Bosniska protester under GP:s Nobelsamtal

Under tisdagens GP Live diskuterades de nya Nobelpristagarna Peter Handke och Olga Tokarczuk. Utöver samtalen fick Nobelkommitténs Mikaela Blomqvist ta emot kritik och protester från bosniska debattörer.

ANNONS
|

– Det är oundvikligt att komma in på kontroverserna.

Victoria Greve, redaktör på GP Kultur, inledde tisdagens GP Live med att nämna den stora kritiken mot författaren Peter Handkes roll i krigen i forna Jugoslavien. Hon var inte ensam. Utanför Konserthusets dörrar stod under kvällen en man med Bosnien och Hercegovinas flagga.

I salen satt även ett tiotal kvinnor och män med broscher i formen av en vit blomma. En Srebrenicablomma, som de delade ut till panelen efteråt för att minnas offren i folkmordet i Srebrenica.

LÄS MER:Det här handlar Handke-debatten om

En av besökarna var Edin Osmančević. Han frågade GP:s kritiker Mikaela Blomqvist, som är medlem i Nobelkommittén och varit med och tagit fram pristagarna, hur Svenska akademien och Nobelkommittén tror att Srebrenicaöverlevarna känner inför valet av Peter Handke och hur Nobelpriset nu ska räddas.

ANNONS

– Vi är oerhört glada för att Olga Tokarczuk har fått ta emot i Nobelpriset för 2018, men det har överskuggats av en fruktansvärd folkmordsförnekare, sade han i sin frågan.

Mikaela Blomqvist förklarade att hon inte kunde svara eftersom hon inte delar bilden av Peter Handke. Under kvällen slog hon vid flera tillfällen tillbaka påståenden om den kritiserade författaren.

– Handke har gått ut med ett uttalande där han tydligt kallar det folkmord, sade Mikaela Blomqvist.

Fokus på författarskapet

Trots kontroversen kom samtalet ändå att till stor del handla om Peter Handkes författarskap. Paneldeltagaren Mikael van Reis, kritiker och tidigare kulturchef på GP, påpekade just krocken mellan författaren och författarskapet.

– Konstant lyckas han göra människor väldigt arga. Han hoppade på Grupp 47 (en tysk författargrupp) och sen har det fortsatt på det viset med publikförolämpningar och kriget då. Det är därför märkligt att han skriver den allra lugnaste litteraturen man kan tänka sig, sade han.

LÄS MER:Olga Tokarczuk och Peter Handke Nobelpristagare i litteratur

Den andra halvan av kvällen kom att handla om Olga Tokarczuk, även hon en kontroversiell person påpekade GP:s kritiker Mattias Hagberg.

– Hon är allt som irriterar den nya tidens högerpopulister. Hon är feminist, vegetarian, miljöpartist. Hon har till och med dreadlocks, sade han och lyfte ilskan hon väckt hos vissa grupper i hemlandet Polen.

ANNONS

– Det finns massa veganer och feminister som inte är värda Nobelpriset i litteratur.

Mikaela Blomqvist påpekade att det visst finns ett intresse hos media att just framhäva den typen av bilder men att det är inte därför hon fått priset.

– Det finns massa veganer och feminister som inte är värda Nobelpriset i litteratur.

De båda höjde i stället hennes sätt att lyfta en myriad av historier.

– All bra litteratur handlar om att komplicera verkligheten i stället för att förenkla den. Det gör hon, sade Mikaela Blomqvist.

GP Live - Nobelpanel

Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus.

Gäster: Mikaela Blomqvist, kritiker och medlem i Nobelkommittén.

Mikael van Reis, kritiker och f d kulturchef Göteborgs-Posten.

Mattias Hagberg, författare och kulturjournalist.

Moderator: Victoria Greve, idé- och kritikredaktör Göteborgs-Posten

LÄS MER:"Det är två så fina författarskap helt enkelt"

LÄS MER:Debatten om Handke liknar en hetsjakt

LÄS MER:Replik: Problemet med Handke är inte hur han översätts

LÄS MER:Selimović påståenden om Handke är substanslös retorik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS