Tre exempel på GP:s tomtetavla, konstnärerna är Peter Dahl, Åsa Jungnelius och Micaela Dahlberg.
Sedan 1996 har konstnärer skapat tavlor med tomtetema på GP:s beställning. Bild: Micaela Dahlberg

GP-tradition sedan 1996 – här är alla tomtetavlorna

1996 föddes idén om att låta en konstnär om året skapa ett konstverk med tomten som tema. Varje år sedan dess har GP:s helgmagasin Två Dagar presenterat ett nytt verk inför jul. Vilken är din favorit?

ANNONS
|
Tomtetavlan 1996

Ernst Billgren

Måleriet är Ernst Billgrens bas, men han skriver böcker, drama, han filmar, ritar möbler och glas. Han säger att konsten är ett språk som ger oss möjligheter att tänka på saker som det inte finns ord för. ”Jag frågade mig tidigt vad som var det vanligaste motivet. Landskap och rävar. Bra, då gör jag det. Det passar in i hålet i huvudet vi har om vad konst är.”
Tomtetavlan 1997

Marianne Lindberg de Geer

Många av Marianne Lindberg De Geers verk har provocerat och skapat debatt – och hon lutar sig gärna mot oförutsägbarheten. Som en julig kanin i ett vinterlandskap.
Tomtetavlan 1998

Peter Dahl

Peter Dahl var målaren, grafikern, skulptören och författaren som charmade massorna med sin uppstudsiga konst. Han var professor i måleri på Konsthögskolan i Stockholm på 1970-talet och har tilldelats den kungliga medaljen ”Illis quorum”. Hans tomtetavla leker med tanken på alla snälla barn och stundande julklappar.
Tomtetavlan 1999

Lasse Åberg

Lasse Åbergs prylar, bilder, skivor och filmer finns i ett närmast oräkneligt antal svenska hem. Den julbild Lasse Åberg gjort för Två Dagar är ett stilleben med trädgårdstomtar och flugsvampar. Under arbetets gång vaknade hans intresse för trädgårdarnas subkultur och han ville starta en svensk förening för trädgårdstomtarnas bevarande. Det är okänt hur det gick med den saken.
Tomtetavlan 2000

Dan Wolgers

Dan Wolgers verk består ofta av klurigt sammanställda objekt, antingen vardagsföremål som glödlampor och leksaker eller upphittad kuriosa. I hans händer får tingen nytt liv. ”Jag arbetar sju dagar i veckan. Det är som skalövningar. Man måste hålla i gång ögonen”, säger han.
Tomtetavlan 2001

Nina Bondeson

Tomtens klagan: Mitt hjärta är en sten. Otröstlig är min ren. Min haka rakad naken. Ack! Inga stjärnor glimma! i denna sena timma. Jag skiter i snön på taken. Jag tänker inte va vaken. Nina Bondeson gör vad som faller henne in och använder de material hon har omkring sig.
Tomtetavlan 2002

Margareta Renberg

Margareta Renberg var både poet och konstnär. Hennes bilder är drömlika och surrealistiska. Hon jobbade gärna med ljus och rymd och i svala färger.
Tomtetavlan 2003

Max Book

Max Book var det svenska måleriets superstjärna på 1980-talet. Under 1990-talet verkade han som professor på Konsthögskolan i Stockholm. Han arbetar gärna med dystopiska motiv, gärna med ett slags drastisk humor. Som den smygande Tomten som plötsligt hamnar i strålkastarljuset.
Tomtetavlan 2004

Karin Wikström

Vid sidan av tomtar är hundar ett motiv som ofta återkommit i de målningar Karin Wikström gjort. Så finns också en hund med på den tavla som hon gjort till Två Dagar. En terrier. Varför hon till slut valde just den tavlan vet hon inte riktigt: ”Den irriterar mig på ett bra sätt”, säger Karin Wikström och berättar att målningen är gjord med akrylfärg på masonit.
Tomtetavlan 2005

Cecilia Sikström

Tomten var ett motiv som Cecilia Sikström spontant ville göra. ”Jag har tänkt på att måla lucior tidigare, så kopplingen till julen var där direkt. Tomten är ju också så svensk och folkloristisk”, säger hon. Ofta använder hon tavlor av Picasso eller Frida Kahlo som ett slags förlagor och gör sina egna versioner.
Tomtetavlan 2006
Bild: Nicke Johansson

Pål Svensson

Han hittade ett lämpligt stycke bohusgranit, knäckte stenen i fem delar, gjorde tomten av mittbiten och satte tillbaka den blankpolerade figuren i en ram av obearbetad sten. Därmed blev tomten en genuin Pål Svensson-skulptur. Berget möter människan, natur möter kultur – så formulerar han sina tankar om arbetet.
Tomtetavlan 2007

Åsa Jungnelius

Formgivaren Åsa Jungnelius har gjort ”Storstaken”, en stor fallos med plats för ett pytteljus längst upp, i julversion. Med gullig kaninpäls längst ner, kedjor och läderrem. Hur får en så stark symbol se ut? Tomten som en fallos, ett manlighetsideal, ett konsumtionsideal?
Tomtetavlan 2008

Peter Frie

Ett riktigt gammaldags midvintermotiv. Stjärnklar, ödesmättad natt och djup snö med fotspår mellan högresta granar. Längst bort försvinner tomten in i skogen med sin lysande lykta. Antingen är det verkligen tomten, eller så är det en illusion. För på riktigt nära håll ser man att Peter Frie bara satt dit en gul färgprick med en aning rött i.
Tomtetavlan 2009
Bild: Stefan Bohlin

Charlotte Gyllenhammar

Charlotte Gyllenhammar har använt en blodig helgonsägen som inspiration till sitt verk. Bakgrundsberättelsen är hur ett äldre par hyrde ut rum till tre unga studenter, mördade dem och la dem i saltlake. Sankt Nikolaus satte ihop deras sönderfrätta kroppar igen. Charlotte Gyllenhammar tycker om att ha verket inne i huvudet: tre huvuden med guld i munnen, som symbol för de tre guldkulor som förknippas med legenden.
Tomtetavlan 2010

Martin Wickström

I Martin Wickströms bild av tomten trängs referenserna med varandra och färgerna vrålar. Så är det ofta i hans konst och så är det även här. Politik, globalisering, konsumtionsmönster, film och minnen legeras med primärfärger och blir en julkommentar. Just att blanda och vispa upp mer poesi än beståndsdelarna egentligen innehåller är en tydlig linje i Martin Wickströms konst.
Tomtetavlan 2011
Bild: Henric Lindsten

Micaela Dahlberg

Micaela Dahlberg målar med olja och har motiv som bland annat innehåller folk­lore, djur och natur. Ljusstakens blåa kurvor, domherrens rödrunda mage som en hård kyss under misteln. Där är prydnadsfigurerna från farmors hyllor hemma i Småland; historien. Och i bakgrunden, nästan som en fondvägg, ligger sandstranden och palmen. Den okända framtiden som ständigt gäckar med löften om en bättre plats och ett okänt äventyr.
Tomtetavlan 2012

Lars Lerin

Lars Lerin är kanske landets bäst säljande konstnär i dag, han går hem högt som lågt. Liksom andra publikfavoriter som Peter Dahl och Ernst Billgren är produktiviteten enorm. Gallerier, museer – alla rycker i honom för utställning. Lars Lerin har blivit hela Nordens akvarellmålare. Numero uno.
Tomtetavlan 2013

Karin Broos

Karin Broos hör till de senaste årens mer uppmärksammade och hyllade svenska konst­närer. Ofta handlar det om kvinnor vid vatten i ett mycket skickligt måleri i många skikt. Inte minst ljus och vatten är mästerligt hanterat i de närmast fotorealistiska målningarna. Ett oroväckande lugn vilar över dem. En tyst laddning.
Tomtetavlan 2014

Jens Fänge

Jens Fänges konst syns på både Moderna museet och Ikea och hyllningarna haglar över honom. Det går bra för göteborgaren i Stockholm. ”När en målning fungerar bra har den ett slags komplexitet som rymmer många olika sanningar. Om jag kommer till vägs ände så kan det vara för att en bild blivit för tydlig på något sätt”, säger han.
Tomtetavlan 2015

Ylva Ceder

Ylva Ceders tomte är halvt dold och vill inte visa sitt ansikte för betraktaren. ”Jag tänker att han är en hustomte från gamla tider, som arbetar på gården i det tysta”, säger hon. Det är lätt att läsa in ensamhet och övergivenhet i hennes målningar. Men också det vackra i det ordinära. Ylva Ceder har en alldeles speciell blick för det exotiska och upphöjda i det vardagliga.
Tomtetavlan 2016

Kristina Jansson

Tomten har varken säck över axeln eller gröt i skägget. I stället bär han boxarrock. Kristina Jansson gillar att leka med ikoniska figurer – oavsett om de är knarkbaroner eller delar ut julklappar. ”Det är väldigt osofistikerat att göra det jag gör. Man står där med en massa klet på en pinne och försöker få det att fastna på en duk som sitter på väggen. Otroligt korkat egentligen. Och svårt”, säger hon.
Tomtetavlan 2017

