i Högsbo, där du både kan hämta grejer du behöver och lämna andra saker som du inte längre behöver.

Grow Gothenburg är en webbplats att människor som har och andra som vill ha tillgång till odlingsbar mark ska hitta varandra.

Klädoteket hyr ut kläder. Kanske något att tänka på i stället för att köpa ett plagg som ska användas enstaka gånger.

Låna bärselar och leksaker eller stanna för en stunds gemenskap på Leksaksbiblioteket på Slottsskogsgatan.
Låna bärselar och leksaker eller stanna för en stunds gemenskap på Leksaksbiblioteket på Slottsskogsgatan. Bild: Anna von Brömssen

Leksaksbiblioteket på Slottsskogsgatan är öppet för lek och här går att hyra leksaker och prylar. Bygger på medlemskap eller byte mot arbetstimmar.

Solidariskt kylskåp finns bland annat på Slottsskogsgatan i Majorna. Här kan vem som helst hämta livsmedel som räddats från att slängas.

Something borrowed hyr ut både hela garderober och enstaka plagg.

Cykelköket i Masthugget reparerar gamla cyklar och hjälper dig så att du kan fixa din hoj.

ANNONS

Här hittar du ännu fler tips hos Sveriges Konsumenter.

LÄS MER:Bästa tipsen för att göra slut med cigaretterna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS