EU står på Sveriges sida efter handelshot från Kina

EU-kommissionen backar Sverige efter Kinas hot om handelsrestriktioner som GP kunde avslöja på torsdagen.

ANNONS
|

EU-kommissionen tar nu ställning i den upptrappade diplomatiska konflikten mellan Sverige och Kina.

Detta sedan landets ambassadör Gui Congyou bekräftat att handelsrestriktioner, eller begränsningar, kommer att införas mot Sverige till följd av kulturminister Amanda Linds deltagande vid en prisceremoni för den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Enligt taleskvinnan Virginie Battu-Henriksson backar EU-kommissionen Sverige.

– EU står i full solidaritet på Sveriges sida i konflikten med Kina efter kinesiska hot om att begränsa handeln, säger EU-kommissionens taleskvinna i utrikesfrågor Virginie Battu-Henriksson i ett pressmeddelande till GP.

LÄS MER:Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

Hon säger också att EU-kommissionen står i kontakt med svenska myndigheter i frågan.

ANNONS

– Vi håller kontakt med de svenska myndigheterna och vi står i full solidaritet med dem, skriver hon.

Kinas reaktion mot Sverige kom sedan förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare och tidigare bodde i Göteborg, fick ett yttrandefrihetspris där kulturministern var utdelare. Nu förklarar EU-kommissionen att hela EU står bakom Sverige när det gäller synen på Gui Minhai och står i solidaritet med Sverige gällande handelshotet.
Kinas reaktion mot Sverige kom sedan förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare och tidigare bodde i Göteborg, fick ett yttrandefrihetspris där kulturministern var utdelare. Nu förklarar EU-kommissionen att hela EU står bakom Sverige när det gäller synen på Gui Minhai och står i solidaritet med Sverige gällande handelshotet. Bild: Anders Wiklund/TT

Utöver stödet från EU-kommissionens sida säger Virginie Battu-Henriksson att man även förväntar sig att den fängslade förläggaren Gui Minhai omedelbart släpps fri.

– EU:s hållning i frågan gällande fängslandet av Gui Minhai är tydlig – vi har vi upprepade tillfällen uppgivit både genom bilaterala kontakter och via det internationella samfundet, att vi förväntar oss att han omgående släpps fri, skriver hon och fortsätter:

– EU räknar med att Kina upprätthåller sina nationella och internationella åtaganden och att man respekterar mänskliga rättigheter, upprättar garantier för rättvisa rättegångar och inleder noggranna utredningar kring fall rörande godtyckliga fängslanden, felbehandlingar och tortyr.

När GP får tag i Virginie Battu-Henriksson upprepar hon vad hon redan sagt:

– Ja, det betyder att vi står i solidaritet med medlemslandet Sverige.

Ifall det skulle komma handelshinder från Kina som faller under WTO-regler vad betyder det då för EU?

– Jag kan inte spekulera i hypotetiska frågor.

Betyder uttalandet om Gui Minhai alltså att hela EU står bakom hans ärende och krav på frigivning?

– Ja, absolut.

LÄS MER:Ann Lindes svar efter utspelet om handelsrestriktioner: "Vill inte spekulera"

GP har sökt utrikesdepartementet för en kommentar kring vilka åtgärder som nu vidtas. De har bett om att få återkomma i frågan.

ANNONS

GP har inte fått en vidare kommentar från utrikesminister Ann Linde (S) annat än den skriftliga kommentar hon gav i går: "Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära"

Skickar inte hem ambassadör

Men TT ställde frågor till utrikesministern i samband med EU-nämndens möte under fredagen. Hon till TT:

– Vi måste ta reda på vad det innebär innan jag kan riktigt svara på hur vi då reagerar och vad vi ska svara på det. Men jag hoppas att vi ska klara ut det senast i början på nästa vecka

Utrikesministern understryker för TT att handeln med Kina är mycket betydelsefull.

– Det är viktigt att Sverige och Kina fortsätter att handla med varandra, det är viktigt för Sverige, det är stor tillväxt och handlar om massor av jobb. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med det.

Ann Linde säger att det inte finns några planer på att skicka hem Kinas ambassadör.

– Det är inte rätt väg att gå, det är bra att ha så mycket kontakter som möjligt och vara väldigt tydlig med vad man tycker, även när man har kritik. Att inte ha någon att tala med är dåligt, säger hon till TT.

ANNONS

Hon understryker för TT att det är viktigt att små länder står upp för principer om demokrati och yttrandefrihet när stora länder framför hot.

– Och det är vad vi har gjort.

ANNONS