Ford får visst heta Ford

Efter en lång rättsprocess har föräldrarna till tvåårige Ford nu fått rätt. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade i dag att de godkänner Ford som förnamn och beslutet togs emot med lättnad.
– Det känns jätteskönt, säger Fords mamma till GP.

ANNONS
|

I november förra året skrev GP om hur paret Kendrick i Sävedalen fått höra från en rad håll att namnet de givit sin son inte var lämpligt. Både förvaltningsrätten, kammarrätten och Skatteverket sa nej. Men paret gav sig inte och tog frågan ända till Högsta förvaltningsdomstolen. Idag kom beslutet: Ford får heta Ford.

– Det har varit en lång väntan, så det känns jätteskönt, säger Fords mamma, Ingrid Bergström Kendrick.

Gick i familjen

Namnet Ford fastnade de bägge föräldrarna för efter att ha gjort sökningar på nätet. Det var först efteråt som de fick höra att namnet även gick i pappa Joeseph Kendricks familj. Då blev namnet ett enkelt val. Så de blev båda väldigt förvånade när namnet inte gick igenom.

ANNONS

– Jag blev överraskad och chockad för i Kanada finns Ford som både förnamn och efternamn, där även mitt efternamn finns som förnamn, sa Joeseph till GP när rättsprocessen var i full gång.

Eftersom hans namn inte varit godkänt har familjen inte kunnat införskaffa ett pass åt Ford.

– Vi har ju inte kunnat boka något, så vi har inte kunnat resa någonstans på två år, säger Ingrid och fortsätter berätta att även om papperna inte kommit än så är en resa till Kanada planerad.

– Nu kan resten av familjen äntligen få träffa Ford.

J och Prins godkändes också

Två andra namn som skapade oenighet bland domstolens ledamöter var Prins och bokstaven, eller namnet, J. Men ja-sidan vann, och bägge namnen godkändes och kan nu tillsammans med Ford läggas till listan med godkända namn.

Institutet för språk och folkminnen tog i ett yttrande till Högsta förvaltningsdomstolen föräldrarna Kendricks sida. I uttalandet skrev de att namnet förekommer som både förnamn och efternamn i engelskspråkiga länder och därför också i Sverige. Därför borde det inte anses vara olämpligt, som det bedömts vara tidigare.

Sonja Entzenberg, namnexpert och forskare på institutet, säger att när det gällde Ford var det för henne en självklarhet att namnet skulle godkännas.

ANNONS

– Namnet Ford har ju gått i familjen. Människor som invandrat hit ska ju ha rätt att inneha namn från sin egen kultur.

Hon är dock mer tveksam till namnet Prins.

– Det är ju en titel och titlar brukar vi inte använda som namn i Sverige. Jag tycker inte att det är förenligt med svenskt namnskick.

ANNONS