Jan Bergerlind

Jan Bergerlinds tomtar dyker upp i olika landskap. I bland bor de flera stycken på båt vid kusten, ibland vandrar de i fjällen. Men inte sällan är de placerade i olika miljöer som står att finna i Hyssna. ”Det finns så många regler inom konstvärlden om vad som är fint och bra. Jag har också gjort färgklickar med palettkniven när jag var i 20–30-årsåldern. Men vad som är bra konst ligger i betraktarens ögon, det avgör man själv”, säger han.
Tomtetavlan 2018

Jarl Ingvarsson

Jarl Ingvarsson har lekfullheten hos ett barn. Han är kaosig i sitt skapande och hans hus är hans Villa Villekulla. Samtidigt är han strukturerad och planerande i sin roll som professionell konstnär.
Tomtetavlan 2019

Cooper & Gorfer

Som konstnärsduo har Sarah Cooper och Nina Gorfer rönt uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Deras bilder berättar historier om kvinnor, migration och ursprung – och nu även om julen. ”Jag växte upp i USA, där julen var ganska kommersiell. Man åkte och träffade tomten i ett shoppingcenter”, säger ­Sarah Cooper. ”I Österrike har vi ingen tomte, jultraditionen skiljer ju sig mellan olika länder”, säger Nina Gorfer.
Tomtetavlan 2020

Tomas Lundgren

Konstnären Tomas Lundgren har kallats för gråskalans mästare och har ett närmast kirurgiskt förhållningssätt till skapandeprocessen. Hans tomtetavla utgår från ett svenskt fotografi av en handgjord docka från 1940-talet. Förlagan är hämtad från ett digitaliserat arkiv med fotografier från förra seklets julfiranden.

”Jag gillar att det är en typ av människogestalt. Bilden påminner en del om andra förlagor till mina tidigare verk. Det är en rätt så torftig dokumentation, den är fotad som ett objekt med neutral bakgrund och ser nästan ut som ett museiföremål.”
Tomtetavlan 2021
Bild: Peter Hoelstad

Sara-Vide Ericson

”En konstnär ska alltså porträttera tomten, vilket fick mig att börja fundera på konstnären som figur, konstnärens roll i samhället. Den är ju också att ge något, att komma med gåvor.” Så resonerade Sara-Vide Ericsson när hon skulle komma fram till sitt val av motiv för tomtetavlan.

Hon beundrar den tekniska skickligheten i Zorns originalmålning, men allra mest hur han gör sig sårbar för betraktaren, hur han visar upp sig själv som det målande geniet, men också visar ett slags mörker.

”Den speglar den ensamma människans blick så fint, tycker jag. Zorn var stor, men brottades med samma dåliga självkänsla som de flesta konstnärer. Så tänker jag att tomten är också. Det är en utsatt roll att vara tomte.”
Tomtetavlan 2022
Bild: Filip Powidzki Casserblad

Peter Apelgren

Allkonstnären och komiker Peter Apelgren var årets tomtekonstnär 2022. Hans verk heter ”Flickan med svavelstickorna”. ”Mycket av det konstnärer gör är fusk, små manövrar ni andra inte ser”, berättade han då. ”Märker du att jag har samma färg på flickans läppar, som på den lilla tomtens kinder? Fusk! I dag vill jag ofta göra målningar som ser ut som de är gamla, men på ett nytt sätt. När något ser gammalt ut så ser det också ut som det är sant, om du förstår?”
Tomtetavlan 2023
Bild: Emil Nordin

Helena Blomqvist

Fotokonstnären Helena Blomqvists verk skulle först ha hetat ”Det blir inga julklappar i år”. Men det kändes för deppigt, så det fick i stället bara heta ”Tomten”. På fotot syns jultomten flyta omkring på ett isflak i en smältande arktisk miljö, där julklapparna fallit i havet, sjunkande mot botten.

Hon använde sig bland annat av isberg byggda i frigolit och en gammal tomtedräkt. Efter att ha fotat allt som ska vara med i bilden analogt sammanfogar hon sedan allt i datorn i Photoshop. ”Jag ville att tomten skulle se ut som under min barndoms jular under 1970- och 80-talet i Dalarna, då de hade de här afghanpälsliknande dräkterna.”

LÄS MER:Så uppstod GP:s tradition med tomtekonstnärer

LÄS MER:Recension: "Tomten – från Ernst Billgren till ..." på Göteborgs stadsmuseum

LÄS MER:Fotokonstnären tar tomten till Nordpolen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS